Τάκης Γιαννέτος: «Ο πρωθυπουργός έχει έντονη αίσθηση του στυλ»

Τάκης Γιαννέτος

Όσα δήλωσε ο Τάκης Γιαννέτος για το χώρο της μόδας και τα πρόσωπα που έχει ντύσει.

Το όνομά του είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη μόδα και ειδικότερα με το ανδρικό κοστούμι. Ο Τάκης Γιαννέτος που μίλησε στα Παραπολιτικά και στην Σάσα Σταμάτη για το στυλ των πολιτικών, για τις εποχές του ζιβάγκο με τον Ανδρέα Παπανδρέου και του blazer με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ αποθεώνει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την ανδρική ένδυση;
Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αφετηρία, αφού η ανδρική ένδυση υπάρχει στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι. Ως γόνος τέταρτης γενιάς στην οικογενειακή επιχείρηση «Giannetos», πιθανώς η αίσθηση του στυλ και οι συναφείς δεξιότητες να έχουν περάσει στο DNA μου. Αλλά και πέρα από το χιούμορ, ανέκαθεν θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζω με τα υφάσματα στο εργαστήριο της Βαλαωρίτου τότε και να φοράω κοστούμια ραμμένα στο χέρι από τον πατέρα μου, από 3 χρόνων. Ακόμα έχω κρατήσει τα πατρόν εκείνα και τώρα ράβω αντίστοιχα και για τα δικά μου παιδιά – και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι όλοι λατρεύουμε το κοστούμι στην οικογένεια. Οπως ήταν φυσικό, σπούδασα σχέδιο μόδας και πατρόν στο Istituto Marangoni, την πιο φημισμένη σχολή μόδας του Μιλάνο, από όπου αποφοίτησα το 1999. Στη συνέχεια, συνέχισα τις σπουδές μου στη Γερμανία, όπου εξειδικεύτηκα στο πατρόν, αλλά το μεγαλύτερο σχολείο ήταν ο ίδιος ο πατέρας μου, δίπλα στον οποίο μαθήτευσα επί σειρά ετών και έμαθα όλα τα μυστικά της ραπτικής τέχνης, που περνούν από πατέρα σε γιο στην οικογένειά μας αδιάλειπτα από το 1907, όταν ο προπάππος μου, Δημήτρης Γιαννέτος, άνοιξε το πρώτο ραφείο του στο Αριοχώρι Μεσσηνίας.

Ντύνετε τους περισσότερους πολιτικούς. Μιλήστε μας γι’ αυτούς και το στυλ τους.
Είναι αλήθεια ότι το όνομα «Γιαννέτος» είναι συνυφασμένο με την πολιτική. Αυτό είναι φυσικό, διότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν άνοιξε το πρώτο εργαστήριο-μαγαζί «Giannetos» στη γωνία Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής, όλοι οι πελάτες που γνώριζαν αντιλήφθηκαν την ποιότητα και την εμπειρία που κομίζει ένα κοστούμι «Giannetos». Και αφού οι πολιτικοί κατ’ εξοχήν φοράνε κοστούμι, ήταν φυσικό να γίνουν και οι πιο πιστοί πελάτες και πρεσβευτές του brand «Giannetos» στις συνόδους κορυφής, αλλά και σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και, βέβαια, μπορεί το στυλ τους να είναι πιο κλασικό, αλλά είναι σύμφωνο με το dress code της πολιτικής.

Τι θυμάστε από τους παλιούς πολιτικούς;
Θυμάμαι χαρακτηριστικά στοιχεία των παλιών πολιτικών που υπήρξαν πελάτες του πατέρα μου. Για παράδειγμα, το αψεγάδιαστο στυλ του Κωνσταντίνου Καραμανλή του αείμνηστου, το ζιβάγκο με το κοστούμι του Ανδρέα Παπανδρέου, που άφησε εποχή και σημάδεψε επικοινωνιακά τις επόμενες γενιές, αλλά και τα blazer του Κώστα Καραμανλή, που, ως πρωθυπουργός, τα υποστήριξε όσο κανείς. Επομένως, και οι σύγχρονοι πολιτικοί επικοινωνούν με το στυλ τους, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι πάντα επιμελημένος, αλλά και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος κατέχει και την τέχνη της επικοινωνίας.

Ποιον θεωρείτε τον πιο καλοντυμένο πολιτικό;
Θα πω τον Εμανουέλ Μακρόν, διότι αντιλαμβάνεται τη δύναμη της εικόνας. Ετσι, επιλέγει κλασικά κοστούμια, ραμμένα στα μέτρα του, για να αναδεικνύει τα δυνατά του σημεία, ενώ τολμάει και πιο μοντέρνες γραμμές και χρώματα, που τονίζουν το νεαρό της ηλικίας του.

Ποια είναι η γνώμη σας για το στυλ του πρωθυπουργού;
Ο πρωθυπουργός έχει έντονη την αίσθηση του στυλ. Είναι ένας νέος, σύγχρονος άνθρωπος, με χαρισματική διάπλαση. Με άλλα λόγια, είναι η χαρά του ράφτη, ο οποίος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο παρά με έμπειρο τρόπο να επικοινωνήσει τη σημασία του ρόλου του.

Περάσατε κρίση λόγω του κορονοϊού με τους γάμους; Τώρα έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα;
Κατά τη διάρκεια των lockdowns, είχαμε κλειστά τα καταστήματά μας, όπως όλοι. Κάθε φορά, όμως, που ανοίγαμε, έστω και με μέτρα, ο κόσμος έκλεινε ραντεβού και ετοίμαζε κοστούμια για όλες τις περιστάσεις. Και, βέβαια, αυτή ήταν μια υγιής συμπεριφορά, καθώς σήμαινε ότι η ζωή συνεχίζεται ακάθεκτα. Σήμερα που μιλάμε, έχουμε γυρίσει στην προ κορονοϊού εποχή. Υποδεχόμαστε τον κόσμο και επιμελούμαστε τις εμφανίσεις του για όλες τις περιστάσεις, καθώς οι νέοι επιλέγουν το κοστούμι για τους γάμους τους, για τις βαπτίσεις αλλά και για τις κοσμικές τους εμφανίσεις.

Ποιους ηθοποιούς ντύνετε; Πείτε μας για το στυλ τους.
Εχω ντύσει αμέτρητους πρωταγωνιστές, αλλά και πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης, τόσο για τους ρόλους τους όσο και για τη ζωή τους, όπως τους Στάνκογλου, Χωραφά, Τζώρτζογλου, Λαζόπουλο, τη Δανδουλάκη και πολλούς άλλους. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη Μιμή Ντενίση και την αξέχαστη εμφάνισή της στο θέατρο ως Victor – Victoria, με χειροποίητο sur mesure φράκο, η οποία με τίμησε μάλιστα με το να με συνοδεύσει στο fashion show μου στο Ζάππειο Μέγαρο ως πρέσβειρα της σειράς μου για τις γυναίκες εξουσίας. Θα ήθελα, όμως, να επικεντρωθώ σε μια από τις πιο μεγάλες μου αγάπες, την υψηλή ραπτική για τον κινηματογράφο και το κόκκινο χαλί. Εχω φτιάξει τα ρούχα για την υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου αγαπημένη», για την «Πολίτικη κουζίνα», για το «Adults in the room» του Κώστα Γαβρά, όπου είχα την τύχη να επιμεληθώ και τις εμφανίσεις των πρωταγωνιστών στο κόκκινο χαλί του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας και περπάτησα εκεί μαζί τους. Τώρα ετοιμάζω την εμφάνιση του Πολύδωρου Βογιατζή για τις Κάννες. Τέλος, είμαι πολύ υπερήφανος για τη συνεργασία μου με την ισραηλινή παραγωγή «Tehran», που προβάλλεται στο Apple TV και απέσπασε το 1ο βραβείο στα Emmy International Awards 2021, και πιο συγκεκριμένα με τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ Shaun Toub, ο οποίος περπάτησε και ως guest star στο fashion show μου στο Ζάππειο Μέγαρο τον περασμένο Οκτώβριο και εμφανίστηκε με κοστούμι «Giannetos» στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της σειράς στη Νέα Υόρκη, στις 6 Μαΐου.