Ράνια Σχίζα: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν όλο αυτό που συμβαίνει»

Ράνια Σχίζα

"Όλη αυτή η ελευθερία δεν αρέσει, ενοχλεί πολύ" εξηγεί η Ράνια Σχίζα.

Η Ράνια Σχίζα παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό My Tv και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουλόπουλο με αφορμή τον επιτυχημένο μονόλογο, «Η μάνα αυτουνού» που παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο Vault. Μέσα σε όλα, δε, η γνωστή ηθοποιός μίλησε για το σημαντικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις δραματικές σχολές και το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα.

Γιατί «χτυπιέται» τόσο πολύ ο κλάδος των καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν όλο αυτό που συμβαίνει. Πρώτον, πιθανά συμφέροντα. Δεύτερον, η τέχνη ενεργοποιεί τον άνθρωπο, το μυαλό και το συναίσθημα. Τον κάνει σκεπτόμενο και δεν μπορούν να τον χειραγωγήσουν εύκολα. Όλη αυτή η ελευθερία, λοιπόν, δεν αρέσει. Ενοχλεί πολύ. Ακόμη ότι δεν γνωρίζεις, δεν πιστεύεις και δεν έχεις τη συναισθηματική ευφυΐα να το αντιληφθείς, το απαξιώνεις. Μόνο που, πέρα από την απαξίωση, υπάρχει και κάτι πολύ απτό. Τι μισθό θα διεκδικήσεις ως ανειδίκευτος εργάτης; Τι συλλογικές συμβάσεις θα υπογράψεις; Ποια μεταπτυχιακά για τους νέους ανθρώπους; Δεν υπάρχει καμία λογική… Και μέσα σε όλα αυτά, τα ελληνικά μίντια – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν κάνουν καμία αναφορά.

Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, μετανιώνετε που γίνατε ηθοποιός;

Σε καμία περίπτωση. Το θέμα δεν είναι να μετανιώνεις και να αποθαρρύνεις όσους κάνουν αυτό που θέλουν, αλλά να βρίσκεις τρόπο να αλλάξεις αυτό το καθεστώς. Οι άνθρωποι της τέχνης είμαστε εργάτες, αλλά ειδικευμένοι. Η τέχνη είναι δουλειά και έρωτας μαζί.