Που χάθηκε ο Σπύρος Ιωάννου;

Σπύρος Ιωάννου

Ο Σπύρος Ιωάννου ήταν από τα πρόσωπα που είδαμε σε πλήθος ταινιών την εποχή της βιντεοκασέτας.

Μπορεί οι περισσότεροι να τον θυμόμαστε από τη «χρυσή» εποχή της βιντεοκασέτας, όμως ο Σπύρος Ιωάννου είναι ηθοποιός με τηλεοπτικές συμμετοχές και μακρά θητεία στο θέατρο. Σήμερα απέχει από την τηλεόραση, όχι από δική του επιθυμία, αλλά γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση. Ξεχωρίζει, όμως στην παιδική παράσταση «Ένα παιδί μετάει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη, που ανεβαίνει στο θέατρο Ακροπόλ, ενώ έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στη σκηνοθεσία, με τελευταία δουλειά τη «Μέθοδο αντισύλληψης» του Γιάννη Βασιλακόπουλου, που ανέβηκε στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού.

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στην Πάργα, αλλά μεγάλωσε στον Καναδά. Σπούδασε στο Actors Studio – Lee Strasberg στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις σπουδές του στη Δωδωναία Σκηνή στην Αθήνα. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει παίξει σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Κορίτσι, ο Μάρκουλης», «Φυλακές ανηλίκων», «Γρανίτα από μελάνι», «Κλάμα στα σχολεία» και πολλές άλλες, και φυσικά σε πολλές βιντεοταινίες, όπως «Άγριες πλάκες στα θρανία», «Παλικάρι στα θρανία», «Ταμτάκο, προχώρα, ξεβρόμισε τη χώρα», «Τόλμη και αλητεία» και πολλές ακόμη, που χάριζαν απλόχερα το γέλιο στον κόσμο.

«Δεν βάζω τίτλους: ηθοποιός, κωμικός, δραματικός» λέει ο Σπύρος Ιωάννου στην εφημερίδα Espresso και στην Τεριάννα Παππά, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί κωμικός ηθοποιός, παρότι έχει παίξει και σε πολλές δραματικές δουλειές, και προσθέτει: «Η βιντεοκασέτα μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας και στη ζωή μου και όσο και αν προσπάθησα να την αποφύγω, δεν τα κατάφερα. Και λέω να την αποφύγω, γιατί τη θεωρούσα κάτι πρόχειρο. Είχαμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε δυο τρεις ταινίες την ημέρα. Δεν μπόρεσα, λοιπόν κι εγώ να το αποφύγω για οικονομικούς λόγους, γιατί πάντα προέχει η επιβίωση. Δεν ντρέπομαι γι’ αυτό καθόλου και μάλιστα νιώθω περήφανος, για ό,τι κι αν έκανα το αντιμετώπιζα με την ίδια σοβαρότητα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε».

Την προσωπική του ζωή την κράτησε μακριά από τη δημοσιότητα. Ο Σπύρος Ιωάννου είναι ένας στοργικός, τρυφερός μπαμπάς τριών αγοριών, που παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλώσει και έχουν ακολουθήσει τη δική τους πορεία, βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.