Υπάρχουν τηλεοπτικές σειρές που απλώς παρακολουθείς και υπάρχουν κι εκείνες που σε κάνουν να ξεχνάς για λίγο οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σου. Η Σύγκρουση είναι η νέα σειρά του Mega που ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία και, που κατά την άποψή μου, είναι το σίριαλ που πρέπει να δεις τον φετινό χειμώνα. Ο λόγος;
Η Σύγκρουση καταφέρνει κάτι που δεν συναντάμε συχνά στην ελληνική μυθοπλασία: να συνδυάζει ένα δυνατό σενάριο, εξαιρετική σκηνοθεσία και σπουδαίες ερμηνείες σε ένα αποτέλεσμα που δύσκολα του βρίσκεις ψεγάδι. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σενάριο δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του τηλεθεατή, δεν καταφεύγει σε εύκολες λύσεις και δεν προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με το ζόρι. Αντιθέτως, χτίζει την ένταση μεθοδικά, δίνει χώρο στους χαρακτήρες να αναπνεύσουν και αφήνει την ιστορία να εξελιχθεί με τον δικό της ρυθμό, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το ενδιαφέρον της.
Και κάπου εδώ έρχεται η σκηνοθεσία να απογειώσει το αποτέλεσμα. Με κινηματογραφική αισθητική, προσεγμένη εικόνα, εξαιρετικό ρυθμό και μια ατμόσφαιρα που σε βάζει βαθιά μέσα στην ιστορία, η «Σύγκρουση» θυμίζει αντίστοιχες παραγωγές του εξωτερικού. Όχι ως μια φιλόδοξη προσπάθεια μίμησής τους, αλλά ως μια ελληνική παραγωγή που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις δίπλα τους. Κάθε πλάνο έχει λόγο ύπαρξης, κάθε σιωπή αποκτά σημασία και κάθε σκηνή υπηρετεί την πλοκή. Τίποτα δεν μοιάζει περιττό.
Ξεχωριστό κεφάλαιο, βέβαια, αποτελούν οι ερμηνείες. Η Μαρία Ναυπλιώτου επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά γιατί συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς της. Με μια ερμηνεία γεμάτη εσωτερικότητα, ένταση και απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών της μέσων, καταφέρνει να καθηλώνει ακόμη και στις στιγμές που δεν χρειάζεται να πει πολλά. Είναι από εκείνες τις παρουσίες που γεμίζουν την οθόνη χωρίς να χρειάζεται να διεκδικήσουν την προσοχή σου. Κι εμείς πολύ τυχεροί που μπορούμε να την απολαύσουμε και εκτός θεατρικής σκηνής.
Ο Νίκος Ψαρράς, με τη σειρά του, προσθέτει το δικό του ερμηνευτικό βάρος. Με την υποκριτική του ωριμότητα και την αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει, δίνει ουσία και αλήθεια στον χαρακτήρα του, αποφεύγοντας τις υπερβολές.
Δίπλα τους, η Ευαγγελία Συριοπούλου αποδεικνύει ότι διαθέτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον υποκριτικό εύρος, προσφέροντας μια ερμηνεία με ευαισθησία, δυναμισμό και συναισθηματικές αποχρώσεις.
Εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνουν και ο Δημήτρης Καπουράνης με την Ελίζα Σκολίδη, δύο ηθοποιοί με εκφραστική δύναμη, φυσικότητα και αξιοσημείωτη συναισθηματική ακρίβεια.
Αυτό, όμως, που θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία της «Σύγκρουσης» είναι ότι δεν σου επιτρέπει να την παρακολουθήσεις αδιάφορα. Σε κρατά σε εγρήγορση, σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς, να αναρωτηθείς, να προσπαθήσεις να προβλέψεις την εξέλιξη. Και όταν τελειώνει ένα επεισόδιο, θέλεις να δεις το επόμενο. Όχι επειδή κάποιος προσπάθησε τεχνητά να σου δημιουργήσει αγωνία, αλλά επειδή έχεις ήδη μπει στον κόσμο της.
Για μένα, είναι η πιο ολοκληρωμένη τηλεοπτική πρόταση του φετινού χειμώνα. Μια σειρά υψηλών προδιαγραφών, αψεγάδιαστη, και κυρίως, μια σειρά που δεν αρκείται στο να γεμίσει τον τηλεοπτικό χρόνο.
Αυτή είναι, τελικά, η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή σειρά και σε μια σειρά που πραγματικά ξεχωρίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ