Θοδωρής Ρωμανίδης: «Μας αποκαλούσανε τουρκόσπορους και είχα θεματάκια στο σχολείο»

Θοδωρής Ρωμανίδης

"Eπειδή είχαμε την κωνσταντινοπολίτικη προφορά, μάς καταλάβαιναν αμέσως" ομολογεί ο Θοδωρής Ρωμανίδης.

Ο Θοδωρής Ρωμανίδης έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Καραλή με αφορμή την καθημερινή σειρά «Έρωτας φυγάς». Μεταξύ άλλων, ο έμπειρος ηθοποιός γύρισε πίσω στον χρόνο και μίλησε για τα παιδικά του χρόνια και τον ερχομό από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα.

Γεννηθήκατε και ζήσατε τα παιδικά σας χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Τι αναμνήσεις έχετε;

Οι αναμνήσεις είναι ανάκατες. Και καλές αλλά και κακές. Ειδικά τα καλοκαίρια, που πηγαίναμε στο νησί, τα περίμενα πως και πως. Δεν μπαίναμε στο σπίτι καθόλου. Όλη μέρα θάλασσα και παιχνίδι και τα βράδια κινηματογράφος. Και κακές, όμως, διότι όπως και να το κάνουμε πάντα κάποιος φανατικός μάς χαλούσε τη διάθεση. Μόλις καταλάβαινα ότι είμαστε Ρωμιοί είχαμε θεματάκια. Τελοσπάντων, τελείωσαν όλα αυτά τώρα. Δεν έμειναν παρά ελαχιστότατοι Έλληνες εκεί και έτσι ησύχασαν που μας έδιωξαν από την μάνα γη μας.

Το 1974, λόγω του Κυπριακού, ήρθατε στην Ελλάδα. Τι θυμάστε από εκείνες τις στιγμές;

Θυμάμαι ότι είχαμε έρθει με τη συγχωρεμένη την μανούλα μου διακοπές χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται και βρεθήκαμε ξαφνικά από τα σύνορα και μετά, όπως κατεβαίναμε για Αθήνα με το πούλμαν, να ανεβαίνουν προς τα σύνορα τανκς, τεθωρακισμένα, φορτηγά γεμάτα φαντάρους. Εκείνη την εποχή ο αδελφός μου, που είναι μεγαλύτερος, έπρεπε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία. Καταλαβαίνετε ότι, μόλις μάθαμε τα γενόμενα, η μητέρα μας κόντεψε να τρελαθεί από την αγωνία της και ήταν κομβική η στιγμή που πήρε την απόφαση και ήρθαμε πλέον Ελλάδα, Αθήνα. Εδώ ήταν ήδη η αδελφή της, που είχε απελαθεί το 1964, και έτσι δεν ήρθαμε στο άγνωστο. Είχαμε κάπου να ακουμπήσουμε.

Πως ήταν τα πρώτα χρόνια με το που ήρθατε στην Ελλάδα;

Ε, όχι και εύκολα. Ξέρετε, εμάς πάντα μας αποκαλούσανε τουρκόσπορους και μάλιστα, επειδή είχαμε την κωνσταντινοπολίτικη προφορά, μάς καταλάβαιναν αμέσως. Στο σχολείο είχα θεματάκια αλλά εντάξει, όλα λύθηκαν, πέρασαν και τώρα πλέον μπορώ να τα αναπολώ με γλύκα. Πικρή γλύκα, αλλά γλύκα.

Πηγή εικόνας: NDP Photo