Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας: Λίγες μέρες έμειναν για το πιο ξεχωριστό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού!

Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνα

Γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, ήθη κι έθιμα που «ζεσταίνουν» την καρδιά, αρώματα ξεχωριστά, μοσχοβολιστές εικόνες, χρώματα που αναδύουν μια παιδικότητα, συναισθήματα με ήχους...

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, από  το 2013 στο ετήσιο αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καταγράφει παλιές επιτυχημένες συνταγές, συνταγές που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία, συνταγές που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων  από γενιά σε γενιά. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι επισκέπτονται την εκδήλωση και  γεύονται παραδοσιακά εδέσματα, πυροδοτώντας συναισθήματα και μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολύ αγάπη τους παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό αλλά και  τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική  οικογένεια.

Το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες, την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στις 13:30 το πρωί, στο ΔΕΚΚ – Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, Γούρνες Πεδιάδος Ηρακλείου.

Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης είναι:

-Η συμμετοχή συλλόγων από όλη την Κρήτη με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και αγνά τοπικά προϊόντα, αλλά και η συμμετοχή συλλόγων του εσωτερικού ή του εξωτερικού που έχουν τους ίδιους σκοπούς.

-Η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης του ΦΕ.Κ.Κ. με τη συμμετοχή στην εκδήλωση και τη στήριξη, κάθε φορά, ενός σημαντικού κοινωνικού φορέα της Κρήτης.

-Η μεταλαμπάδευση των αξιών των ηθών και των εθίμων της Κρήτης στη νέα γενιά με τη συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων σχολείων στην εκδήλωση.

-Η συνεργασία με συλλόγους, ομάδες και δίκτυα παραγωγών της τροφής για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

-Η συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι κρίνουν και αξιολογούν τις συνταγές και γενικότερα τις συμμετοχές.

Η ιδέα

Η ιδέα του Φεστιβάλ ανήκει στη Λένα Ηγουμενάκη, μια γνήσια κρητικιά που λατρεύει τον γευστικό πολιτισμό του τόπου της και θέλει να κρατήσει ζωντανές τις γευστικές της μνήμες. Η αγάπη της αυτή, έγινε κοινή προσπάθεια με τους Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, της κουζίνας που αντλεί παραδοσιακές συνταγές από τις νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου για να τις παραδώσει στις επόμενες γενιές.

Λένα Ηγουμενάκη

Ο οδηγός μαγειρικής

Η κουζίνα  είναι πολιτισμός, κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει το δικό του γευστικό πολιτισμό  και πρώτες ύλες… γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, ήθη κι έθιμα που «ζεσταίνουν» την καρδιά, αρώματα ξεχωριστά, μοσχοβολιστές εικόνες, χρώματα που αναδύουν μια παιδικότητα, συναισθήματα με ήχους…

Ο Οδηγός Μαγειρικής περιέχει το σύνολο των συνταγών που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Φεστιβάλ, συνοδευόμενες  από πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που παρέδωσαν εβδομήντα επτά συλλογικότητες από όλη την Κρήτη. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από πολλά και άξια χέρια και «καλομαγειρεμένο» με φροντίδα… μάνας, από νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου, με γεύσεις που ξυπνούν μνήμες… Μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολύ αγάπη, παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό… Μνήμες που θέλεις να μοιραστείς και να παραδώσεις στις επόμενες γενιές…

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια που θα προσφέρουν σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και ο «Οδηγός Μαγειρικής». Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook…