2013, τι θα κάνει η τηλεόραση φέτος ;

 

Είδαμε και τι γινόταν στην ελληνική τηλεόραση, όταν τα εκατομμύρια φεύγανε από τα παράθυρα. Τότε που τα 35 σήριαλ κάθε χρόνο με τους ακριβοπληρωμένους πρωταγωνιστές, τα ακριβά shows, οι λαμπερές Πρωτοχρονιές και τα μπαλέτα, θάμπωναν λίγο παραπάνω το γυαλί της συσκευής που όλοι έχουμε λατρέψει.

Θυμάστε πως ήταν το 1996 ; Το 2004 ; Το 1985 ; Τα θυμάστε πιο «πλούσια» έτσι δεν είναι ; Φέτος η αλλαγή του χρόνου στο ΜΕΓΚΑ π.χ. έγινε με ένα μικρό τρέιλερ. Αν το συγκρίνουμε με τις υπερπαραγωγές των σήριαλ ή τα show της Ρούλας, τότε μοιάζει…κακόμοιρη λύση. Αντικατοπτρίζει, όμως, την οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού. Φαντάζεστε να έβγαινε εν έτει 2012 ένα πανάκριβο σώου στην τιβί ; Να βλέπει ο κόσμος και να του τρέχουν τα σάλια από όλα αυτά που ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει.

Βασικά, ούτε το 1996 δεν μπορούσε να αποκτήσει όλα αυτά που πρόβαλε η τηλεόραση, αλλά τότε, δεν τον πείραζε πολύ γιατί είχε λεφτά, είχε τις παλιές καλές δραχμούλες του στην τσέπη.

Πάντως, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η αγορά της τηλεόρασης έγινε μια τεράστια φόυσκα. Τόσοι άνθρωποι που απασχολήθηκαν σε τόσες παραγωγές, δεν έχουν πλέον δουλειά. Αυτό είναι το θλιβερό και δεν το επιθυμεί κανείς. Αλλά πόσα από αυτά τα δεκάδες σήριαλ ήταν πραγματικά καλές δουλειές ; Πόσα θυμάστε ; Γιατί ρε γαμώτο, όταν πάω να σκεφτώ κάποιο καλό σήριαλ, πρέπει να ταξιδέψω πολύ πίσω ; Μου έρχονται οι «Απαράδεκτοι», οι «Τρεις Χάριτες», τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», κάποια άλλα δραματικά σήριαλ του Αντέννα που ξεχνάω τους τίτλους, o Kουτσομύτης και το «Νησί» ενδεχομένως.

Βλέπω σε λίστες κάτι σήριαλ που ΟΥΤΕ γνώριζα ότι έγιναν, γυρίστηκαν και προβλήθηκαν ΠΟΤΕ! Ε, τη θέση αυτών των μέτριων παραγωγών, έχουν πάρει τα πολλά αμερικάνικα, μεξικάνικα, τούρκικα. Η τηλεόραση έχει πολύ CSI, τρία κανάλια το παίζουν, αλλά κανείς δεν λέει τίποτα! ΠΟΛΥ «Mentalist», πολύ «Law and order», πολύ «NCIS», δεκάδες αμερικανιές. Ωραίες αμερικανιές, δεν αντιλέγω. 

Αλλά και πολλές και μέτριες «τουρκιές», που μας τσιτώνουν ελέω…επαναστάσεως. Και καλώς, ως ένα σημείο. Στο κάτω κάτω όσα χωρίζουν τους δύο λαούς (εθνικά, ιστορικά κλπ) είναι πολλά, για να μας κοπανάνε ασταμάτητα καθημερινώς μια γλώσσα και μια κουλτούρα και μια χατζάρα, που δεν τη θέλουμε να τη βλέπουμε ρε αδερφέ. 

Δεν χρειάζεται να τη βλέπουμε, ούτε πρόκειται να μας κάνει καλύτερους. Πιο χαζούς, μπορεί.

Η ΝΕΤ φέτος αγόρασε υπέροχες, πολυβραβευμένες σειρές. «Downton Abbey», «Borgen» και άλλες. Τις προβάλλει ΧΩΡΙΣ διαφημίσεις, αλλά ο κόσμος πάλι διαλέγει «ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ». Ε, δεν είμαστε μαλάκες ;

Και πλέον καταρρίπτεται ο μύθος που λέει για την τηλεόραση, πως «ο κόσμος βλέπει ό,τι του σερβίρουν». Όχι ρε, ο κόσμος βλέπει ό,τι παπαριά επιλέγει. Το τηλεκοντρόλ εδώ και ΠΟΛΛΑ χρόνια έχει πολλές επιλογές, αλλά κυρίως έχει αυτό το μαγικό κουμπάκι με το κόκκινο κυκλάκι. Αυτό που λέει «OFF»!

Επιπλέον, η δορυφορική τηλεόραση είναι στην Ελλάδα σχεδόν 20 χρόνια. Αν δεν θέλεις να δεις μια κακή εκπομπή, ένα κακό σήριαλ, μια μέτρια παραγωγή, βάλε και δες «Discovery», «Travel», «History channel», «ΒΒC» ή οτιδήποτε άλλο. Μάθε μια ξένη γλώσσα, αλλά μη λες ότι η τηλεόραση σερβίρει μόνο σαβούρα. Σαβούρα είσαι εσύ, που επιλέγεις να δεις τη σαβούρα. Απλά είσαι πολύ κότα να το παραδεχτείς.

Και εγώ πέρασα πριν δέκα ημέρες, ένα ολόκληρο μισάωρο βλέποντας «ΤΗΛΕΚΥΒΟ». Εν γνώση μου, έβλεπα ένα πατσαβουροπρόγραμμα. Ήξερα, ότι ΚΑΙΩ εγκεφαλικά κύτταρα, βλέποντας εναλλάξ δύο κακομοίρες να παριστάνουν με άθλιο και αξιολύπητο τρόπο τις βλαμμένες, αφελείς γκόμενες που ικετεύουν ακόμα πιο βλαμμένους και «καμμένους» τηλεθεατές να πάρουν τηλέφωνο σε αυτήν την μπούρδα. Για να έχεις άποψη, όμως, πρέπει να δεις ακόμα και το σκουπίδι.

Αυτό είναι το θέμα, όμως, των επιλογών. Να ξέρεις τι επιλέγεις και γιατί το βλέπεις.

Πάμε τώρα, στα φετινά. 2013 και τηλεόραση. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τα ιδιωτικά κανάλια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Οι παραγωγές έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο δυνατό και οι άνθρωποι που εργάζονται στην τηλεόραση είναι οι λιγότεροι από ποτέ. 

Τα σήριαλ είναι πλέον ανέκδοτο, μαύρο ανέκδοτο για τους απλήρωτους ηθοποιούς. Οι εκπομπές είναι λίγες και φτηνές. Κάποιες φτηνές και καλές, άλλες φτηνές και κακές. Οι φτηνές και κακές θα κοπούν, όπως ακριβώς έγινε και με τις ακριβές, τύπου show. Το «DWTS», το «Master Chef» γίνονται με τα χίλια ζόρια, αλλά καλώς γίνονται, άσχετα αν μας αρέσουν ή όχι. 

Οι «ζώνες» μας αποχαιρετούν. Πρωινά, μεσημεριανά, απογευματινά. Πλέον, τα κανάλια βουλώνουν τρύπες με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν. Οι τηλεθεάσεις είναι άλλα αντ' άλλων. Τα «τεράστια» προγράμματα, πλέον δεν είναι τόσο…τεράστια. Τα κάστρα κλυδωνίζονται και του χρόνου ίσως είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών. Φέτος, ο ΑΝΤΕΝΝΑ μετά από 20 χρόνια, έκοψε την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή. Shows και τηλεπαιχνίδια τα βλέπουμε πλέον μόνο στο YOUTUBE…

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ντε και καλά το επίπεδο της τηλεόρασης θα είναι χειρότερο. Ίσως από τις επιλογές που θα πρέπει να κάνουν τα κανάλια, να προκύψουν καλά προγράμματα. Πολλοί και πολλές υπερεκτιμημένοι/ες θα πάνε να…ταλαιπωρήσουν άλλους και θα μας απαλλάξουν από την παρουσία τους. Παρουσιαστές και εκπομπές μαζί. Κάποιοι «κούρασαν», αλλά δεν το βλέπουν και επιπλέον κάποιοι δεν τους το λένε.

Oι μάνατζερ των καναλιών και οι διευθυντές προγράμματος έχουν πολύ δύσκολη δουλειά…Καλή χρονιά!