Οι Νηστικοί Πράκτορες προτείνουν τη δική τους συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι

«Έχει δημιουργηθεί μια τάση και οι τηλεθεατές χάρηκαν το θέαμα της μαγειρικής και τη “λαμπερή” τηλεοπτική της εκδοχή. Πιστεύω ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η απαίτηση του τηλεθεατή οι εκπομπές μαγειρικής να στραφούν στην ουσία του θέματος, με προτάσεις διατροφικά σωστές και έμφαση στην πρώτη ύλη, με σεβασμό στη φύση, στον άνθρωπο και στην παράδοσή του. Οι νέοι έχουν αποκτήσει μια εξοικείωση με τη μαγειρική μέσω της τηλεόρασης και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά στην εκπομπή. Γοητεύτηκαν με την τέχνη της και τον αγχολυτικό της χαρακτήρα και αυτό τους κάνει καλό, γιατί φροντίζουν με μεράκι τη διατροφή τους», δήλωσε στο περιοδικό ΛΟΙΠΟΝ η Ντίνα Νικολάου, απαντώντας στην ερώτηση αν η τηλεόραση έχει βοηθήσει τους τηλεθεατές να μπουν στην κουζίνα.

Ο Θανάσης Πάτρας, από την πλευρά του, πιστεύει πως η μαγειρική πουλάει στην ελληνική τηλεόραση επειδή: «Το φαγητό είναι βασική ανάγκη και πάντα γύρω από ένα τραπέζι εκτυλίσσονται σημαντικά γεγονότα και λαμβάνονται μικρές και μεγάλες αποφάσεις. Η εικόνα της κουζίνας είναι πολύ οικεία στο ανθρώπινο μάτι και πάντα υπήρχε και θα υπάρχει ενδιαφέρον για τηλεοπτικά προϊόντα με θέμα τη μαγειρική».

Οι «Νηστικοί Πράκτορες» δεν θα μπορούσαν μέρες που είναι να μην «καταθέσουν» και τη δική τους πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι. Το όνομα αυτής… Λυχναρόταρτα Πασχαλινή

Υλικά

Για τη ζύμη:

* 1 φλιτζ. γάλα * 1/2 φλιτζ. ζάχαρη * 1/2 κουτ. σούπας μαγιά * 7 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις * 1 φλιτζ. βούτυρο ή μαργαρίνη * 3 αβγά *

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα * 1 κρόκος αβγού για την επάλειψη

Για τη γέμιση:

* 3 αβγά * 1 φλιτζ. ζάχαρη * 4 κουτ. σούπας μέλι * 1 κουτ. γλυκού κανέλα * 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη * 5 κουτ. σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

1. Ζεσταίνετε το γάλα (όχι να κάψει, απλώς να είναι ζεστό), προσθέτετε 1 κουταλιά ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε λίγο αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνουν χυλός. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει.

2. Στη συνέχεια χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα. Τα χτυπάτε όλα μαζί και έπειτα μεταφέρετε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη και προσθέτετε μέσα το μείγμα της μαγιάς.

3. Ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.

Για τη γέμιση:

1. Χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ με τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα. Μεταφέρετε το χτυπημένο μείγμα σε λεκάνη και προσθέτετε τη μυζήθρα και το αλεύρι.

2. Ανακατεύετε, ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και τη στρώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού.

3. Στη ζύμη που είναι στα τοιχώματα μπορείτε να σχηματίσετε πτυχές που να θυμίζουν τα παραδοσιακά λυχναράκια.

4. Στη συνέχεια χτυπάτε έναν κρόκο αβγού και αλείφετε το φύλλο. Πασπαλίζετε με σουσάμι και αφήνετε σε ζεστό μέρος την τάρτα να φουσκώσει για μισή ώρα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40-45 λεπτά.