AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- Γιάννης Ζουγανέλης: «Με έχουν πικράνει και εκμεταλλευτεί. Τέλος οι συνεργασίες για μένα»!

Ακούστε τη μεγάλη αποκάλυψη που κάνει ο Γιάννης Ζουγανέλης στο ΖΑPPIT!

Δοτικός, άνθρωπος της επικοινωνίας και της συνύπαρξης, με μια ζωή γεμάτη αλήθεια αλλά και υποχωρήσεις ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός άνοιξε την καρδιά του στο www.zappit.gr και μίλησε για όλους και για όλα, μεταξύ άλλων το θέατρο, τη μουσική, τις συνεργασίες, την οικογένεια αλλά και τα παιδικά του χρόνια με τις ποικίλες προσλαμβάνουσές του. 

Για τρίτη χρονιά ο Γιάννης Ζουγανέλης σε ρόλο σεξολόγου, στο θέατρο «Χώρα» και στην θεατρική παράσταση «Η σεξουαλική ζωή του κύριου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους» δίνει συμβουλές σε ζευγάρια και μέσω χιούμορ ψάχνει τα βαθιά αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και «σκαλίζει ανοιχτές πληγές» των διαπροσωπικών σχέσεων!

«Πρόκειται για ένα έργο που αγγίζει την ελληνική πραγματικότητα με κάθε τρόπο! Ένα έργο με το οποίο γελάει ο θεατής ενώ ουσιαστικά έπρεπε να κλαίει», αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης! «Δεν έχουμε απαλλαγεί της φαλλοκρατικής λογικής. Ο φαλλός έπαψε να είναι σύμβολο. Οι άνδρες στην Ελλάδα οδηγούσαν τη ζωή τους με τιμόνι το πέος τους. Συνήθως ο άντρας που απατούσε ήταν μάγκας ενώ η γυναίκα πόρνη. Εμένα αυτή η λογική με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στην παράσταση είναι η στάση των γυναικών. Πλέον έχουν αλλάξει τα πρότυπα και οι φιλοσοφία των ανθρώπων. Οι άντρες είναι τις περισσότερες φορές πιο πουριτανοί», συμπληρώνει.

Εσείς στη ζωή σας και στην οικογένειά σας κάνετε πράξη όλα όσα λέτε στην παράσταση; Βλέπετε στοιχεία της δικής σας ζωής μέσα στην παράσταση;

Σίγουρα δεν είμαι Άγιος. Ξέρω πιο είναι το καλό! Οι άνθρωποι κρινόμαστε όχι μόνο από τις δυναμικές μας αλλά και από τις αδυναμίες μας. Πολεμάω για το καλό και το κακό που συμβαίνει μέσα μου όμως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είμαι προδότης. Πολεμάω για την αλήθεια και ελπίζω πως την πρεσβεύω κι ας έχει τίμημα.

Από τον εαυτό σας έχετε κρύψει ποτέ την αλήθεια;

Όχι, προσπαθώ να έρχομαι αντιμέτωπος με αυτή καθημερινά. Δεν πιστεύω όμως στο αύριο, πιστεύω στο σήμερα και στο χθες γιατί το χθες είναι το σημερινό αύριο.

Για ποια πράγματα θα λέγατε «συγνώμη» και «ευχαριστώ» στην κόρη σας και τη σύζυγό σας;

Στην κόρη μου οφείλω πολλά «συγνώμη». Συγνώμη για το χρόνο που έφυγε άθελά μου – αλλά δεν έχει σημασία η αφέλεια – και για τις ώρες που δεν μπόρεσα να είμαι κοντά της. Για τον κόσμο που την έφερα, συγνώμη γιατί κρύφτηκα πάρα πολλές φορές και από τον εαυτό μου και από τις αδυναμίες μου, για την ελπίδα που η ζωή του σήμερα της στερεί και για πολλά ακόμα.  

Όσο για τη σύζυγο… θα έπρεπε να μιλάμε μια εβδομάδα μόνο για τα «συγνώμη» που τις οφείλω.

Το «ευχαριστώ» είναι ένα και είναι κοινό. Τις ευχαριστώ πολύ και τις δυο που υπάρχουν στη ζωή μου και με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Υπάρχει κάτι στη ζωή που δεν αντέχετε; Πού μπορεί να σας σκοτώσει;

Η μοναξιά. Δεν αντέχω να είμαι μόνος μου. Ζω για να συνυπάρχω. Όταν είμαι μόνος μου δεν μπορώ ούτε να φάω, προτιμώ να μείνω νηστικός παρά να καθίσω στο τραπέζι και να φάω μόνος μου.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης όμως μιλάει και για την άσχημη αντιμετώπιση που είχε από τους ημιμαθείς! Ηθοποιός ή τραγουδιστής; Υπηρετεί μόνο την κωμωδία ή μπορεί να παίξει και δραματικούς ρόλους; Έχει γνώση για όσα κάνει ή απλώς έχει έμφυτο ταλέντο;

Για όσα κάνω έχω ακαδημαϊκή γνώση και μάλιστα σπούδασα στη μεγαλύτερη ακαδημία του κόσμου πάνω στο αντικείμενο μου στο Μόναχο. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίστηκα με το χειρότερο τρόπο από τους ημιμαθής. Συνεχώς με αγνοούσαν, δεν με ενέταξαν ποτέ στο σύστημα αλλά μάλλον καλύτερα. Στη μουσική μου έλεγαν «τι καλός ηθοποιός είσαι» και στο θέατρο «εσύ είσαι μουσικός». Προσπαθούσαν μόνο να με υποβιβάζουν αλλά δεν τους έκανα το χατίρι. Κυρίως έχω ασχοληθεί με την κωμωδία χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχω υπηρετήσει το δράμα. Μου αρέσει όμως να κάνω τους ανθρώπους να γελούν και ομολογώ πως η καρδιά μου είναι δοσμένη στην κωμωδία.

Στα 56 του χρόνια ο ηθοποιός και τραγουδιστής, κοιτώντας πίσω τη ζωή του νιώθει πολύ τυχερός, για την πορεία του, τις γνωριμίες του και όλα όσα κατάφερε να κάνει…

Βρίσκομαι στο χώρο της μουσικής εδώ και 40 χρόνια, το λέω και δεν το πιστεύω, και είμαι πολύ τυχερός για τις γνωριμίες που έχω κάνει. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τόσο παλιούς καλούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου όπως και εξαίρετους μουσικούς. Είχα την τιμή να είμαι κολλητός με τον Τσιτσάνη. Γνώρισα όμως και πολλούς ξένους stars όπως τον Τζον Λένον, τον Στηβ Γουόντερς, τη Μαρία Κάλλας γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, πραγματικούς σταρ με μεγαλοσύνη και ταπεινότητα.

Η μισή του ζωή είναι η μουσική! Ποια η γνώμη του Γιάννη Ζουγανέλη για το θεσμό της Eurovision; Θα συμμετείχε ποτέ;
Δεν με αφορά η Eurovision, είμαι αντίθετος. Με αφορά μόνο η ελληνική κουλτούρα. Δεν θα πήγαινα ποτέ.

Στην αρχή είχε ακουστεί πως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα έγραφε τραγούδι για τη Βαλάντω για να εκπροσωπήσει την Κύπρο…

Ας της έγραφε όποιος ήθελε, σας είπα δεν με αφορά καθόλου αυτό το κομμάτι. Κι επειδή πιθανόν με ρωτάτε επειδή συνεργάστηκα με τα παιδιά να σας πω ότι εγώ δεν συνυπάρχω με ανθρώπους που συμφωνώ. Με τους φίλους μου δεν ταιριάζουμε καθόλου. Σέβομαι τη διαφορετικότητα.

Η διαφορετικότητα όμως εγκυμονεί κινδύνους και πολλές φορές η συνύπαρξη με εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους χρειάζεται «νερό στο κρασί» και πολλές υποχωρήσεις όπου προκαλούν μεταξύ άλλων πόνο, εκμετάλλευση και αφήνουν πικρίες. Ο Γιάννης Ζουγανέλης χωρίς φόβο και με απόλυτη ειλικρίνεια μας μιλάει για αυτό καταλήγοντας πως πλέον λέει «ΟΧΙ» σε συνεργασίες επί σκηνής. Τι οδηγεί έναν τόσο κοινωνικό και ομαδικό άνθρωπο σε αυτή την απόφαση;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ