X Factor: Το απροσδόκητο του ΣΚΑΪ…

Περιμένοντας τα live...

“Expect the unexpected” με αυτό το μότο το X Factor μας συστήθηκε ξανά και με αυτό πορεύεται. Ήταν μάλλον έκπληξη όταν έγινε γνωστό πως το X Factor επιστρέφει μέσα από έναν καθαρά ενημερωτικό σταθμό όπως ο ΣΚΑΪ, με την πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της είδησης να μένει στο κανάλι, παρά στο προϊόν. Ως τηλεθεατές σε αναμονή ίσως και να μην κάναμε αισιόδοξες σκέψεις για τα όσα θα βλέπαμε. Στον ΣΚΑΪ ωστόσο, φαίνεται πως συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους, την πείρα τους και την τεχνογνωσία για να μας διαψεύσουν και να κάνουν πράξη το απροσδόκητο

Οι αλλαγές λειτούργησαν υπέρ τους, έτσι ώστε τα επεισόδια που παρέδωσαν να μην θυμίζουν κάτι παλιακό και φθαρμένο, αλλά κάτι σύγχρονο και ζωντανό. Ξεκινώντας από τους κριτές. Γιώργος Θεοφάνους, Πέγκυ Ζήνα, Τάμτα, Θοδωρής Μαραντίνης. Τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες. Τέσσερις καλλιτέχνες από τους καλύτερους στον τομέα τους, με κοινό διαφοροποιημένο να ακολουθεί τον καθένα. Η κριτική τους – τουλάχιστον στο υλικό που είδαμε, το φιλτραρισμένο από κακοφωνίες και παρατράγουδα – μακριά από μια ανθρωποφαγική λογική. Μόνο πρόσφατα ακούσαμε ξανά την «καραμέλα» του «Δεν έχεις το Χ Factor».

Η μουσική στις οντισιόν βοήθησε τόσο τους υποψήφιους, οι οποίοι δεν ήταν πια εκτεθειμένοι όπως σε προηγούμενες σεζόν, όσο και σε ένα τηλεοπτικά καλύτερο αποτέλεσμα, μέρος του οποίου και η γεμάτη αίθουσα που δίνει παλμό και λειτουργεί ευεργετικά, γεμίζοντας με ενέργεια τις οθόνες μας.

Οι αναλογίες τηρήθηκαν έτσι ώστε, στο προσκήνιο να μην είναι οι κριτές, αλλά οι διαγωνιζόμενοι και σε πολλές περιπτώσεις οι ιστορίες τους. «Έχτισαν» με αυτό τον τρόπο μια σχέση μεταξύ τηλεθεατών και διαγωνιζόμενων τραγουδιστών, στις οντισιόν και στο Bootcamp και αυτή η σχέση είναι ανταποδοτική. Όταν ήρθε, επομένως, η δύσκολη διαδικασία του Chair Challenge οι τηλεθεατές ήταν ήδη «συνένοχοι». Μοιράστηκαν την ένταση, τη δυσκολία των αποφάσεων μαζί με την ικανοποίηση, απογοήτευση ή την έκπληξη.

Ενδεικτικά, το πρώτο Chair Challenge με την ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους να αγωνιά, ο μέσος όρος του καναλιού στο δυναμικό κοινό έφτασε στο 28,1% σημειώνοντας την μέχρι στιγμής υψηλότερη τηλεθέαση του show. Στα επεισόδια που έχουν προβληθεί (Auditions – 3 Chair Challenge) στο γενικό σύνολο ο μέσος όρος βρίσκεται στο 19,6%, ενώ στο κοινό 15 – 44, το show έχει μεγαλύτερη δυναμική συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 23,3% των τηλεθεατών. Εν ολίγοις, το X Factor έχει καταφέρει να φέρει στο κανάλι ένα κοινό που δεν είχε πριν και μάλιστα ένα κοινό που ενδιαφέρει τη διαφημιστική αγορά.



Απόψε ο Θοδωρής Μαραντίνης διαλέγει τα γκρουπ που θα πάνε μαζί του στα live
 και το Chair Challenge ολοκληρώνεται. Την Παρασκευή οι 16 διαγωνιζόμενοι θα τραγουδήσουν για εμάς πρώτη φορά Live, με τον Σάκη Ρουβά να επιστρέφει στην παρουσίαση – στο κομμάτι εκείνο δηλαδή μέσα από το οποίο αποκτήσαμε μια πιο σφαιρική άποψη για την προσωπικότητά του. Μια νέα δοκιμασία ξεκινά λοιπόν, τόσο για τους 16 διαγωνιζόμενους, τους κριτές και τους παρουσιαστές, όσο και για το κανάλι του Φαλήρου, χωρίς την ασφάλεια του μοντάζ και τον πλήρη έλεγχο ενός μαγνητοσκοπημένου επεισοδίου,  με περισσότερες απαιτήσεις, με περισσότερες ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα και με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι …έτοιμοι;