Ρίκα Διαλυνά: «Στην Ελλάδα γύρισα πολύ σεµνά και δεν πήρα τη θέση που θα έπρεπε να είχα πάρει»

Ρίκα Διαλυνά

«Οταν έκανα µια επιτυχία, έκαναν 2-3 χρόνια µετά να µε φωνάξουν και είχα αποφασίσει το όνειρο της ζωής µου να το τελειώσω εκεί, µε τις τρεις τελευταίες ταινίες µε τον Κωνσταντάρα», είπε η Ρίκα Διαλυνά.

Στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη έδωσε συνέντευξη η Ρίκα Διαλυνά. Η ηθοποιός μίλησε και για την αποχή της από την υποκριτική τα τελευταία χρόνια.

Την ηλικία σας τη λέτε;

Οταν µε ρωτάνε πόσων χρόνων είµαι, λέω «όσο θέλετε». Μάλιστα, κάποιος µου είχε πει «είστε 100 ετών» και του είχα απαντήσει «όχι, δεν είµαι 100 ετών, είµαι 130. Εχω γραφτεί στο βιβλίο Guinness και αισθάνοµαι µια χαρά». Για µένα δεν υπάρχει ηλικία. Oταν ήµουν 50 ετών, η καλύτερή µου φίλη µού είπε: «Ρίκα, εµείς τώρα πια τελειώσαµε» και της είπα: «Για µένα όχι, γιατί εγώ τώρα αρχίζω. Γιατί έχω βάλει στόχο 300 χρόνια µπροστά µου για να πραγµατοποιήσω όλα τα όνειρά µου. Ηµουν πάντα αισιόδοξη».

Γιατί δεν σας βλέπουµε έστω ως «guest» σε κάποιον ρόλο;

Είχα δουλέψει στο εξωτερικό µε πάρα πολύ µεγάλα ονόµατα σκηνοθετών και ηθοποιών και κάποια στιγµή αναγκάστηκα να γυρίσω στην Ελλάδα, γιατί µου είπαν πως η µητέρα µου έχει µόνο έξι µήνες ζωής. Οταν το άκουσα, τα παράτησα όλα και γύρισα πίσω και η µεγάλη αγάπη µας για τη µητέρα µας της έδωσε τέσσερα χρόνια παραπάνω ζωής. Αφοσιώθηκα σε εκείνη και είχα µείνει µακριά από τις δουλειές τέσσερα χρόνια, ενώ στο εξωτερικό ήταν πια δύσκολο να πάω να δουλέψω και ψυχολογικά ήταν δύσκολα για εµένα. Στο µεταξύ, είχα αρχίσει και έπαιζα στο θέατρο και έκανα ταινίες µεταξύ σπιτιού και νοσοκοµείου, όπου ήταν η µητέρα µου.

Στην Ελλάδα, πάντως, γύρισα πολύ σεµνά και φυσικό ήταν να µην πάρω τη θέση που θα έπρεπε να είχα πάρει. Οταν έκανα µια επιτυχία, έκαναν 2-3 χρόνια µετά να µε φωνάξουν και είχα αποφασίσει το όνειρο της ζωής µου να το τελειώσω εκεί, µε τις τρεις τελευταίες ταινίες µε τον Κωνσταντάρα. Εκεί είπα «δεν ξαναδουλεύω» στο σινεµά. Ωστόσο, όταν ήρθε η πρόταση του Εθνικού, που νόµιζα ότι ήταν φάρσα, και η αγάπη µε την οποία µε δέχτηκαν, δίνοντάς µου τον µεγαλύτερο µισθό και έναν υπέροχο θίασο µε την Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, ήταν ό,τι καλύτερο έχω ζήσει στην Ελλάδα. Μετά από αυτό είπα «δεν ξαναπαίζω».

Πάντα ήσασταν µια εκθαµβωτική γυναίκα. Εχετε κάνει κάποια αισθητική παρέµβαση;

Με τίποτα. Εάν έχω σώσει τον εαυτό µου, είναι γιατί εγώ η ίδια τον φροντίζω. Καθαρίζω το πρόσωπό µου, δεν κοιµάµαι ποτέ βαµµένη – ακόµα και µια εποχή που ήµουν στο νοσοκοµείο βαριά άρρωστη έβαζα την κρέµα µου. Αυτό µε έχει σώσει.