Κατερίνα Παπακώστα: «Είμαι υπερήφανη για τον γιο μου»

Κατερίνα Παπακώστα

«Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα».

Την Κατερίνα Παπακώστα συνάντησε η Σάσα Σταμάτη και μίλησαν για όλα στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Η σχέση της με τον σύζυγό της, η αδυναμία της στις καλές τσάντες, αλλά και τα vintage ρούχα. Η γοητευτική πολιτικός δηλώνει υπερήφανη για τον γιο της, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα, και εξηγεί τους λόγους, αποτελώντας πρότυπο μητέρας, αλλά και ανθρώπου.

Έχετε καταπληκτικό σώμα. Γυμνάζεστε;
Προέρχομαι από μια οικογένεια που έχει καλή σχέση με την άσκηση και με την υγιεινή, μεσογειακή διατροφή. Δεν κάνω τίποτα το extreme. Τρέφομαι υγιεινά, κάνω ήπια άσκηση και τρώμε στο σπίτι ελληνικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Λυκείου ήμουν αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, αλλά μετά ψήλωσα απότομα και δεν μπορούσα να έχω πια την απαραίτητη ευλυγισία.

Μαγειρεύετε; Εχετε σπεσιαλιτέ;
Για μη λέμε στον κόσμο ότι είμαστε σούπερ νοικοκυρές και σούπερ μαμάδες, είμαι ειλικρινής και παραδέχομαι πως, εξαιτίας του περιορισμένου μου χρόνου, δεν μαγειρεύω καθημερινά, αλλά όταν μαγειρεύω, μαγειρεύω καλά. Μου αρέσει να φτιάχνω συνταγές με ζυμαρικά. Εχω, όμως, τη μαμά μου, την κυρία Πηνελόπη, η οποία παίρνει… Χρυσό Σκούφο. Μαγειρεύει εξαιρετικά υγιεινά και νόστιμα. Χρησιμοποιεί ό,τι παράγει η ελληνική φύση και μαγειρεύει καταπληκτικά. Φτιάχνει ωραίες πίτες και όλοι μιλάνε για τα κεφτεδάκια της, τα οποία είναι θρυλικά.

Είστε μια πολύ δυναμική γυναίκα. Αυτό υπήρξε ποτέ πρόβλημα στη σχέση σας με τον σύζυγό σας;
Δεν δείχνει να ενοχλείται, αντιθέτως με υποστηρίζει. Καμιά φορά μου λέει: «Παρότι είσαι κοντά στον κόσμο, φαίνεσαι λίγο απόμακρη». Στον κόσμο λέει: «Η Κατερίνα είναι πολύ προσιτή, παίρνει τα προβλήματα προσωπικά, προσπαθεί να τα λύσει και την αδικεί καμιά φορά η εικόνα της». Τον έχω ακούσει να τα λέει σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να με έχει πάρει είδηση και έχω εντυπωσιαστεί. Κάθε ζευγάρι έχει βέβαια κάπου-κάπου τις εντάσεις του και τις διαφωνίες του. Είμαστε μαζί από το πανεπιστήμιο. Παντρευτήκαμε όταν ήμουν στο πτυχίο της Νομικής και ο γιος μου, ο Κωνσταντίνος, γεννήθηκε όταν πήρα το πτυχίο. Είμαστε, λοιπόν, μαζί από παιδιά, μαζί μεγαλώσαμε. Είναι ωραία, δεν βαριόμαστε. Καμιά φορά κάνουμε νάζια ή θυμώνει ο ένας στον άλλον, αλλά δεν ανταλλάσσουμε ποτέ βαριές κουβέντες. Αν πούμε κάτι που κάπως ξεφεύγει από τη γραμμή, στενοχωριόμαστε. Είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια… Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια (γέλια). Ο Θοδωρής λέει ότι ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Και εγώ αυτό πιστεύω.

Είστε και μια μητέρα-πρότυπο. Ο γιος σας είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα και μάλιστα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το μυαλό του. Εσείς είστε δίπλα του και τον στηρίζετε με κάθε τρόπο.
Οι γονείς που έχουν παιδιά που είναι υγιή και στη συνέχεια κάτι συμβαίνει στη ζωή τους και ξαφνικά αλλάζουν τρόπο ζωής λόγω της αναπηρίας δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουν με πανικό και περιθωριοποίηση. Αντιθέτως, θα πρέπει να στρέψουν τα ενδιαφέροντά τους πάνω στα ενδιαφέροντα του αγαπημένου τους προσώπου. Να το ενθαρρύνουν και να το παροτρύνουν, ώστε να γίνει στόχος της ζωής τους το να κάνει πράξη τα όνειρά του, τις επιθυμίες του, που, όπως καταλαβαίνεις, μια αναπηρία τα αναστέλλει. Είμαι υπερήφανη για τον γιο μου! Δεν είναι ανίκανος, απλώς δεν μπορεί να κινηθεί. Αυτό γιατί θα πρέπει να τον εμποδίσει να σπουδάσει, να γίνει επιστήμονας, να γίνει χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο; Αυτό, όμως, πρέπει να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί ως οικογένεια και όχι να τον αποθαρρύνουμε ή να τον περιθωριοποιήσουμε. Το μήνυμα είναι ότι τους ανθρώπους με αναπηρία τους στηρίζουμε έμπρακτα, πράγμα που πρέπει να κάνει και η Πολιτεία σε συνεργασία με τις οικογένειες και τα σχολεία. Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και όταν είχα αναλάβει την ευθύνη του υπουργείου Υγείας είχα αναπτύξει δράση πάνω σε αυτό.

Η κόρη σας είναι ηθοποιός. Οταν σας το ανακοίνωσε, πώς το πήρατε;
Φυσιολογικά, γιατί ήταν πάντα ένα παιδί που από πολύ μικρό συμμετείχε σε παραστάσεις, έκανε μουσική και πιάνο. Ακολουθήσαμε τη φυσική κλίση του παιδιού και να που προέκυψε. Εμείς δεν έχουμε ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά μας. Εγώ είμαι δικηγόρος και ο μπαμπάς της στρατιωτικός. Τι θα έπρεπε, δηλαδή; Να αναλάβει το δικηγορικό μου γραφείο ή να κάνει καριέρα στον Στρατό; Επειδή δεν μεγαλώσαμε με αυτή την αντίληψη, ενθαρρύναμε τα παιδιά μας να κάνουν εκείνο που μπορούν να κάνουν καλύτερα και που θα τα κάνει ευτυχισμένα, αν γίνει το επάγγελμά τους. Είναι ωραίο να γίνεται επάγγελμά σου αυτό που αγαπάς.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις πλαστικές επεμβάσεις;
Αν κάποιος έχει ένα ελάττωμα εκ γενετής, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το διορθώσει; Όταν πρόκειται για λόγους υγείας, αισθητικής ή άλλους σοβαρούς λόγους, είμαι υπέρ. Αλλά να κάνει κανείς πλαστικές επεμβάσεις για να είναι trendy ή in fashion και να είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνη.

«Βουτιές… στις ντουλάπες της μαμάς»

Ενημερώνεστε για τη μόδα. Είστε από τις καλοντυμένες γυναίκες της Βουλής.
Πιστεύω σε αυτό που έλεγε η Coco Chanel: Ο,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, δεν περιορίζει την ελευθερία των κινήσεών σου και είναι απλό, αυτό είναι και κομψό. Less is more… Βέβαια, όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας κάποια στιγμή. Ενημερώνομαι συνήθως από το Διαδίκτυο, γιατί δεν έχω τον χρόνο να πηγαίνω στα μαγαζιά. Γενικά, μου αρέσουν πολύ τα vintage ρούχα. Ψάχνω καμιά φορά και τις ντουλάπες της μαμάς μου, που έχει καταπληκτικές τσάντες και πολύ ωραία φορέματα, που προσαρμόζω πάνω μου. Δεν διστάζω να αγοράσω ακριβή τσάντα, γιατί θεωρώ ότι είναι επένδυση για μια ζωή και θα την πάρει και η κόρη μου, όπως κάνω εγώ με τις τσάντες της μαμάς μου. Συνήθως επιλέγω Ελληνες σχεδιαστές, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ καλοί.

Εχετε κάποιο χόμπι;
Μου αρέσει πολύ το κολύμπι και για αυτό όταν έχω χρόνο κολυμπάω αρκετά. Παλαιότερα, ως φοιτήτρια, έκανα και κανό. Γενικά είμαι της θάλασσας. Σε αυτό μας μύησε ο μπαμπάς μου, ο οποίος ήταν χειμερινός κολυμβητής.

Σας αγχώνει αν σας τραβήξουν φωτογραφία με το μαγιό οι παπαράτσι;
Αν δεν θέλεις να σε φωτογραφίσουν, πολύ απλά δεν σε βρίσκουν.

Ανεβάσατε μια φωτογραφία σας με μαγιό στο Facebook και έγινε χαμός.
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήμασταν με μια παρέα φίλων και κάναμε τα πρώτα μας μπάνια. Εκεί μου είπε κάποιος από την παρέα: «Επιτέλους, σταμάτα να ανεβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο την πολιτική σου δουλειά. Δείξε ότι είσαι φυσιολογικός άνθρωπος!». Με έβγαλαν φωτογραφία με το μαγιό, μου άρεσε και εμένα και έτσι την ανέβασα, για να ευχηθώ σε όλους να περάσουν καλά στα πρώτα τους μπάνια. Έγινε μεγάλος ντόρος με αυτό, αλλά, να σου πω, δεν ασχολήθηκα παραπάνω.