Σοφία Μανωλάκου: «Όταν δέχθηκα λεκτική βία έδειξα την δυσαρέσκειά μου»

Σοφία Μανωλάκου

Όσα εξομολογήθηκε η Σοφία Μανωλάκου σε συνέντευξη της.

Στο περιοδικό ΕΓΩ και τον δημοσιογραφο Θάνο Ξάνθο μίλησε η Σοφία Μανωλάκου με αφορμή την παράσταση «Απρόσκλητος επισκέπτης» που συνεχίζεται στο θέατρο Eliart. Μεταξύ άλλων, η όμορφη πρωταγωνίστρια αναφέρθηκε στο κίνημα metoo και την προσωπική της εμπειρία από την λεκτική βία που δέχθηκε από συνάδελφο της.

Μέσα από τις καταγγελίες που ακούστηκαν για κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο, θεωρείς ότι δόθηκε ένα φως;

Σίγουρα δόθηκε ένα ηχηρό έναυσμα και πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι, που εν δυνάμει μπορεί να παρενοχλήσουν με οποιονδήποτε τρόπο (ψυχολογική, λεκτική ή σωματική βία), έχουν αρχίσει και φοβούνται. Άρα ένα λιθαράκι θεωρώ πως μπήκε. Ελπίζω να συνεχιστεί να υπάρχει μέσα στην καθημερινότητά μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας  και να μην ξεχαστεί γρήγορα. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε την τάση να ξεχνάμε πολύ γρήγορα το ότι συμβαίνει. Ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση οφείλουν να γίνουν τρόπος σκέψης.

Έχεις δηλώσει ότι κι εσύ είχες βιώσει λεκτική βία από συνάδελφό σου. Πώς το αντιμετώπισες;

Εκείνη την περίοδο που συνέβη το αντιμετώπισα με έναν τρόπο που τελικά αποδείχθηκε σωστός. Αυτό που έγινε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες πιο σοβαρές περιπτώσεις που έχουν ακουστεί. Γιατί καμιά φορά δίνουμε βαρύτητα σε μικρά θέματα, ενώ υπάρχουν πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η δική μου ήταν μία μορφή λεκτικής βίας, έδειξα την δυσαρέσκειά μου και η άλλη πλευρά σε βάθος χρόνου το κατανόησε και άλλαξε συμπεριφορά απέναντί μου. Το δύσκολο είναι τα θύματα να βρουν το κουράγιο να υψώσουν  το ανάστημά τους, αλλά οφείλουν να μην σιωπούν και να ζητούν βοήθεια.