Στις Άγριες Μέλισσες υπάρχει ο άγραφος νόμος…

Άγριες Μέλισσες

Πολλά ανατρέπονται στις Άγριες Μέλισσες. Ο Χρήστος Πλαΐνης αποκαλύπτει...

Λίγο πριν ξαναμπούν για γυρίσματα στο Διαφάνι, ο Χρήστος Πλαϊνης μιλάει για τις Άγριες Μέλισσες και τον Τόλια, σε συνέντευξη που δίνει στο ENJOY της Κυριακάτικης Δημοκρατίας και την Μαρία Ανδρέου.

Αλήθεια πως σας έγινε η πρόταση για τον ρόλο του Περικλή Τόλια του κοινοτάρχη του χωριού; Πραγματικά είστε υπέροχος…
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Λοιπόν με την σεναριογράφο της σειράς Μελίνα Τσαμπάνη είχα συνεργαστεί στην σειρά » Μαρία η άσχημη» που και τότε έκανε μεγάλη επιτυχία στην μικρή οθόνη. Με πήρε τηλέφωνο λοιπόν, και  μου είπε ότι είναι μια σειρά εποχής , η οποία θα παίζεται σε καθημερινή βάση και ότι με ήθελε εξ αρχής με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο για τον ρόλο του Περικλή Τόλια. Τους ευχαριστώ πολύ και τους δυο γιατί μου έδειξαν τον δρόμο. Εγώ τον Τόλια δεν έχω από κάπου να πιαστώ για να τον αντιγράψω από την προσωπική μου ζωή. Με λίγα λόγια δεν έχω αναφορές από κοινοτάρχες και Δημάρχους. Αλλά το κείμενο της Μελίνας με του περιγράφει ξεκάθαρα το ποιος είναι ο κοινοτάρχης .Έχω μπούσουλα. Δεν χρειάζεται να τον σκεφτώ, να τον φανταστώ είναι εκεί μπροστά μου ολοφάνερος .

Ποιος είναι ο Περικλής Τόλιας;
Ένας άνθρωπος αριβίστας, με στόχους και εξουσιομανής. Ωστόσο αγαπά τον τόπο του , θέλει το καλό του χωριού και προσπαθεί να υπάρχουν δουλειές για όλους για αυτό πιστεύει ότι η βιομηχανική ζώνη δεν θα ερημώσει το Διαφάνι. Την κάθε πράξη του την δικαιολογεί.

Είναι το τσιράκι του Δούκα;
Ο Δούκας είναι ο πλούσιος του χωριού από αυτόν τρώνε ψωμί πολλά στόματα. Ωστόσο τον έχει βοηθήσει και για να εκλεγεί. Του έδωσε λεφτά για την καμπάνια του και του τον υπενθυμίζει συχνά-πυκνά ότι αυτό το αξίωμα του κοινοτάρχη του το χρωστάει.Ο Τόλιας όμως νιώθει ότι αξίζει αυτή την θέση και την έχει πάρει με το σπαθί του. Πάντως δεν κάνει όλα τα χατίρια του Δούκα. Με τα ψεύτικα σχέδια αντιδρά. Δεν του αρέσουν οι μέθοδοι του. Τσινάει ηθικά. Φυσικά αν μάθει και όλες τις δολοφονίες που έχει διατάξει θα πέσει εντελώς στα μάτια του. Ο Τόλιας δεν θα σκότωνε άνθρωπο. Έχει αρχές , έχει αξίες και φόβο Θεού.

Στην αρχή δεν σας συμπαθούσαμε. Μετά όμως και αυτό είναι το ωραίο με το σενάριο της Μελίνας Τσαμπάνης ο κοινοτάρχης μας σκλάβωσε… Τι συνέβη;
Νομίζω ότι η μεταστροφή του κόσμου , προς τον κοινοτάρχη , έγινε με το που τον παράτησε η Παγώνα και έπρεπε να φροντίσει τέσσερα παιδιά μεταξύ των οποίων ένα μωρό. Εκεί ο Περικλής έφαγε ένα γερό χτύπημα από την ζωή και έγινε γήινος. Είδε πως είναι να μεγαλώνεις τέσσερα παιδιά και εκτίμησε όλο το χωριό που τον βοήθησε. Ήταν πολύ ταπεινωτικό για αυτόν να αποκαλύψει ότι τον παράτησε η γυναίκα του αλλά το είπε γιατί λύγισε και δεν το άντεξε. Πάρτε υπόψιν σας ότι μιλάμε για το 1958 σ ένα χωριό της Θεσσαλίας όπου ένας άνδρας με αξίωμα βρίσκεται στην δεινή θέση να αποκαλύψει ότι η γυναίκα του τον εγκατέλειψε. Άνδρας και κοινοτάρχης . Αν δεν μπορεί να κάνει καλά το σπίτι του θα κάνει το χωριό; Άσχετα που η Παγώνα έφυγε γιατί η γυναίκα ένιωθε ότι θα έκανε κακό στα παιδιά της και στον άνδρα της καθώς έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη. Τότε δεν ήξεραν από αυτή την ψυχική ασθένεια. Ο κοινοτάρχης βλέπει πως του στέκεται το χωριό στην πιο δύσκολη προσωπική του στιγμή και πως φέρεται ο Δούκας. Εκεί καταλαβαίνει ότι οι διαδρομές τους είναι διαφορετικές. Τον απογοητεύει ο Δούκας και ο κοινοτάρχης του δείχνει ξεκάθαρα την δυσαρέσκεια του. Ο Δούκας μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο Τόλιας δεν θέλει ουσιαστικά την βιομηχανική ζώνη αν είναι να φέρει πρόβλημα στην υγεία των συγχωριανών του. Δεν θα κάνει κάτι που θα έχει μεγάλο κόστος για το χωριό.

Τελικά ο κοινοτάρχης έχει αδυναμίες. Τι θα γίνει με την Ουρανία; Την έχει ερωτευτεί;
Η σειρά διακόπηκε στο καλύτερο σημείο…Εκεί πάνω στο νέο ειδύλλιο , στο συναίσθημα . Πιστεύω ότι με την Ουρανία τον έφερε κοντά η δυστυχία. Και  εκείνη έμαθε ότι ο άνδρας της την απατούσε μ άλλη γυναίκα και ένιωσε την προδοσία και ο Τόλιας με τον ερχομό του τέταρτου παιδιού του, η γυναίκα του το έσκασε. Δυσάρεστα γεγονότα τους ένωσαν. Η Ουρανία είναι ένα στήριγμα για αυτόν, τον στήριξε και τον βοήθησε πάρα πολύ για να πλυθούν τα παιδιά, να έχουν φαγητό, να διαβάσουν, να βρούν καθαρό το σπίτι, του κράτησε το μωρό για να πάει να δουλέψει. Σχέση εκτίμησης και ανάγκης για τρυφερότητα και συντροφικότητα. Οι άνθρωποι δεν έχουμε γεννηθεί για να είμαστε μόνοι μας.
Ο κοινοτάρχης είναι εγκλωβισμένος. Σ ένα σπίτι με τέσσερα παιδιά, με την δουλειά να τρέχει, με τα καθήκοντα του στα κοινά να τρέχουν και αυτός να μην μπορεί να φύγει από το σπίτι. Τελικά ο Τόλιας έγινε συμπαθής γατί τσαλακώθηκε.

Ποιος είναι ο πιο κακός και σκληρός χαρακτήρας στο Διαφάνι;
Ειλικρινά δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Κακός, καλός, σκληρός, επιτυχημένος, γιατί όλα στην ζωή ανατρέπονται και ο κάθε άνθρωπος πράττει πάντα σύμφωνα με όσα έχει περάσει. Όλα μου είναι απροσδιόριστα ακόμη και το όμορφος και το άσχημος. Και αυτό είναι το μαγικό με την σειρά . Μπορεί να συμπαθήσεις ακόμη και τον Δούκα καθώς γνωρίζεις ότι είναι συναισθηματικά ανάπηρος και δεν έχει πάρει πότε την αγάπη και την επιβεβαίωση του πατέρα του. Μπορεί να δικαιολογήσεις ακόμη και τον Κυπραίο όταν άντεξε την προδοσία των συντρόφων του και μετά πέρασε μαρτύρια στα χέρια των Γερμανών. Οι ρόλοι είναι πολυδιάστατοι γιατί οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατοι. Αυτό θέλει μεγάλη μαεστρία για να δωθεί και η Μελίνα Τσαμπάνη έχει κεντήσει στο σενάριο πάνω. Φυσικά και ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα , ούτε κανείς ξεχνά τις δολοφονίες που έχει διατάξει ο Δούκας. Οι πράξεις τους είναι συγκεκριμένες και θα δικαστεί  πιστεύω για αυτές. Υπάρχει και ο άγραφος νόμος. Ο Δούκας και μόνο που έχασε το παλικάρι του φτάνει. Δεν τον έχουμε δει ουσιαστικά να θρηνεί. Ο Δούκας είναι ένα επιθετικό σκυλί , πληγωμένο , που έχει κακοπάθει και αυτός από την συμπεριφορά του πατέρα του, έχει αντιγράψει την σκληρή συμπεριφορά του και νιώθει επιτυχημένος γιατί είναι πλούσιος. Έχει πολλά ελαφρυντικά και αυτός γιατί από πίσω έχει και μια ραδιούργα γυναίκα την Μυσρίνη που τον ώθησε να πλαστογραφήσει την διαθήκη.

Μας αρέσει τόσο πολύ που λέτε » μπουγαρίνι» την Παγώνα…Τι σημαίνει αυτό; 
Λοιπόν μπουγαρίνι σημαίνει γιασεμί. Στην Κέρκυρα λένε μπουγαρίνι το γιασεμί. Για τον Τόλια η γυναίκα του με την οποία είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της είναι το λουλούδι του. Από την αρχή είπα στην Μελίνα Τσαμπάνη ότι ήθελα να αποκαλώ την γυναίκα μου στην σειρά μ ένα ιδιαίτερο όνομα. ¨Όλα τα ζευγάρια έχουν ένα κωδικό μεταξύ τους. Το μπουγαρίνι το πρότεινα εγώ ως λέξη και η Μελίνα Τσαμπάνη το δέχθηκε. Το βρήκα χαριτωμένο. Και ταιριάζει στην Παγώνα την οποία υποδύεται υπέροχα η Δανάη Λουκάκη μια εξαίρετη ηθοποιός που την εκτιμώ πάρα πολύ. Είναι και εύηχο. Έχει κάτι το αστείο , μου αρέσει ως λέξη. Πιστεύω ότι ο ήχος πάντα έχει συναίσθημα.

Ο Τόλιας είναι ακόμη ερωτευμένος με την Παγώνα; 
Την αγαπάει την Παγώνα. Αλλά η φυγή της τον ταρακούνησε πολύ γιατί δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στα παιδιά του. Είναι δύσκολο να ξεχάσει. Έπεσε και σ όλο αυτό, η συμπάθεια που τρέφει για την Ουρανία. Του είναι άγνωστο όλο αυτό που περνάει η Παγώνα με την επιλόχειο κατάθλιψη. Τι είναι αυτό άραγε το 1958; Όπως εμάς το 2020 ήταν άγνωστος ο κορονοϊός. Ο Τόλιας και η Παγώνα αγαπιούνται και πιστεύω ότι θα αναθερμανθεί η σχέση τους. Πέρασε μεγάλο ζόρι μακριά της, του φάνηκε ως απόρριψη, ως τρέλα, τον εξευτέλισε στο χωριό έτσι θεωρεί και κοιτά για το κοινό καλό τους να τα μπαλώσει.

Η πιο δύσκολα υποκριτικά σκηνή για εσάς; 
Ξεκάθαρα με την Ουρανία. Γιατί ο κοινοτάρχης είναι ένας άνθρωπος συντηρητικός με αξίες και η Ουρανία μια καλή κοπέλα, ευαίσθητη, φίλη της γυναίκας τους και προδομένη από τον άνδρα της. Έπρεπε οι σκηνές που είχαμε μαζί να μην έχουν πάθος , να είναι εκρηκτικά ερωτικές. Πρέπει να ήταν αθώες, ρομαντικές με συναίσθημα, οικίες, ανάλαφρες με δόση από χιούμορ, συστολή , ντροπή αλλά και μια μαγεία. Με λίγα λόγια ήταν σκηνές που χρειάζονταν ισορροπία. Σ αυτήν την ιστορία του Τόλια με την Ουρανία,  λέξεις, βλέμματα, αγγίγματα, πράξεις έμειναν στη μέση…. Αυτά έχουν οι σχέσεις άλλωστε. Πολυπλοκότητα, λύπη, χαρά, αμηχανία. Κυρίως αυτό . Ο έρωτας αυτός προκαλεί μεγάλη αμηχανία και στους δυο ….Δεν είναι και λίγο για ένα άνθρωπο που είναι θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια, να αισθανθεί ερωτικά για την Ουρανία την γυναίκα του Κυριάκου και να το μάθει όλο το χωριό. Έχει μια οικογένεια πίσω πως θα τα τινάξει όλα στον αέρα; Θα πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο; Δεν ξέρω…

Πως είναι η σχέση σας με την Δανάη Λουκάκη;
Τι να πω για την Παγώνα μου; Αυτή είναι το στεφάνι μου ( γέλια). Γελάμε πάρα πολύ με την Δανάη Λουκάκη στα γυρίσματα.Είναι φοβερά ταλαντούχα. Πολύ αξιόλογος άνθρωπος για αυτό βγάζει και τον καλύτερο εαυτό του Τόλια ( γέλια).

Με τον Λεωνίδα Κακούρη έχετε φοβερή χημεία. Θα σας το λένε και άλλοι. Έχετε συνεργαστεί ξανά μαζί στο παρελθόν;
Όχι με τον Λεωνίδα είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε μαζί και δέσαμε από το πρώτο λεπτό. Είναι φοβερός ηθοποιός και πολύ καλός ως άνθρωπος. Έχουμε μεταξύ μας κάποιες πολύ δύσκολα υποκριτικά σκηνές που θα μπορούσαν να γίνουν μπαλαφάρα. Από δραματικές να προκαλέσουν γέλιο. Χρειάζεται πολύ ισορροπία και ο Λεωνίδας δίνει την γραμμή . Μου έχει λείψει πάρα πολύ γιατί γελάμε  οι δυο μας. Τον βλέπω κάθε απόγευμα στην …οικογενειακή βιντεοκλήση που κάνουμε στις 5 το απόγευμα οι κάτοικοι από το Διαφάνι πριν την ενημέρωση του γιατρού Σωτήρη Τσιόδρα. Παίρνουμε μια γερή δόση χαράς μιλάμε πάνω από 15 άτομα μαζί και λέμε λίγο ακόμη έμεινε θα συναντηθούμε ξανά σαν άγριες μέλισσες…