Στέλιος Μάινας: Η Κάρολαϊν, η Γαρυφαλλιά και το ελληνικό metoo

Στέλιος Μάινας

«Ο φόνος της Κάρολαϊν, της Γαρυφαλλιάς, συν όσα έχουν συμβεί στον καλλιτεχνικό χώρο, αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το μέγεθος της βίας προς τις γυναίκες, που είναι τραγικό», λέει ο Στέλιος Μάινας.

Για το ελληνικό #metoo, αλλά και τις δολοφονίες της Κάρολαϊν και της Γαρυφαλλιάς απάντησε ο Στέλιος Μάινας, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό “MYtv” και τη Μάρα Σαρρή.

Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο σχετικά με το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες που έγιναν στον καλλιτεχνικό χώρο.

Κοιτάξτε, τα γεγονότα είναι αλλεπάλληλα και δεν αφορούν μόνο την τέχνη. Δηλαδή, ο φόνος της Κάρολαϊν, της Γαρυφαλλιάς, συν όσα έχουν συμβεί στον καλλιτεχνικό χώρο, που βεβαίως είναι άλλου μέτρου, αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το μέγεθος της βίας προς τις γυναίκες, που είναι τραγικό. Και αυτό με λύπη βλέπεις ότι συμβαίνει και στη δική μας δουλειά.

Ότι, δηλαδή, υπάρχει εμποτισμένα μέσα στη νοοτροπία το κομμάτι αυτό της πατριαρχίας και το κομμάτι της αντρικής επιβολής πάνω στη γυναίκα, το οποίο είναι άηθες και εξοβελιστέο από τις σημερινές κοινωνίες και σε καμία κοινωνία δεν έπρεπε να υπάρχει. Παρακολούθησα κι εγώ με έκπληξη το τι συνέβαινε στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα κομμάτι των ανθρώπων, σε οποιοδήποτε επάγγελμα, το οποίο δεν το γνωρίζεις, μόνο όταν έρχεσαι σε πολύ κοντινή επαφή με τον άλλον καταλαβαίνεις ποιος είναι.

Πιστεύω ότι το #metoo καλά έκανε που ξεκίνησε. Δεν αφορά μόνο το χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, αλλά όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Κάποια στιγμή, ελπίζω και εύχομαι θα έχουμε υγιείς σχέσεις μεταξύ μας. Είναι δυσάρεστο και εγκληματικό να συμβαίνει αυτό. Τα δύο πρόσφατα γεγονότα μπορεί να μην έχουν σχέση με το #metoo, παρ’ όλα αυτά σας λέω πως είναι η συνέχειά τους. Γιατί δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά συνδέονται με τη βία προς τη γυναίκα.