Operatical: «Νιώσαμε ότι το σύμπαν συνωμότησε για να είμαστε μαζί»

Operatical

"Η δημιουργία του σχήματός μας ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα".

Συνδυάζουν με αρμονία και έμπνευση το οπερετικό είδος μουσικής με το μοντέρνο τραγούδι. Οι Operatical ή κατά κόσμον η Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης μιλούν στο zappit.gr για την ξεχωριστή πορεία του μοναδικού στην Ευρώπη οπερετικού συγκροτήματος, αναφέρονται σε όσα τους δίδαξε το μουσικό τους ταξίδι, στους καλλιτέχνες που υπήρξαν πρότυπά τους αλλά και στο τραγούδι που εκφράζει περισσότερο τα προσωπικά τους συναισθήματα.

Οι Operatical συμπληρώνουν δύο χρόνια έντονης δημιουργίας, έχοντας κυκλοφορήσει έξι singles. Αλήθεια τι κρατάτε εσείς από αυτή την πορεία;

ΝΑΔΙΝΑ ΤΖΙΑΤΖΙΟΥ: Η δημιουργία του σχήματός μας ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουμε συμπληρώσει δύο χρόνια επίσημα σαν σχήμα κυκλοφορώντας 6 singles αλλά και με  έντονη καλλιτεχνική δράση επί σκηνής. Όμως το project των Operatical προετοιμαζόταν  για μεγάλο χρονικό διάστημα νωρίτερα διότι τα τραγούδια μας τόσο ηχητικά όσο και οπτικά είναι μεγάλες παραγωγές και αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις υλοποίησής τους. Σίγουρα υπήρξαν αρκετές δυσκολίες  π.χ. τραγούδια που δεν μας ‘’πέτυχαν’’ ηχητικά αλλά και γυρίσματα που παρέμειναν στο ‘’συρτάρι’’ καθώς ουσιαστικά ‘’πειραματιστήκαμε’’ σε κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Φαντάζομαι σε πολλούς  καλλιτέχνες θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο! Όμως μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος! Έχουμε μάθει να κρατάμε τις καλές στιγμές για εμάς που είναι πολύ περισσότερες ,τους υπέροχους και πιστούς μας  συνεργάτες που  μας στηρίζουν σε κάθε νέο μας εγχείρημα και την αγάπη και την αποδοχή  του κόσμου .

Ξεκινήσατε κάνοντας μία τεράστια ανατροπή αφού είστε το μοναδικό οπερετικό συγκρότημα στην Ευρώπη. Φαντάζομαι αυτό έχει πολλές δυσκολίες αλλά και ταυτόχρονα μία τεράστια ευθύνη να μεταδώσετε ένα πολύ διαφορετικό είδος τραγουδιού στο κοινό.

ΘΑΝΟΣ ΖΗΣΗΣ: Στην Ελλάδα είμαστε πράγματι ένα πρωτοπόρο μοντέρνο οπερετικό σχήμα ! Η διαφορά με εμάς σε σχέση με τα υπόλοιπα οπερετικά συγκροτήματα της Ευρώπης είναι ότι κάθε φορά συνδυάζουμε  το οπερετικό τραγούδι με διαφορετικά είδη μουσικής διατηρώντας πάντα το κινηματογραφικό στοιχείο ηχητικά και το θεατρικό οπτικά. Πιστεύω ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις και το υπερασπίζεσαι με πάθος ανεξαρτήτως πόσο εμπορικό η όχι είναι το είδος που εκπροσωπείς θα μεταδώσεις και το ανάλογο συναίσθημα στον κόσμο οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα αγάπης όσο και ευθύνης!

ΝΑΔ.ΤΖ.  Πολλές φορές μας έχει τύχει ο κόσμος ακούγοντας ένα τραγούδι μας ή μετά από κάποιο live μας να μας λέει  ‘’Είχαμε την εντύπωση ότι δεν μας άρεσε η οπερετικό είδος όμως  εσάς θα θέλαμε να σας ξαναδούμε! Mας το αναφέρουν με ενθουσιασμό! Και αυτό πραγματικά μας ικανοποιεί πολύ γιατί αισθανόμαστε ότι ερχόμαστε όλο και περισσότερο κοντά στο ευρύτερο κοινό.

ΘΑΝ.ΖΗΣ. Οι οπερετικές φωνές πιστεύω ότι μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμη και το απαίδευτο κοινό γιατί είναι κάτι που δεν ακούει κανείς τόσο συχνά στην καθημερινότητά του. Αν ερμηνεύεις με συναίσθημα και αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις σίγουρα θα αγγίξεις τις ψυχές των άλλων.

Πότε ξεκίνησε η προσωπική σας πορεία και ποια χρονική συγκυρία ενωθήκατε;

ΝΑΔ.ΤΖ.  Ήταν τυχαία η γνωριμία μας σε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, πριν από κάποια χρόνια. Νιώσαμε ότι το σύμπαν συνωμότησε για να είμαστε μαζί! Η κοινή καλλιτεχνική μας πορεία ως Operatical ξεκίνησε αργότερα όταν αυθόρμητα ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στην σύνθεση μουσικών κομματιών.

Πολλοί θεωρούν την όπερα ως ένα είδος που απευθύνεται σε ένα ειδικό status κοινού. Διαφωνείτε με αυτή τη θέση;

ΝΑΔ.ΤΖ. Η καθαρή όπερα ,σαν θεατρικό έργο και οπερετικό είδος τραγουδιού  συγχρόνως πράγματι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό που γνωρίζει τα έργα αυτά και μπορεί να τα κατανοήσει και να τα παρακολουθήσει. Τα μοντέρνα οπερετικά σχήματα όμως συνήθως  διατηρούν μόνο την οπερετική αισθητική τραγουδιού ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν  πιο εκσυγχρονισμένα  είδη μουσικής, όπως Pop ,Rock κλπ με αποτέλεσμα να είμαι πιο προσιτά στο ευρύτερο κοινό .

Η ιδιαιτερότητα μας σαν σχήμα είναι ότι προσπαθούμε να ενσωματώσουμε και άλλα στοιχεία από το θέατρο και τον κινηματογράφο αλλά και να συνδυάσουμε την οπερετική αισθητική τραγουδιού με πολλά είδη μουσικής που δεν έχουν ξανασυνδυαστεί στο παρελθόν ! Δεν μας αρέσει  να επαναλαμβανόμαστε ! Μόνο η αναζήτηση του καινούριου και οι πειραματισμοί μπορούν να φέρουν την πραγματική πρόοδο σε οτιδήποτε κάνουμε .

Τι σας έμαθε ως σήμερα το μουσικό σας ταξίδι;

ΝΑΔ.ΤΖ. Ότι τα  όνειρα με πολύ σκληρή δουλεία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα! Όπως είπε και ο γνωστός στους περισσότερους Αλχημιστής ‘’όταν θέλεις κάτι πολύ  το σύμπαν και τα άστρα συνωμοτούν για να πραγματοποιηθεί ‘’

ΘΑΝ.ΖΗΣ. Πρέπει πάνω από όλα να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να πιστεύουμε σε αυτό! Αν το πιστεύουμε και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σίγουρα θα πιστέψουν και οι άλλοι σε εμάς!

Ποιες θεωρείτε ως τις κωμικές στιγμές σας;

ΝΑΔ.ΤΖ. Πραγματικά δεν ξέρω αν υπήρξαν κωμικές  στιγμές καθώς το όλο project των Operatical στήθηκε με κόπους και θυσίες καθώς και οι δύο μας έχουμε πολύ πιεσμένη καθημερινότητα λόγω του ότι δουλεύουμε συγχρόνως αρκετά και οι δυο, ο Θάνος  ως γιατρός  και εγώ ως καθηγήτρια μουσικής και συνθέτρια .Εκτός από αυτό έχουμε και 2 υπέροχα αγοράκια τα οποία είναι η προτεραιότητα στην ζωή μας ! Ίσως στα γυρίσματα κάποιου Video clip μας ή σε κάποιο live μας ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό μας γεμίζει και μας ευχαριστεί.

ΘΑΝ.ΖΗΣ. Αν μπορώ να θυμηθώ μια κωμική στιγμή είναι όταν κατά την διάρκεια μιας φωτογράφησης για κάποιο περιοδικό στον χώρο του ιατρείου μου κάποιος ασθενής ήρθε πιο νωρίς και πραγματικά οι τελευταίες φωτογραφίες βγήκαν με το άγχος μην δει ο ασθενής μπαίνοντας τον γιατρό να ποζάρει χαρούμενος με την ποδιά του!

Ποιοι καλλιτέχνες υπήρξαν πρότυπα σας;

ΝΑΔ.ΤΖ. Yma Sumac ,Vangellis Papathanasiou ,Ennio Morriconne ,Andrea Boccelli και φυσικά οι δάσκαλοί μου   Κ.Πασχάλης ,Μ.Κορομάτζου και Θ.Αντωνίου

ΘΑΝ.ΖΗΣ. Οι θρυλικοί τενόροι L.Pavarotti και Fr.Corelli καθώς και ο υπέροχος Andrea Bocelli

Πώς φαντάζεστε τα επόμενα χρόνια σας στη σκηνή;

ΝΑΔ.ΤΖ. Να συνεχίζω να προσφέρω στην τέχνη μου μένοντας πιστή στο όραμα μου ,δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς .

ΘΑΝ.ΖΗΣ. Να απολαμβάνω την ερμηνεία αγαπημένων κομματιών και να νιώθω την αγάπη του κοινού!

Τι διαφορετικό θέλετε να προσφέρετε οι ίδιοι στο κοινό;

ΝΑΔ.ΤΖ. Τους Operatical !!!

Ολοκληρώνοντας ποιο τραγούδι σας εκφράζει περισσότερο τα δικά σας συναισθήματα;

ΝΑΔ.ΤΖ. Το Μαργαριτάρι του Βυθού ‘’ το έγραψα σε ηλικία 16 ετών και το ενορχήστρωσα μεταγενέστερα . Με ταξιδεύει νοσταλγικά στο παρελθόν ,στα όμορφα παιδικά μου χρόνια αλλά και σε αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από κοντά μου . Από συνθετικής άποψης θεωρώ ότι όταν γράφεις κάτι σε μικρή ηλικία λειτουργείς καθαρά με ένστικτο και συναίσθημα που είναι και το σημαντικότερο για ένα τραγούδι . Μερικές φορές η γνώση μπορεί και να σε μπλοκάρει χάνοντας το συναίσθημα . Σε αυτή την ηλικία έγραψα τις πιο όμορφες μελωδίες ,τις κράτησα σαν φυλαχτό και τις επεξεργάζομαι ακόμα και σήμερα !

ΘΑΝ.ΖΗΣ. Αισθάνομαι ότι το “L’amour” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και βαθιά συναισθηματικό κομμάτι όπου οι γαλλικοί στίχοι που έγραψα νιώθω να αντηχούν βαθιά στην ψυχή μου!