Τάσος Τρύφωνος: «Έπαθα σοκ, προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει το ότι η μισή πατρίδα μου είναι κατεχόμενη»

Τάσος Τρύφωνος

"Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει και δεν θα ήθελα να επαναλάβω, νιώθω περίεργα" ανέφερε ο Τάσος Τρύφωνος.

Ο Τάσος Τρύφωνος έδωσε συνέντευξη στο Hello! και στον Γιάννη Βίτσα και μίλησε για τις μνήμες που έχει από την Κύπρο, μετά την Εισβολή και τις φορές που επισκέφθηκε το ψευδοκράτος.

‘Ηταν και δύσκολα χρόνια για την Κύπρο αφού ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες της Εισβολής.

Εγώ γεννήθηκα λίγο μετά την Εισβολή. Θυμάμαι την πρώτη φορά που το συνειδητοποίησα, όταν μας μίλησαν στο νηπιαγωγείο. Έπαθα σοκ, προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει το ότι η μισή πατρίδα μου είναι κατεχόμενη. Η δεκαετία του ’80 ήταν η δεκαετία κατά την οποία οι μαθητές έκαναν μαχητικές διαμαρτυρίες και πορείες, ενώ, μετά, όταν πήγα στο στρατό, ήταν δύσκολα, ταραγμένα χρόνια. Δεν είμαι όμως από οικογένεια προσφύγων. Έχω τα βιώματα ενός ανθρώπου που έζησε τα παιδικά του χρόνια τη δεκαετία του ’80 και κατέβαινε στους δρόμους για να διαδηλώσει εναντίον του ψευδοκράτους.

Σήμερα πως είναι η συνθήκη στην Κύπρο; Έχεις επισκεφθεί το ψευδοκράτος;

Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν κατάγομαι από εκεί, είχα μια επιφύλαξη για το τι θα συναντήσω. Έχω πάει δύο φορές: όταν είχαν έρθει κάποιοι φίλοι από την Ελλάδα κι ήθελαν να δουν πως είναι η περιοχή κι όταν έκανα αποκλειστική συνέντευξη στην κόρη του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί. Είναι πολύ περίεργο να βλέπεις πανέμορφα τοπία και μοναδικούς τόπους, να ξέρεις ότι είναι η πατρίδα σου και να μην μπορείς να ζήσεις εκεί. Επίσης, είναι πολύ θλιβερό να διαπιστώνεις πόσες δεκαετίες πίσω είναι. Στενοχωρήθηκα ακόμα περισσότερο όταν μιλώντας με Τουρκοκύπριους, μου είπαν πόσο άσχημα περνούν και πόσο καταπιεσμένοι νιώθουν από τους εποίκους που έχουν έρθει από την Ανατολία αλλά και από τους Τούρκους. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει και δεν θα ήθελα να επαναλάβω, νιώθω περίεργα.