Θανάσης Κουρλαμπάς: «Δυστυχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, τα ίδια καρκινώματα»

Θανάσης Κουρλαμπάς

"Σε πιάνει έντονη θλίψη γιατί βλέπεις ότι τελικά, ακόμα και καλές προθέσεις να υπάρχουν, δεν διορθώνεται τίποτα" διευκρινίζει ο Θανάσης Κουρλαμπάς.

Με αφορμή την παράσταση «Μάρτυρας κατηγορίας» στο θέατρο Άνεσις, ο Θανάσης Κουρλαμπάς παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Enjoy και την δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου. Ο εκλεκτός πρωταγωνιστής μίλησε, μέσα σε όλα, για την σημερινή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και τις πληγές που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας.

Μιλήσατε εύστοχα για οικονομικές ανισότητες. Η ακρίβεια έχει λυγίσει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και, όταν ο λαός πεινάει, έρχονται και κοινωνικές εκρήξεις.

Σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, υπάρχει συγκέντρωση του πλούτου σε λίγες οικογένειες, σε λίγες επιχειρήσεις ενώ η πλειονότητα εξαθλιώνεται. Έχουμε τους ισχυρούς αυτής της Γης και τους αδύναμους. Όσο πιο μεγάλο είναι το χάσμα σε φτωχούς και πλούσιους τόσο θα βλέπουμε ποικίλες συμπεριφορές, αντίσταση, αντίδραση, θυμό. Ο κόσμος, όταν πεινά, επαναστατεί και βγαίνει στον δρόμο. Τι έγινε όταν συνέβη το οικονομικό κρακ στην Αμερική; Τι έγινε με την οικονομική δυσπραγία της Γερμανίας πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Τι έγινε τον καιρό της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων στην Ελλάδα και πόσο επηρέασε η οικονομία την πολιτική, τα κόμματα στη χώρα μας;

Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας βιώνει πολλά και μαζεμένα αρνητικά γεγονότα από τα μνημόνια, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Γάζα. Πολλές οι τραγωδίες. Έχει δει να χάνει τη δουλειά του, να μην έχει αξία ο μισθός του. Έχει αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, το προσφυγικό ζήτημα και μάλιστα δυσανάλογα με το βάρος που μπορεί να σηκώσει η χώρα μας σε ένα τόσο σύνθετο και πολύπλοκο θέμα . Πλέον οι Έλληνες όμως βασανίζονται και με πολλά εσωτερικά προβλήματα. Έπεσε μεγάλος όγκος νερού στη Θεσσαλία και πλημμύρισε ο κάμπος. Φάνηκε απροετοίμαστο το κράτος το 2023 και με ανύπαρκτες δομές. Πως αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, τις φωτιές, τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας; Ένα ανθρώπινο λάθος μάς έδειξε τις δυσλειτουργίες στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Είδαμε ότι ούτε έλεγχοι σωστοί υπάρχουν ούτε αξιοκρατία.

Στην ελληνική ιστορία δυστυχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, τα ίδια καρκινώματα. Και σε πιάνει έντονη θλίψη γιατί βλέπεις ότι τελικά, ακόμα και καλές προθέσεις να υπάρχουν, δεν διορθώνεται τίποτα. Τι έγινε στα Τέμπη; Ένας ακατάλληλος άνθρωπος σε καίρια θέση. Τι έγινε στις φωτιές στο Μάτι όπου έχασαν 100 συνάνθρωποι μας τη ζωή τους και βρήκαν φρικτό θάνατο; Έλλειψη συντονισμού. Στον μέσο άνθρωπο όλα αυτά που ζούμε του δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια. Νιώθουμε όλοι μας ότι δεν υπάρχει γιατρικό στην κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Γιατί όταν δεν ξεχνάς, τότε έρχεται και λύση. Ο θυμός είναι πρόσκαιρος. Χρειάζεται να μην ξεχνάς. Δεν μπορεί η τεχνολογία και η επιστήμη να κάνουν άλματα κι εμείς να καιγόμαστε ή να πνιγόμαστε.

Πηγή εικόνας: NDP Photo