Oι μυρωδιές και οι γεύσεις της πόλης πάνω σ’ ένα τραμ στο «Food and the city»

Διαβάστε την περίληψη της εκπομπής που θα προβληθεί σήμερα στις 19:00

Ο Βασίλης μάς καλημερίζει μέσα από το τραμ, που κατηφορίζει προς την θάλασσα και το Παλαιό Φάληρο και μας μιλά για την ιστορία του τραμ. Φτάνει στη στάση Φλοίσβος και κατεβαίνει…

Περπατά στα στενά της περιοχής του Π. Φαλήρου. Μια υπέροχη μυρωδιά που έρχεται από έναν δημοτικό παιδικό σταθμό τον κάνει να ζητήσει την άδεια για να μπει στα …άδυτα της κουζίνας του. Θέλει να δει από κοντά πώς μεγαλώνει η νέα γενιά του Φάληρου. Μαζί με την κυρία Ρεβέκκα (τη μαγείρισσα του παιδικού σταθμού) φτιάχνουν στα παιδάκια γεμιστά, ενώ στη συνέχεια τους τα σερβίρουν. Είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για τον Βασίλη, αλλά έχει ακόμα πολλά να δει… ‘Ετσι χαιρετά τα παιδιά και βγαίνει και πάλι στους δρόμους. Χαζεύει με τα υπέροχα αρχοντικά που υπάρχουν στην περιοχή.

Φτάνει στο Ευγενίδειο ‘Ιδρυμα. Εκεί έχει μάθει ότι φιλοξενείται μια ιδιαίτερη διαδραστική έκθεση και μπαίνει μέσα για να τη δει…
Τα μαγειρέματά του όμως τον περιμένουν και έχει έρθει η ώρα για τα ψώνια της ημέρας. Μπαίνει σε ένα πολίτικο ντελικατέσεν και ψωνίζει τα υλικά του επόμενου μαγειρέματος.

Αν και έχει ζαλιστεί από τις μυρωδιές και τις γεύσεις του πολίτικου ντελικατέσεν και δεν θέλει να «ξεκολλήσει» από εκεί, τον περιμένουν στο Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών για να φτιάξουν όλοι μαζί μια ξεχωριστή συνταγή. Με μια μικρή ψησταριά που βρίσκει εκεί, τα υλικά που έχει στην τσάντα του και τη βοήθεια των μελών του συλλόγου, φτιάχνει επί τόπου «τορτίγιες με γαρίδες και άρωμα εξωτικό». Oι κολυμβητές δοκιμάζουν και ενθουσιάζονται.

Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία στο Παλαιό Φάληρο είναι πολίτικα. Ο Βασίλης όμως ψάχνει ένα ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει τους καλύτερους «μπαμπάδες με ρούμι» της πόλης και το βρίσκει! Εκεί, μαζί με τον κύριο Αποστόλη μας δείχνουν τα μυστικά της πολίτικης συνταγής.

Η βόλτα του στην περιοχή συνεχίζεται… Τόση ώρα στο Παλαιό Φάληρο και δεν έχει κάνει στάση για ένα απολαυστικό ελληνικό καφέ. Στην οδό Αχιλλέως, βρίσκει τον καφενέ της κυρίας Ελένης. Εκεί τον περιμένει μια έκπληξη: ‘Οχι μόνο πίνει τον καφέ που τόσο ήθελε, αλλά μαθαίνει και το μέλλον του (αφού του «λένε» τον καφέ)!

Η θάλασσα σου ανοίγει την όρεξη… ‘Ετσι ο Βασίλης μάς προτείνει δυο πολύ γευστικές κουζίνες:
Αρχικά, κάνει μια στάση στη gourmet κουζίνα της Ρωξάνης για να δει πώς συνδυάζεται η ρακή από τη Σητεία και η φέτα από τα Καλάβρυτα με τα ιταλικά hits του ’60 και τα soundtracks του James Bond.

Αν πάλι είστε λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας, τα φαγητά της κυρίας Ντίνας είναι μονόδρομος!
Το γαστρονομικό του ταξίδι συνεχίζεται και παρέα με τον Χρήστο, σεφ ενός πολίτικου εστιατορίου, μαγειρεύουν στην προβλήτα της Μαρίνας του Φλοίσβου «χοιρινό με δαμάσκηνα», ενώ σιγά σιγά βραδιάζει.

Ο κόσμος σταματά και τους κοιτά να μαγειρεύουν, ενώ στο τέλος δοκιμάζει το φαγητό τους. Η συνταγή αυτή πάει κατευθείαν στ’ αστέρια όχι μόνο τον κόσμο που τη δοκίμασε, αλλά και τον Βασίλη, ο οποίος… προσγειώνεται κάτω από τον ουράνιο θόλο του Πλανητάριου για την έναρξη μιας ξεχωριστής παράστασης.