Γνωστοί Έλληνες μιλούν για τις τραγικές στιγμές που έζησαν στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής

φωτιά

Συγκλονιστικές ιστορίες από το φονικό μονοπάτι της φωτιάς...

Ανάμεσα στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική βρίσκονται και αρκετά διάσημα πρόσωπα. Το People, που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής, φιλοξενεί τις ιστορίες τους…

Ζωζώ Σαπουντζάκη

Τα τελευταία χρόνια η 85χρονη ηθοποιός ζει μόνιμα στο σπίτι της στην Κινέτα. Το πρωί της Δευτέρας που ξεκίνησε η φωτιά ήρθαν φίλοι της και την πήραν γιατί δυσκολευόταν να αναπνεύσει από τους καπνούς και τις πρώτες της δηλώσεις στα μέσα τις έκανε από φιλικό σπίτι στο Λουτράκι. Επέστρεψε μετά την κατάσβεση για να βρει το σπίτι της με πολύ σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι μέσα στις στάχτες. Ρήμαξαν όλα. Τα πάντα. Όλα τα παιδικά μου χρόνια, όλη μου η ζωή. Δούλεψα σκληρά σε νυχτερινά κέντρα. Έκανα ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Με τους κόπους όλων των ετών της δουλειάς μου, έφτιαξα ένα σπίτι, για να απολαμβάνω στιγμές ηρεμίας και χαράς. Το αγαπημένο μου σπίτι με τα ωραία πράγματα, τους πίνακες, αλλά και το προσωπικό μου καταφύγιο, καταστράφηκε. Βέβαια, κάπως συνέρχομαι, όταν βλέπω τι έχει πάθει ο κόσμος και πόσοι άνθρωποι έχουν καεί, παιδιά, οικογένειες ολόκληρες χάθηκαν. Εκεί λέω μέσα μου ‘’Ζωζώ, σήκωσε το ανάστημά σου και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε’’», δήλωσε μιλώντας στο People.

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Σοκάρουν οι εικόνες μέσα από το κατεστραμμένο σπίτι της – βίντεο

Μελίνα Μακρή

«Το εξοχικό μας στην Κινέττα το είχαν χτίσει οι γονείς μου. Όλα μου τα παιδικά χρόνια και τα καλοκαίρια ήταν στην Κινέττα. Την ημέρα της πυρκαγιάς ήμουν στην Κάλυμνο με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, καθώς την προηγούμενη ημέρα είχαμε συναυλία στο νησί. Πληροφορήθηκα πως καίγεται το σπίτι από τους γείτονες. Ευτυχώς ήταν άδειο, δεν ήταν εκεί οι γονείς μου, είχαν φύγει την Κυριακή και επέστρεψαν στην Αθήνα. Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Έχουν μείνει μόνο κάτι σίδερα και αποκαΐδια. Την επόμενη μέρα της φωτιάς, πήγα μαζί με τους γονείς μου και αντικρίσαμε ένα θέαμα που μας ήταν αβάσταχτο. Ήταν πολύ σκληρό, αλλά με όλα όσα έγιναν και τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή είπαμε ‘’Δόξα τω Θεό που είμαστε ζωντανοί’’.  Τα σπίτια γύρω από το δικό μας κάηκαν όλα, όπως και τα δέντρα. Το μόνο που βλέπεις είναι ένα μαύρο τοπίο. Ευτυχώς στην Κινέττα, δεν θρηνήσαμε θύματα. Υπήρξε χρόνος ώστε να αντιδράσει ο κόσμος, σε αντίθεση με την πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς εκεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η ταχύτητα του ανέμου ήταν μεγάλη. Δύναμη και κουράγιο σε όσους έχουν χάσει τους ανθρώπους τους. Όσοι έχουμε χάσει υλικά πράγματα δεν πρέπει να μιλάμε, παρά μόνο να δίνουμε συμπαράσταση στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Εμείς, νιώθουμε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας», είπε στο People η τραγουδίστρια.

Κάηκε το σπίτι πολύ γνωστής τραγουδίστριας

Νίκη Βίσση

Το σπίτι της στο Μάτι κάηκε ολοσχερώς ενώ εκείνη βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας την αδελφή της, Άννα, που είχε εκεί προγραμματισμένη συναυλία. Στο σπίτι της βρισκόταν ο σύζυγός της, τα παιδιά της, καθώς κα η μητέρα της, Σοφία, που τους είχε επισκεφτεί από την Κύπρο και τώρα βρίσκεται στο σπίτι της Άννας Βίσση. «Έμαθα τι συμβαίνει από το τηλέφωνο. Τα παιδιά άρπαξαν τη μητέρα μου με το αυτοκίνητο και έφυγαν. Αυτή ήταν η βασική μας κατοικία», δήλωσε.

Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι τραγουδίστριας στο Μάτι! «Είχα κατεβάσει το μισό τζιπ στη θάλασσα»!

Γιώργος Αρβανίτης

Όπως δήλωσε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Αρβανίτης, το σπίτι της οικογένειας στο Μάτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Εκεί βρισκόταν η αδελφή του με την κόρη της. «Πόσο τυχερός νιώθω που κατάφερε η αδελφή μου και η ανιψιά μου τελευταία στιγμή και σώθηκαν και δεν βρέθηκαν στην παραλία μαζί με τους άλλους. Δεν ξέρω τι θα έκανα… Πόσο χάλια νιώθω για όλους τους νεκρούς γείτονες και ανθρώπους, για τις εικόνες που είδα. Στα μέρη που παίζαμε τώρα βρίσκονται σωροί…», έγραψε συντετριμμένος.

Κάηκε το σπίτι πασίγνωστου τηλεοπτικού προσώπου στο Μάτι!

Ελένη Καρουσάκη

Εφιαλτικές στιγμές έζησε η τραγουδίστρια όταν μέσα σε ελάχιστη ώρα είδε τις φλόγες να φτάνουν έξω από τα παράθυρα του σπιτιού της. «Βλέπαμε τις φλόγες και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να σωθούμε από το ποτάμι με τις φλόγες που κατάπινε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. Όταν φτάσαμε στην παραλία, δεν φανταζόμασταν πως η φωτιά θα έφτανε ως εκεί. Ο καπνός είχε πνίξει τα πάντα, ουρλιαχτά παντού, δεν βλέπαμε μπροστά μας, με αποτέλεσμα να βρεθούμε μέσα στο νερό και να κολυμπάμε μέχρι να ξεφύγουμε. Νόμιζα πως οικογενειακώς ζούσαμε τις τελευταίες στιγμές μας. Βάλαμε τα κλάματα και φιληθήκαμε, μήπως και δεν μας ξαναδινόταν η ευκαιρία αυτή. Παραμείναμε στη θάλασσα, ο ένας κοντά στον άλλον, ώστε να μην μας φτάσουν οι στάχτες και τα αποκαϊδια και περιμέναμε να έρθουν να μας σώσουν. Τελικά μας περισυνέλεξε σκάφος του λιμενικού και βρεθήκαμε στο λιμάνι της Ραφήνας», δήλωσε στην Espresso συγκλονισμένη για τους θανάτους από τις φωτιές η Ελένη Καρουσάκη που έμεινε σχεδόν 4 ώρες στη θάλασσα.

Έμεινε 4 ώρες στη θάλασσα πασίγνωστη τραγουδίστρια μετά τη φωτιά στο Μάτι!

Νένα Χρονοπούλου

Η ηθοποιός μοιράστηκε τις στιγμές που έζησε μέσα από το facebook, ενημερώνοντας φίλους που ανησύχησαν πως η ίδια και οι δικοί της είναι καλά. «Μικρές απώλειες για εμάς. Κάηκε μόνο το αυτοκίνητό μου και κάτι ψιλά. Μηδαμινή συνέπεια αν σκεφτείτε πως κάποιοι συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Από τις 4 και μισή οι φλόγες έκαιγαν τον Νέο Βουτζά.Τα πυροσβεστικά οχήματα πέρασαν από μπροστά μου στις 9:40. Όταν είχε καεί και ο Άγιος Ανδρέας. Όταν άνθρωποι βρισκόντουσαν εγκλωβισμένοι στο Ζούμπερι. Τότε λοιπόν, όταν οι φλόγες κατευθυνόντουσαν προς τη Ραφήνα, είδαμε να περνάν από μπροστά μας 6-8 πυροσβεστικά. Όσο για το σημείο που είμαστε εμείς… Καμία σημασία δεν έδωσε κανείς. Ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα δεν εμφανίστηκε. Μέχρι και τώρα που τα σπίτια δίπλα μας συνεχίζουν να καίγονται. Στις 2 και 40 το πρωί».

«Πλησιάζοντας στο Μάτι το κουπί βαρύ, ένα παλικάρι κρεμασμένο να σε κοιτάει στα μάτια…»

Χριστίνα Λαμπίρη

Oλοσχερώς καταστράφηκε το σπίτι της δημοσιογράφου και του συζύγου της στο Κόκκινο Λιμάνι. «Μόλις είδα τους καπνούς και μόλις είδα ότι έχει φύγει από τον έλεγχο όλο αυτό, το μόνο που έκανα ήταν να βουτήξω δύο πράγματα, το αυτοκίνητο και να φύγω. Ο άντρας μου έμεινε πίσω, άντεξε μόνο πέντε λεπτά, προσπαθώντας να περισώσει κάτι, όμως δε μπόρεσε γιατί η ταχύτητα της φωτιάς ήταν τρομερή. Κάποια στιγμή στο δρόμο πανικοβλήθηκα και σκεφτόμουν αν με παίρνει να κατέβω κάτω, στην παραλία. Ευτυχώς που δεν το έκανα βέβαια…», λέει στο Star.

Χριστίνα Λαμπίρη: «Στη γωνία του σπιτιού μας ένας άνθρωπος είχε τελειώσει! «Ήμουν μαύρη από την κορυφή έως τα νύχια»!

Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου

Σοκαρισμένη ήταν η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου η οποία μιλώντας στο in.gr μίλησε για τις τραγικές στιγμές που έζησε την ημέρα της πυρκαγιάς. Όταν ξέσπασε η φωτιά είχε πάει στη θάλασσα με την κόρη της και την εγγονή της και στη συνέχεια πήγε να επισκεφτεί χειρουργημένη φίλη της, η οποία τελικά δεν βρέθηκε στο δικό της αμάξι στην προσπάθεια διαφυγής από τη φωτιά και πνίγηκε. «Το σπίτι έχει ολοσχερώς καταστραφεί. Κάηκαν τα βιβλία του άντρα μου, η αλληλογραφία του με διάσημους, όλα τα βιβλία από συγγραφείς που του είχαν αφιερώσει ήταν εδώ, τα γραπτά του, ποιήματα, επιστολές, όλη η πνευματική του περιουσία».

Έχασε τη ζωή του γνωστός chef μαζί με την οικογένειά του στη φωτιά στο Μάτι! Ανατριχιαστικό βίντεο που τράβηξε ο ίδιος λίγο πριν «χαθούν»!