Γιώργος Καραμίχος: «Δεν θέλω να μιλήσω για άλλους ανθρώπους καθώς βρίσκονται εν ζωή»

Γιώργος Καραμίχος

'Κάποιους κατάφερα να τους συγχωρήσω σε αυτήν τη διαδικασία" ανέφερε ο Γιώργος Καραμίχος.

Ο Γιώργος Καραμίχος έδωσε συνέντευξη στο Hello! και στον Γιάννη Βίτσα και μίλησε για τα συμπεράσματα που έχει βγάλει μέσα από τη ψυχοθεραπεία και τους ανθρώπους που έχει καταφέρει να συγχωρήσει.

Τι έχεις συγχωρήσει αυτόν το χρόνο;

Δεν θέλω να μιλήσω για άλλους ανθρώπους καθώς βρίσκονται εν ζωή. Κάποιους κατάφερα να τους συγχωρήσω σε αυτήν τη διαδικασία. Το κομμάτι του εαυτού μου που συγχωρώ -ή τουλάχιστον έχω δουλέψει πολύ και τα έχω καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό- είναι αυτό της αχάριστος, έχω υπάρξει αχάριστος. Μέσα από αυτό, λοιπόν, προσπαθώ να συγχωρήσω τους ανθρώπους στη ζωή μου που είναι αχάριστοι, με την έννοια ότι η συμπεριφορά τους δεν έχει χάρη -είναι τόσο ωραία η ελληνική γλώσσα!-, δεν εκτιμούν τη χάρη που τους κάνει ο άλλος. Αποτέλεσμα να μην έχει χάρη η δράση τους, να μην έχει ευγένεια, ποιότητα. Δεύτερον μου είναι πολύ δύσκολο να συγχωρήσω τα ψέμα που μου λένε. Για αυτό και μπαίνω βαθιά στα ψέματα που λέω εγώ, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Προσπαθώ να συγχωρήσω τα δικά μου ψέματα και να καταλάβω σε ποιους φόβους πατάνε.

Σε ποιους φόβους πατάνε;

Στην απώλεια της δύναμης. Όλοι οι φόβοι ξεκινούν από έναν κοινό παρονομαστή, αυτόν του θανάτου. Να μην πεθάνει κάτι μέσα μας, μην μας θεωρήσουν πεθαμένους ή μην πεθαίνουν άλλοι για εμάς.