Ο Σπύρος Χαριτάτος μιλά για τον βαρύ τραυματισμό του

«Η μοναξιά είναι το αναγνωστήριο της ψυχής και ασφαλές καταφύγιο από την υποκρισία».

Ανάμεσα στην τηλεοπτική και τη ραδιοφωνική του εκπομπή, τη διεύθυνση του ραδιόφωνου του Alpha, o Σπύρος Χαριτάτος αναλύει και εξηγεί στο περιοδικό People και τον Γιώργο Πράτανο, τα προσωπικά του στοιχήματα, την επιλογή της εργένικης ζωής και τις στιγμές που τον «έχτισαν».

Τι είναι αυτό που ξέρεις τώρα και θα άλλαζε η ζωή σου αν το γνώριζες στα 23 σου;

Οι μεγάλες χαρές όπως και οι μεγάλες λύπες, οι μεγάλοι έρωτες όπως και οι μεγάλες απογοητεύσεις είναι απλά… ημέρες που αφιερώνουμε από τη ζωή μας, και η μοιρασιά είναι που μετράει!

Ποιο ήταν εκείνο το γεγονός που σε έκανε να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου, να δεις μέσα σου πολύ πιο «βαθιά», από ό, τι έκανες μέχρι τότε;

Η στιγμή που δεν μπορείς πια να πεις την αλήθεια σου και όλα όσα νιώθεις σε ένα πρόσωπο που δεν είναι πια κοντά σου.

Πότε βίωσες αυτή τη στιγμή;

Όταν έχασα έναν δικό μου άνθρωπο. 

Θα σε χαρακτήριζες με το κλισέ «αμετανόητος εργένης» ή απλά δεν κάθισε να παντρευτείς;

Νομίζω ότι η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν προσπάθησα όσο έπρεπε. Από την άλλη παίρνω πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες μου. Η συμβίωση, ένα ή περισσότερα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ευθύνη. Προτιμώ εργένης παρά «ντυμένος» με γαμπριάτικα κοινωνικά αξεσουάρ.

Πιστεύεις πως από κάποια ηλικία και έπειτα, η μοναξιά δεν ενοχλεί, αλλά ίσως και την επιζητείς;

Η μοναξιά είναι το αναγνωστήριο της ψυχής και ασφαλές καταφύγιο από την υποκρισία. Αν όμως χάσεις το μέτρο το αναγνωστήριο γίνεται κολαστήριο και το καταφύγιο φυλακή.

Ποιο λάθος δεν έχεις συγχωρήσει ακόμη στον εαυτό σου;

Άργησα να συναντήσω δημοσιογραφικά τα αναλφάβητα παιδιά στα ακριτικά νησιά και δεν πρόλαβα να γνωρίσω τον παπά Στρατή από την Καλλονή της Λέσβου, για να πάρω διδαχή ζωής. Γι αυτά ζω δημοσιογραφικά και αισθάνομαι μισός άνθρωπος. Σε προσωπικό επίπεδο, αφήνω στη λήθη τους λιθοβολισμούς του παρελθόντος.

Πώς προσπαθείς να αποφορτιστείς από όλα αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα;

Ειλικρινά, αυτή την περίοδο, δεν προλαβαίνω!

Γιατί δίνεις σπάνια συνεντεύξεις, πλέον;

Εκφράζω αυθόρμητα σκέψεις και απόψεις στη «Γιάφκα», την καθημερινή ραδιοφωνική μου εκπομπή. Προσφάτως έγινε καθημερινό το βήμα έκφρασης μου στην τηλεοπτική “Πρωινή Ενημέρωση Alpha”. Συνεπώς, δεν θέλω να ξεπερνάω το μέτρο.

Ποια στιγμή αυτού του καλοκαιριού θα ανακαλείς στη μνήμη σου τα προσεχή χρόνια;

Οι στιγμές όπου έζησα στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αέρα, 4 συν 2 ώρες καθημερινά επί 3 εβδομάδες λόγω έκτακτης πολιτικής επικαιρότητας συν διευθυντικές ευθύνες και υποχρεώσεις, βιώνοντας τις συνέπειες από βαρύ τραυματισμό με πόνους που θα γονάτιζαν ελέφαντα!

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.