«Έχω περάσει έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόβλημα με τα νεφρά μου»

«Οτιδήποτε είναι αυθεντικό και live με συναρπάζει. Παρακολουθώ π.χ συζητήσεις στην τηλεόραση όπου...»

Ο Τζίμης Πανούσης μιλάει σπάνια αλλά έχει άποψη για ό,τι συμβαίνει και ανατρεπτικό λόγο. Μίλησε λοιπόν στην Μαρία Λεμονιά και στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα για την καινουρια του παράσταση, για την ανάγκη του να βρίσκεται στη σκηνή, αλλά και για τον Μάρκο Σεφερλή και τον Πέτρο Κωστόπουλο.



Δουλεύει από οικονομική ανάγκη ή θέλει να περάσει κάποια μηνύματα;

«Δε θέλώ να περάσω κανένα μήνυμα, απλά αυτά που πιστεύω θέλω να τα πω στον κόσμο, γιατί αν δεν τα πω, θα έχω ακόμη και θέματα υγείας Όσες φορές σε αυτά τα 40 χρόνια δε βγήκα στη σκηνή, αντιμετώπισα τέτοια προβλήματα. Έχω περάσει έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόβλημα με τα νεφρά μου, ενώ, βγαίνοντας να μιλήσω εκτονώνω ό,τι υπάρχει μέσα μου. Με τρελαίνουν π.χ. οι δήθεν ηγέτες της Αριστεράς που βάζουν 25 με 30 χιλιάρικα στην τσέπη τους τον μήνα, αυτοί που διέλυσαν το εργατικό κίνημα, τη στιγμή που η ανεργία μαστίζει την Ελλάδα και κάποιοι δεν έχουν πια ούτε πέντε ευρώ στην τσέπη. Εγώ είμαι κομμουνιστής παλαιάς κοπής. Πιστεύω σε αυτό που λέει ο Μπρεχτ «ή όλοι ή κανείς». Δεν είμαι σαν τα αμερικανάκια που κατεβαίνουν από τον ουρανοξύστη και πηδάνε τα χαρτόκουτα με τους άστεγους. Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει έτσι, παρά μόνοι οι σαύρες και αυτοί που μας κυβερνάνε, οι πτωματιστές και οι βγαζολεφτάδες. Πάει η μεσαία τάξη, την διέλυσαν, φέρνοντάς μας μεροκάματα και νοοτροπία Κίνας. Κατάντησαν τη νεολαία με μισθούς 300 ευρώ, φούντα και Ίντερνετ. Πώς θα κάνει ο άλλος οικογένεια και παιδιά με τέτοιες συνθήκες;

Γιατί στην παράσταση του βγαίνει μέσα από ένα αιδοίο;

«Μου αρέσει το γυμνό, όπως μου αρέσει και το πορνό. Οτιδήποτε είναι αυθεντικό και live με συναρπάζει. Παρακολουθώ π.χ συζητήσεις στην τηλεόραση όπου κάθε φασίστας σχολιάζει αγώνες λέγοντας το μακρύ του και το κοντό του. Να το κάνω επειδή πουλάει; Με τίποτα. Αν ήταν έτσι θα το έκανε  ο καθένας και θα γέμιζε τις τσέπες του χρήματα. Σε μια παράσταση τα παντα θέλουν ένα άλλο νοηματικό υπόβαρθο και μία άποψη. Είναι σαν το βρωμόλογο. Για να πεις το βρωμόλογο θέλει τέχνη. Άλλωστε, είμαι τελειώς εξοικειωμένος με το ανθρώπινο σώμα, αφού στο σπίτι μας επιλέγουμε να κυκλοφορούμε γυμνοί το καλοκαίρι και να κάνουμε γυμνισμό σε κάποιες παραλίες στις διακοπές μας.

Μάρκος Σεφερλής – Πέτρος Κωστόπουλος
Λόγω του γιου μου, έχω δει όλες τις παραστάσεις του. Είναι ένας λαϊκός κωμικός που αποδεικνύεται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στον αυτοσχεδιασμό και έχει δυνατή ατάκα. Είναι της δουλειάς, γι’ αυτό και η επιτυχία του στην τηλεόραση μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Δεν είναι σαν κάποια αποτυχημένα λαμόγια της τηλεόρασης, όπως ο Κωστόπουλος. Ο Κωστόπουλος ήταν ένας διαπλεκόμενος Πασοκτζής που έφαγε τα λεφτά του κόσμου και παρόλο που ήταν γέρος ήθελε να βγαίνει στην τηλεόραση, έστω κι αν γνώριζε ότι δεν κάνει γι’αυτή τη δουλειά.»