Ρίκα Διαλυνά: «Έπαθα μεγάλο στραπάτσο με την υγεία μου»

Ρίκα Διαλυνά
«Είναι βαριά άρρωστος στο κρεβάτι, κατάκοιτος, δεν σηκώνεται καθόλου με άνοια και...»

Η Ρίκα Διαλυνά μίλησε στην Ρενέ Σαραντινού και στο περιοδικό Λοιπόν για το τι βιώνει μέσα από την ασθένεια του αγαπημένου της συζύγου Νίκου, ο οποίος είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι από τον περασμένο Νοέμβριο.

Έχεις κάνει πολλές υποχωρήσεις; 

Πάντα τα έβαζα στη ζυγαριά και αν ήταν κάτι μικρό, το περνούσα, το ίδιο έκανε και ο Νίκος, ποτέ δεν είχαμε καβγάδες. Τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του και είμαι χάλια. Πέρασα βαριά κατάθλιψη, έπαθα μεγάλο στραπάτσο στην υγεία μου.

Τι έπαθες;

Έπαθα μια φοβερή πνευμονία, που είχα ξαναπάθει πριν από 2 χρόνια και έκανα 3 αξονικές τομογραφίες. Τώρα πρέπει να είμαι πάρα πολύ προσεκτική, γιατί υπάρχει δυσκολία με τα πνευμόνια μου. Δεν περίμενα ότι ο Νίκος θα μπορούσε να πάθει κάτι, δεν είχα σκεφτεί πως θα μπορούσα να το αντέξω και ακόμα δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω.

Τι αντιμετωπίζει ο σύζυγος σου;

«Είναι βαριά άρρωστος στο κρεβάτι, κατάκοιτος, δεν σηκώνεται καθόλου με άνοια και ο χρόνος μου περνάει μέσα στο σπίτι φροντίζοντας τον, δεν βγαίνω, μόνο τα πρωινά για τις δουλειές και για να πληρώσω τους λογαριασμούς. Αυτό μου συμβαίνει από τις 5 Νοεμβρίου 2016, είναι 7 μήνες που δεν έχω βγει. Είναι ψυχοφθόρα κατάσταση για μένα, δεν μπορώ να την περιγράψω. Κοιμάμαι δίπλα του, κρατάω το χέρι το βράδυ, όπως κάναμε πάντα, 26 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να τον αφήσω και να είναι μόνος του. Ξέρω πότε θέλει κάτι και γιατί είναι ανήσυχος.

Είναι η δυσκολότερη κατάσταση που βιώνεις;

Δυστυχώς, πέρασα δύσκολα και με τη μαμά μου, για αυτό ήρθα από το εξωτερικό, γιατί οι γιατροί της είχαν δώσει 6 μήνες ζωής κι εμείς την κρατήσαμε 4 χρόνια, και μετά τα πέρασα και με την αδελφή μου. Το περίεργο είναι ότι μου έχουν δοθεί μεγάλες χαρές κι ευτυχίες στη ζωή μου, όταν όμως φτάνουν μέχρι ενός σημείου που δεν μπορεί να πάει παραπάνω, μου έρχονται αρρώστιες.