Σπουδαίος του ελληνικού κινηματογράφου εξομολογείται: «Είχα φτάσει ένα σκαλοπάτι από το να κάνω την απονενοημένη πράξη»…

"Θεώρησα ότι δεν έχω λόγο να υπάρχω"!

Στο περιοδικό ΕΓΩ και τον Γιάννη Βίτσα μίλησε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρη», αποκαλύπτοντας άγνωστες και δύσκολες πτυχές της ζωή του…

Τι λείπει σήμερα από τη ζωή σας;

Είμαι πλήρης. Αν αύριο το πρωί με χτυπήσει ένα αυτοκίνητο, θέλω μόνο να σηκώσω το κεφάλι ψηλά και να πω στο Θεό: «Σ’ ευχαριστώ για ότι μου έδωσες».

Φτάσατε ένα βήμα πριν από το θάνατο;

Όταν σπούδαζα στο Παρίσι. Η γυναίκα μου το είχε καταλάβει και με παρακολουθούσε συνεχώς. Είχα φτάσει ένα σκαλοπάτι από το να κάνω την απονενοημένη πράξη: να φύγω. Είχα κάνει μια ταινία, μεγάλου μήκους, που δεν πήγε καλά. Εκεί θεώρησα ότι δεν έχω λόγο να υπάρχω. Ζούσα τότε με το εγώ μου.

Θέλατε να αυτοκτονήσετε;

Θεωρούσα ότι ζούσα χωρίς λόγο. Ήμουν σε ακινησία. Κοίταζα επί μέρες το ταβάνι. Δεν με ενδιέφερε τίποτα. Είχα έναν εφιάλτη. Έβλεπα συνεχώς στον ύπνο μου ότι έπεφτα από ψηλά. Ήμουν στον Πύργο του Άιφελ, έπεφτα κάτω και ουσιαστικά ανέβαινε η γη κατά πάνω μου. Η γυναίκα μου με βοήθησε να το ξεπεράσω.

Ουσιαστικά σας έσωσε από την αυτοκτονία.

Ναι, από την τάση για το θάνατο. Τώρα που μιλάμε, ξέρω πια ότι δεν υπάρχει θάνατος. Είναι ο κύκλος της ζωής, ο κύκλος των βασάνων και το δώρο. Το αιώνιο είναι η ψυχή, που είναι το φως του Θεού που έχουμε μέσα μας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Γιάννης Σμαραγδής άργησε να πάει στην εκπομπή του Δημήτρη Κωνσταντάρα, λόγω κίνησης και έτσι μοιράστηκαν το ίδιο μικρόφωνο!

Ποιός χαρακτήρισε βαριεστημένη την Κατρίν Ντενέβ και φασολάδα το «χαβιάρι» του Σμαραγδή;

Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλάει για τη νέα του ταινία, Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι!

Δείτε τον Χρ.Παπακαλιάτη και τον Λ.Λαζόπουλο στο τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή!