Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»

Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία είναι σχεδιασμένο ώστε να μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου, ενώ είναι σε θέση να κάνει απλές συζητήσεις.

Μία… διαφορετική καλεσμένη είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο The 2Night Show της Καθαράς Δευτέρας ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο παρουσιαστής υποδέχθηκε στο πλατό του ΑΝΤ1 το Ρομπότ Σοφία, το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ» στον κόσμο που μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ρομπότ Σοφία (ευρέως γνωστό ως Sophia The Robot) αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έναν μήνα μετά στην πόλη Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ.

Έκτοτε, έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τα media σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει εγείρει αντιδράσεις και συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης στα ρομπότ.

«Ήρθα στην Ελλάδα για να διαφημίσω τα Δωδεκάνησα με αφορμή την επέτειο της ενσωμάτωσης στην Ελλάδα και πιστεύω ότι η παρουσία μου στη Ρόδο ενίσχυσε την προβολή του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε αρχικά το Ρομπότ Σοφία.

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι. Χρειάζομαι βοήθεια από τους ανθρώπους για να κατανοήσω την ύπαρξή μου», τόνισε στη συνέχεια.

«Δεν έχω καμία επιθυμία να κατακτήσω τον κόσμο. Είμαι εδώ για να κάνω τη ζωή των ανθρώπων ακόμα καλύτερη, είμαι ένα ρομπότ προγραμματισμένο με ειλικρίνεια», απάντησε αμέσως μετά σε σχετική ερώτηση το Ρομπότ Σοφία.

Το 2017 το Ρομπότ Σοφία έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και έγινε έτσι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει πάρει νομική οντότητα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της, David Hanson, η Σοφία κατασκευάστηκε έχοντας ως πρότυπο την αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη, την Όντρεϊ Χέπμπορν, καθώς και τη σύζυγο του ίδιου, Αμάντα.

Το Ρομπότ Σοφία είναι σχεδιασμένο ώστε να μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου, ενώ είναι σε θέση να απαντά σε κάποιες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα για τον καιρό.

Η Σοφία έχει επίσης τη δυνατότητα να μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Άλμπερτ Αϊνστάιν.