Βίκυ Φλέσσα: «Η ΝΕΡΙΤ ήταν πιο ευέλικτο σχήμα από την ΕΡΤ»

Βίκυ Φλέσσα

"Δεν ευδοκίμησε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία και επανέφερε την ΕΡΤ", δηλώνει η Βίκυ Φλέσσα.

Η εικοσαετή επιτυχημένη πορεία της με το πρόγραμμα «στα Άκρα», η αντικειμενικότητα στη δημόσια τηλεόραση, το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, η ΔΤ, η ΝΕΡΙΤ… Η Βίκυ Φλέσσα εξομολογείται τις αλήθειες της στο 7 ΜΕΡΕΣ TV και τον Γιάννη Βίτσα.

Επί 20 έτη παρουσιάζετε με επιτυχία στην Δημόσια Τηλεόραση το πρόγραμμα «Στα άκρα», φιλοξενώντας μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των γραμμάτων και του πολιτισμού. Τί ξεχωριστό θεωρείτε ότι έχει η εκπομπή και κατάφερε να περάσει ανά τα χρόνια «αλώβητη», παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων άρα και διευθυντών- προέδρων στην ΕΡΤ;

Ο στόχος μου όλα αυτά τα 20 χρόνια ήταν να διευρύνω τα τηλεοπτικά όρια, να έχουν θέση η διανόηση και η επιστήμη στην τηλεόραση. Νιώθω χαρά και τιμή, όταν τηλεθεατές μού λένε: «Περιμένουμε να δούμε ποιόν έχει απόψε η Φλέσσα», ή «για να είναι στην Φλέσσα αυτός είναι σημαντικός άνθρωπος». Άρα, οι προσκεκλημένοι μου και ο μόχθος που καταβάλλω μελετώντας ώρες, ώστε να είμαι επαρκής απέναντί τους, συνιστούν -κατά την εκτίμησή μου- την αξία της εκπομπής «στα άκρα».

Ποιες από τις προσωπικότητες που συναντηθήκατε τηλεοπτικά θαυμάσατε;

Υπάρχει εντός μου πάντοτε μία περιέργεια για τον άλλον, να εξερευνήσω την σκέψη και το ήθος του. Μού συμβαίνει με  πολλούς  ανθρώπους ακόμη και στην καθημερινότητά μου, να νιώσω θαυμασμό για μία πράξη ή για μία σκέψη τους, οπότε -δίχως να θέλω να υπεκφύγω- θα αδικούσα πολύ κόσμο, αν μιλούσα μόνον με όρους τηλεοπτικούς.

Πριν από δύο χρόνια δηλώσατε για την προηγούμενη κυβέρνηση: «Έχει καταντήσει την ΕΡΤ τηλεοπτική «Πράβντα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ντρέπομαι να συναντώ τηλεθεατές και να μου λένε «δεν βλέπω πια ΕΡΤ. Δεν αντέχω». Μετανιώσατε για την παραπάνω δήλωση;

Ουδόλως! Άλλωστε, ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχτηκε εκ των υστέρων, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι στην εξουσία, ότι «η κυβέρνησή μας δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της αντικειμενικότητας στην δημόσια τηλεόραση». Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοσιογράφος στην ΕΡΤ κ. Στέλιος Κούλογλου έχει αναφερθεί στην «στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ».

Βέβαια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ξανά την ΕΡΤ.

Για ευνόητους λόγους, προκειμένου να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την ενημέρωση στην δημόσια τηλεόραση, όπερ και εγένετο. Με χαροποίησε, βεβαίως, το γεγονός ότι άξιοι άνθρωποι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους, διότι -όπως πλειστάκις έχω τονίσει- η δημόσια τηλεόραση δεν είναι όσοι έρχονται και παρέρχονται από την ΕΡΤ ανάλογα με την κυβέρνηση… Είναι όσες και όσοι μοχθούν ανώνυμα τις περισσότερες φορές, δίχως ανταπόδοση. Απλώς, επειδή έχουν φιλότιμο και η ΕΡΤ είναι για αυτούς το σπίτι τους.

Σοκαριστήκατε από το βίαιο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης το καλοκαίρι του 2013;

Όλες και όλοι σοκαριστήκαμε τότε. Πολλές και πολλοί από εμάς -μεταξύ αυτών και εγώ για 8 μήνες- μείναμε δίχως δουλειά Ήταν μία βίαιη πράξη, η οποία ενεγράφη στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Η ΝΕΡΙΤ, η δημόσια τηλεόραση, η οποία διαδέχτηκε την ΕΡΤ με ενδιάμεσο σταθμό την ΔΤ, ήταν πιο ευέλικτο σχήμα και για πρώτη φορά υπήρξαν προσλήψεις μέσω κριτηρίων αξιολογήσεως. Δεν ευδοκίμησε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία και επανέφερε την ΕΡΤ.

Δεχτήκατε πόλεμο στην πορεία σας;

Πιο πολύ, κύριε Βίτσα, με έχει απασχολήσει στην πορεία μου αυτό που προβληματίζει πολλές και πολλούς στην χώρα μας, η μάχη για το αυτονόητο. Η καθημερινή υπεράσπιση του ορθού λόγου στην σκέψη και την συμπεριφορά μας. Τελευταία, δυστυχώς, με την πανδημία αποδεικνύεται ότι η καθημερινή μάχη για το αυτονόητο στην Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…