Η άλλη όψη της ψυχαγωγίας, μια όαση στα μεσημέρια της ΕΡΤ

ΕΡΤ

Δύο διαφορετικές εκδοχές αυτού που ονομάζουμε ψυχαγωγική εκπομπή.

Μπορεί το ψύχραιμο να είναι ενδιαφέρον; Το διαφορετικό, δημοφιλές; Το ώριμο να είναι ταυτόχρονα και νεανικό; Μπορεί η ψυχαγωγία να σερβίρεται αλλιώς και να ανθίζει σε συχνότητα δημόσιας τηλεόρασης;

Η απάντηση είναι ότι μπορεί και μάλιστα εις διπλούν.

Τα φετινά τηλεοπτικά μεσημέρια κάτι ωραίο συμβαίνει στην ΕΡΤ1, εκεί όπου από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις επτά το απόγευμα δύο ζωντανές ψυχαγωγικές εκπομπές μοιάζουν σαν όαση μέσα σε μια… μπερδεμένη ψυχαγωγία που δεν γνωρίζει πια ούτε και η ίδια την ταυτότητά της.

«Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» και «Στούντιο 4″… Τα δύο ψυχαγωγικά μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης είναι τόσο φρέσκα και σημερινά που κάνουν τις παρόμοιου περιεχομένου εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης να μοιάζουν ολίγον τι ξεπερασμένες.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Τζένη Μελιτά και οι συνεργάτες τους κινούνται από το αστείο στο σοβαρό με μια θαυμαστή αρμονία, χωρίς περιττές εξάρσεις εντυπωσιασμού. Με μια συνεχή ροή λόγου που θα μπορούσε να είναι σενάριο καλά μελετημένο αλλά με φυσική απόδοση, καταφέρνουν να σε κάνουν να γελάς με ήσυχο και ευρηματικό χιούμορ αλλά και να σε πείσουν όταν θέτουν κάποιους προβληματισμούς δίχως να εκφράζουν θυμό. Πείθουν γιατί δεν αγωνιούν να επιβάλλουν την άποψή τους, κάτι που σπανίζει στην ελληνική τηλεόραση του 2022.

Ο Φώτης στην πιο ωραία του τηλεοπτική στιγμή και η Τζένη έχοντας μόλις πατήσει στο σκαλοπάτι που την οδήγησε στο επόμενο επίπεδο παρουσίασης.

Έχοντας μεσολαβήσει το δημοφιλές μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος παίρνουν τη σκυτάλη στις 4 για να κάνουν τι; Να σε προσκαλέσουν στο σαλόνι τους για έναν απογευματινό καφέ, να κάνουν τις ερωτήσεις που εσύ θα ήθελες να κάνεις στους καλεσμένους τους -απαλλαγμένοι από το άγχος του χρόνου-, να λύσουν κάποιες απλές απορίες της καθημερινότητας αλλά και να σου αποκαλύψουν ωραίες ιστορίες από το παρελθόν.

Η Νάνσυ και ο Θανάσης είναι το απόλυτο τηλεοπτικό δίδυμο, οι οποίοι διαχειρίζονται με αριστοτεχνικό τρόπο τους ανθρώπους που έχουν απέναντί τους, τους τηλεθεατές που παρακολουθούν από το σπίτι, αλλά κυρίως, τους ίδιους τους εαυτούς μέσα σε μια τρίωρη ζωντανή εκπομπή. Ακόμα και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις απρόοπτες στιγμές είναι παραδειγματικός.

Αυτή ναι, είναι η δημόσια τηλεόραση που μας αρέσει…