10η Εντολή… Επιτέλους ένα πραγματικό ελληνικό θρίλερ

Ο Πάνος Κοκκινόπουλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με υψηλές προδιαγραφές...

Για Τετάρτη μεσημέρι δεν ήταν και το πιο …ελαφρύ πράγμα που μπορούσες να κάνεις -να καθίσεις στις άνετες πολυθρόνες του Village και να παρακολουθήσεις σε πρώτη προβολή τη νέα «10η εντολή». Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς, ο Πάνος Κοκκινόπουλος. Όμως, πώς μπορούσες να πεις όχι σε κάτι που περίμενες καιρό να δεις; Δέκα χρόνια ήταν αυτά… Και σε αυτά τα δέκα χρόνια η «10η εντολή» εξελίχθηκε σε όλα τα επίπεδα.

«Σιωπή» είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου και ήταν η σιωπή που απλώθηκε μετά το χειροκρότημα στην κινηματογραφική αίθουσα όταν ολοκληρώθηκε η προβολή. Ο Πάνος Κοκκινόπουλος επέλεξε ένα σκληρό και δύσκολο θέμα για την πρεμιέρα, το «trafficking» και κατάφερε να αποδώσει με αριστοτεχνικό τρόπο το πρόβλημα που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά κανείς δεν μιλάει γι' αυτό. 

Φρέσκια και ταυτόχρονα πιο ώριμη σκηνοθετική ματιά, προσεγμένη παραγωγή, καλοστημένες σκηνές, εξαιρετικές ερμηνείες, κινηματογραφική αίσθηση, πιο γρήγορη πλοκή, εφέ πιο αληθοφανή από ότι στο παρελθόν… Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας «10ης εντολής». Ένα θρίλερ που οι δραματικές ιστορίες του είναι πιο σκληρές από τις σπλάτερ σκηνές του. 

Αν υπάρχει κάτι αρνητικό; Ναι… Καλό θα ήταν να το δείτε με παρέα ή να το αποφύγετε εντελώς αν δεν σας αρέσει να βλέπετε σίριαλ που …ταλαιπωρούν τη σκέψη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα ριψοκινδυνεύσω να προβλέψω ότι μια ακόμα επιτυχία του Alpha βρίσκεται προ των πυλών και ότι μάλλον στο τέλος της σεζόν θα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα σίριαλ της φετινής χρονιάς.

Γιώργος Σκρομπόλας