Βούλα Πατουλίδου: «Και τι δεν έχω ακούσει… η καλύτερη απάντηση είναι σιωπηλή περιφρόνηση»

Βούλα Πατουλίδου

Όσα ανέφερε σε συνέντευξή της η Βούλα Πατουλίδου.

Για την σεξουαλική παρενόχληση και τις καταγγελίες που ξεκίνησαν από την Σοφία Μπεκατώρου, μίλησε στο ΟΚ και στην Σοφία Τουντούρη η Βούλα Πατουλίδου ενώ αναφέρθηκε και στο πως αντιμετωπίζει ένα ενδεχόμενο κακό δημοσίευμα.

Η γενναία εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου έφερε εξελίξεις και αποκαλύψεις για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού. Επικοινωνήσατε μαζί της;

Από την πρώτη στιγμή πήρα δημόσια θέση και θα εξηγήσω γιατί το έκανα. Θα σας το κάνω εικόνα. Όταν ένας άνθρωπος βγαίνει και αποκαλύπτει όλα αυτά που αποκάλυψε η Σοφία, είναι σαν να στέκεται σε μια αρένα απέναντι σε έναν τρομακτικό αντίπαλο. Αυτός ο αντίπαλος είναι ο φόβος. Όλοι οι άλλοι είμαστε στις κερκίδες. Δεν θα την εμψυχώσουμε; Δεν θα της δείξουμε ότι είμαστε μαζί της; Αυτό έκανα. Σε αυτή την πάλη με τον φόβο όφειλα να είμαι δίπλα της. Ως γυναίκα, ως αθλήτρια, ως Ολυμπιονίκης, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωπος.

Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έγινε η αρχή που χρειαζόταν;

Έγινε και, όπως βλέπουμε, έχει πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας. Πρέπει να θεσπιστούν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Πρέπει να δημιουργηθούν δομές προστασίας. Δεν μπορεί απλά να προκαλούμε το θύμα να μιλήσει. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχουν «εργαλεία» αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Πρέπει να εκπαιδευτούμε. Να αναγνωρίζουμε τον επίδοξο θύτη. Να ενημερωθούν φορείς,να εκπαιδευτούν προπονητές, παιδαγωγοί αλλά και παιδιά.

Έρχονται σε σας γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση για να ζητήσουν βοήθεια;

Να είστε σίγουροι πως ό,τι έχει φτάσει στο κατώφλι μου πήρε τον δρόμο που του άξιζε.

Ως αθλήτρια είχατε έρθει αντιμέτωπη με παρόμοια φαινόμενα; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι από πολύ νέα είχατε στο πλευρό σας τον σύζυγό σας;

Δεν έχω πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και ναι, σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι η παρουσία του συζύγου μου από τα 19 μου έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ξέρετε τι πιστεύω; Η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση δεν έχει στόχο το σεξ. Την επιβολή δύναμης έχει στόχο. Σιγά σιγά περιτριγυρίζει το θύμα μέχρι να πλέξει ένα δίχτυ γύρω του και να το παγιδέψει. Ακούγεται φριχτό, αλλά έτσι είναι.

Ποιο είναι το χειρότερο δημοσίευμα που έχετε διαβάσει για εσάς και πώς αντιδράσατε;

Και τι δεν έχω ακούσει, αλλά… «μπενάκης και βγενάκης». Η καλύτερη απάντηση στη συκοφαντία είναι η σιωπηλή περιφρόνηση.