Βάνα Πεφάνη: «Οι απαιτητικές συνεργασίες είναι το σύνηθες στη δουλειά μας, τις επιζητάς»

Βάνα Πεφάνη

"Το θέατρο δυστυχώς κάποιες φορές γίνεται τόπος επίδειξης ισχύος από ανθρώπους με βαθιά και άλυτα προσωπικά προβλήματα" εξομολογείται, μεταξύ άλλων, η Βάνα Πεφάνη.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Βάνα Πεφάνη στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μουλά. Μέσα σε όλα, η δημοφιλής ηθοποιός αναφέρθηκε στις απαιτητικές συνεργασίες στη θεατρική της διαδρομή, τις δύσκολες συμπεριφορές στον χώρο αλλά και την επιστροφή όσω συναδέλφων της κατηγορήθηκαν στα πλαίσια του κινήματος metoo.

Δύσκολες συμπεριφορές και περιστατικά βίας υπήρχαν πάντοτε στο θέατρο;

Ναι παλαιότερα, απ’ ότι έχω ακούσει, ήταν και πιο συχνές. Ευτυχώς για μένα δεν τις πρόλαβα.

Συναντήσατε τέτοιου είδους συμπεριφορές; Απαιτητικές συνεργασίες και δύσκολους ανθρώπους;

Εννοείται. Οι απαιτητικές συνεργασίες είναι το σύνηθες στη δουλειά μας. Αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί, αντίθετα το επιζητάς. Η απαίτηση να γίνεσαι καλύτερος εσύ και η δουλειά στην οποία συμμετέχεις είναι δώρο, φτάνει να μην σε θίγει, να μην σε πληγώνει και να μην έχει στόχο να σε ισοπεδώσει σαν άνθρωπο. Το θέατρο δυστυχώς κάποιες φορές γίνεται τόπος επίδειξης ισχύος από ανθρώπους με βαθιά και άλυτα προσωπικά προβλήματα.

Αυτά τα πρόσωπα που κατηγορούνται θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στον χώρο αν αθωωθούν;

Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, δεν είμαι σε θέση να μοιράζω συγχωροχάρτια και σίγουρα στη δουλειά μας, τον πρώτο ρόλο τον παίζει το κοινό. Ο κόσμος θα αποφασίσει αν θελήσει να ξαναδεί αυτούς τους ανθρώπους.