«Την τελευταία φορά που είδα την Μαριάννα Τόλη ήταν χλωμή και αδυνατισμένη»

Μαριάννα Μασάδη

«Την τελευταία φορά που ήρθε μας έλεγε: «Εγώ θα φύγω τώρα...»

Πρωταγωνιστεί στην τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε η αείμνηστη Μαριάννα Τόλη. Ο Νικόλας Καραγκιαούρης μίλησε για εκείνη στην Ρενέ Σαραντινού και στο περιοδικό Λοιπόν και ανέφερε πως διαισθανόταν το τέλος της.

Πότε είδες τη Μαριάννα Τόλη για τελευταία φορά;

Την είδα για τελευταία φορά 2 εβδομάδες πριν από την… αναχώρηση της από αυτό τον κόσμο, όταν ήρθε στο θέατρο να μας δει, να δει την παράσταση.

Δεν εμφανιζόταν τον τελευταίο καιρό;

Όχι, δεν εμφανιζόταν. Από τον Οκτώβριο που ξεκινήσαμε ξέραμε ότι μπήκε για μια επέμβαση, να βγάλει κάποιο υγρό από τον πνεύμονα, όμως από τότε δεν την είχαμε δει και μαθαίναμε για την υγεία της μόνο από τους ανθρώπους του θεάτρου. Πότε ακούγαμε καλά και πότε άσχημα…

Πώς ήταν όταν την είδες για τελευταία φορά, είχε αλλάξει η όψη της;

Δεν ήταν καλά, ήταν χλωμή και αδυνατισμένη… κι άλλο. Ήρθε, είδε την παράσταση, γέλασε με την ψυχή της και μετά, στο τέλος της, μας έκανε και παρατηρήσεις, μας είπε τα καλά και τα κακά, τι να κάνουμε, τι όχι, αλλά και τι να προσέξουμε.

Είχε διαισθανθεί το τέλος της;

Ναι, μας έλεγε την τελευταία φορά που ήρθε: «Εγώ θα φύγω τώρα…». Τη ρωτούσαμε:«Που θα πας Μαριάννα;». Σκεφτήκαμε ότι ίσως πάει κάπου στο εξωτερικό να κάνει κάποια θεραπεία. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα αισθάνεται κάτι παραπάνω. Ήταν σπουδαίος και γενναιόδωρος άνθρωπος.

Τι απάντησε στην ερώτηση σας;

Έσκυψε το κεφάλι και χαμογέλασε, δεν απάντησε… το ήξερε για το λόγο αυτό, πιστεύω, ότι μετά το «φευγιό» της είχε κανονίσει τα πάντα περί του θεάτρου. Δεν άλλαξε τίποτα για τη συνεργασία και τη συμφωνία μας, συνεχίζουμε κανονικότατα τις παραστάσεις μέχρι το Πάσχα, λειτουργούν όλα κανονικά. Κοίταζε πολύ μπροστά η Μαριάννα Τόλη και τα είχε κανονίσει όλα.