Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Συνεργαζόμουν με ανθρώπους που ξεπερνούσαν τα όρια μου μέχρι που το κατάλαβα»

Θανάσης Τσαλταμπάσης

"Άργησα να θέσω τα όρια μου, σιγά σιγά βρίσκω πατήματα" παραδέχθηκε ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό My Tv και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουλόπουλο με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης «Κατά φαντασίαν ασθενής». Μέσα σε όλα, ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε στα όρια που πρέπει καθένας να ορίζει στις διαπροσωπικές του σχέσεις καθώς και την εκμετάλλευση.

Πόσο εύκολα πέφτει κάποιος θύμα επιτήδειων που εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ανάγκες;

Νομίζω ότι συνεχώς συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα. Ο καθένας μας μπορεί να έχει για παράδειγμα κάποιον που τον εκμεταλλεύτηκε, επειδή μπορεί να είναι ερωτευμένος και δεν βλέπει καθαρά ή επειδή θέλει να πετύχει στη δουλειά του ή για χίλιους δυο λόγους. Η φύση του ανθρώπου, δυστυχώς, έχει μέσα και το κακό και η Τέχνη απ’ αυτό εμπνέεται καμιά φορά. Θέλει να σου δώσει το καλό αλλά μέσω του κακού. Αντίστοιχα και η κωμωδία.

Πρέπει να βάζουμε όρια ή να τα κάνουμε πιο ευδιάκριτα σε μια τέτοια περίπτωση; 

Το μέγιστο που θα μπορούσε να είναι πνευματικό κατόρθωμα θα ήταν να μη χρειάζεται ο καθένας να βάζει τα όρια του, αλλά να μπαίνουν αυτόματα. Αυτό είναι κάτι ουτοπικό να συμβεί. Να μη χρειάζεται να λες στον άλλον να σε σεβαστεί, αλλά εξαρχής να σε σέβεται. Πρέπει να βάζουμε τα όρια μας. Επίσης, επειδή ο καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός, δεν έχει τη δύναμη να βάλει τα όρια του και εκεί αρχίζει η εκμετάλλευση. Παρ’ όλα αυτά αισθάνομαι ότι διανύουμε μια εποχή που οι περισσότεροι προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας.

Έχεις βρεθεί σε ανάλογη θέση;

Η αλήθεια είναι ότι άργησα να θέσω τα όρια μου. Σιγά – σιγά και με τα χρόνια, όμως, βρίσκω τα πατήματα μου, τα βάζω με έναν τρόπο αλλά μη νομίζεις ότι τα βλέπουν ξεκάθαρα. Πάντα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τα προσπεράσουν και θα μπουν στο χώρο σου. Εκεί που δεν θέλεις., Προσωπικά, συνεργαζόμουν με ανθρώπους που ξεπερνούσαν τα όρια μου μέχρι που το κατάλαβα και ξεκίνησα να κοιτάζω πρώτα τους συνεργάτες και μετά τα κείμενα, τους ρόλους κ.ο.κ.