Ποιος γνωστός παρουσιαστής βάζει πλώρη για τη Βουλή;

Κώστας Χήτας

Από τα τηλεοπτικά πλατό στο Κοινοβούλιο;

Λένε πως η απόσταση από τη δημοσιογραφία στην πολιτική είναι συνήθως ένα τσιγάρο δρόμος. Στην περίπτωση του γνωστού Θεσσαλονικιού παρουσιαστή, του πήρε 26 χρόνια να μεταπηδήσει από τον έναν χώρο στον άλλον…  Ο λόγος για τον Κώστα Χήτα, τον παρουσιαστή της μακροβιότερης αθλητικής εκπομπής της ιδιωτικής τηλεόρασης, το Derby, που μέσα από τη συχνότητα του Μακεδονία TV έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια τηλεθεατές σε Ελλάδα και εξωτερικό.  Φυσικός χώρος του Κώστα, το αθλητικό ρεπορτάζ, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως μέσω των ερτζιανών έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, αναδεικνύοντας θέματα που απασχολούν τις ζωές όλων…  Ίσως αυτή η συνεχής τριβή με τους συμπολίτες του τον οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση να βάλει μια άνω τελεία στην καριέρα του δημοσιογράφου και ακολουθήσει το δύσβατο μονοπάτι της πολιτικής. Το zappit εντόπισε τον “Mr Derby” στη συμπρωτεύουσα, λίγο πριν την έναρξη της ραδιοφωνικής του εκπομπής στον Focus FM και με αποκαλυπτική διάθεση, ο Κώστας Χήτας μας μίλησε για την επιλογή του να ριχθεί στη «μάχη» της πολιτικής, την καθημερινότητά του, αλλά και το ρευστό τηλεοπτικό τοπίο…

Κώστας Χήτας

Πώς και γιατί ένας δημοσιογράφος με τόσα χρόνια πορείας αποφασίζει να στραφεί στην πολιτική; Πήρες εύκολα την απόφαση;

«Είναι μια δύσκολη απόφαση. Θυσιάζεις τον χρόνο σου, την οικογένειά σου, τη δουλειά σου την ίδια σου τη ζωή. Από την άλλη, ο κόσμος δεν αλλάζει με δυο τρεις καλές εκπομπές. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να στέκομαι αμέτοχος μπροστά σε τόσα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν. Να βλέπω νέους ανθρώπους, που δεν τους ενδιαφέρει η πατρίδα μας, η καθημερινότητά μας και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Αντιλαμβάνομαι πως ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, αλλά θα μπορώ να κοιτάω τον κόσμο στα μάτια, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου.  Αυτός είμαι, αυτόν ξέρουν και δεν θα αλλάξω. Δε θα γίνω ένας πολιτικός που θα χρησιμοποιώ το μάρκετινγκ για να αρέσω στον κόσμο. Έχω έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και δεν έχω σκοπό να τον αρνηθώ για να γίνω πολιτικός παλαιάς κοπής.

Έχουμε δει πολλές φορές δημοσιογράφους να ακολουθούν τον δρόμο που επέλεξες και εσύ, αλλά στη συνέχεια να «αφομοιώνονται» από το πολιτικό σύστημα. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα διατηρήσεις την ταυτότητα σου;

Μην ξεχνάς ότι αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι ήταν ήδη σε αυτό που αποκαλούμε σύστημα. Δεν αφομοιώθηκαν απλά ενσωματώθηκαν στο περιβάλλον τους. Εγώ δεν είμαι έτσι. Μάλλον με χαρακτηρίζουν ανατρεπτικό, και ξέρεις ότι τόσα χρόνια ποτέ δεν δίστασα να λέω τα πράγματα όπως έχουν ακόμη και με βαρύ προσωπικό κόστος. Η αλήθεια είναι αυτό που δεν φοβάμαι. Άλλοι φοβούνται…

Φέτος, οι Δευτέρες μας είναι φτωχότερες αθλητικά… Γιατί δεν ξεκίνησε το Derby στο Μακεδονία TV;

Πώς τα φέρνει η ζωή… Ο ΠΑΟΚ πάει για πρωτάθλημα και το Derby δεν είναι στον «αέρα». Με ενοχλεί δεν στο κρύβω. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μηνύματα παίρνω καθημερινά από φίλους της εκπομπής… 13 χρόνια δεν είναι και λίγα! Αναμένουμε στις επάλξεις με τους συνεργάτες μου, με την ελπίδα ότι το Derby θα επανέλθει για 14η σεζόν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.  Το Μακεδονία TV φέτος έχει τροποποιήσει το πρόγραμμά του και όπως φαντάζομαι θα έχεις παρατηρήσει έχουμε φέρει εξαιρετικές σειρές, που έχουν κερδίσει τους τηλεθεατές. Αυτό το re-launch έχει πάει πίσω τον προγραμματισμό, όσον αφορά στις εκπομπές του σταθμού… Συνεπώς αναμένουμε με αισιοδοξία… και για την εκπομπή και για το πρωτάθλημα!

Κώστας Χήτας

Αλήθεια τόση ώρα μιλάμε και δε μου είπες… με ποιο κόμμα θα διεκδικήσεις την ψήφο των πολιτών;

Είδες; Για να με πιστέψεις ότι δε λειτουργώ ως επαγγελματίας πολιτικός! (γέλια) Η Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου είναι το πολιτικό μου σπίτι και η Β΄ Θεσσαλονίκης είναι η περιφέρεια, στην οποία θα διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Ο Κυριάκος Βελόπουλος με έχει τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια με τη φιλία του και όταν μου έκανε την πρόταση να συνταχθώ μαζί του, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο η απόφασή μου ήταν αυθόρμητη. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός και έρχομαι σε επαφή με τους πολίτες βεβαιώνομαι ακόμα περισσότερο για αυτή μου την επιλογή. Παίρνω μεγάλη δύναμη από τα βλέμματα του κόσμου. Αν είχες έρθει σε μια συγκέντρωση της Ελληνικής Λύσης θα με καταλάβαινες. Φοιτητές που είναι φανερό ότι δεν έχουν ξαναβρεθεί σε πολιτική συγκέντρωση. Απόμαχοι που κάνουν την τελευταία προσπάθεια. Αγρότες με λασπωμένα ρούχα. Επαγγελματίες μετά τη δουλειά τους. Από χαρά, μέχρι θλίψη. Μόνο μιζέρια ή εχθρότητα δεν θα βρεις στο κοίταγμά τους. Για αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να δώσω ό,τι έχω!

Πώς ανακοίνωσες την απόφασή σου στην οικογένειά σου; Τι σου είπαν;

Η οικογένειά µου είναι ο πλούτος µου, η γυναίκα μου η Θέη και η Φωτεινή μας… Είναι η δύναµή µου! Δε νομίζω ότι τις εξέπληξα… Τη Θέη σίγουρα όχι… όταν της το είπα ξεκίνησε άμεσα τον αγώνα, άρχισε να με συντονίζει! Η κόρη μου πάντως είναι δύσκολη ψηφοφόρος… καθημερινά ζητάει να μάθει τις θέσεις του κόμματος για διαφορετικά θέματα, νομίζω όμως ότι την έχω ψήσει!

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητά σου την τρέχουσα περίοδο;

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι! Γράφω, μιλάω στο ραδιόφωνο, βγαίνω σε εκπομπές, κουβεντιάζω με δημοσιογράφους, συσκέψεις και εκατοντάδες μικρές εκκρεμότητες. Μου είναι πλέον ξεκάθαρο πως μπροστά μου έχει ανοιχτεί ένας διαφορετικός χάρτης προβλημάτων αλλά και λύσεων. Και όταν θέλω να ξεκουραστώ, αφιερώνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου κάνοντας γυμναστική και απολαμβάνοντας μεγάλες βόλτες με την σκυλίτσα μου την Κρέμα, δυστυχώς αυτή δεν μπορεί να με ψηφίσει, αλλά την αγαπώ παράφορα!

Αν οι πολίτες σε εμπιστευθούν και σε στείλουν στη Βουλή ποια θέματα θα θέσεις ως προτεραιότητά σου να αναδείξεις;

Νομίζω το Δημογραφικό, είναι το νούμερο ένα θέμα της χώρας μας. Μειωνόμαστε ως Έθνος, συρρικνωνόμαστε σαν λαός και εξαφανιζόμαστε σιγά – σιγά. Αν δείτε τα νούμερα για τις γεννήσεις και τους θανάτους θα τρομοκρατηθείτε! Η οικονομία είναι επίσης στόχος, όπως επίσης και οι νέες θέσεις εργασίας , που θα προκύψουν από πρωτογενή παραγωγή και όχι μόνο από παροχή υπηρεσιών. Δυνατή οικονομία σημαίνει δυνατή Ελλάδα, δυνατές Ένοπλες Δυνάμεις. Να σταθούμε στα πόδια μας να παράγουμε ξανά, να δώσουμε κίνητρα στους νέους.  Ξεψυχούμε και τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα. Ακούγομαι σαν πολιτικός ε; (Γέλια) Όπως και να έχει όμως τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά… Εξίσου σημαντικό για εμένα, αλλά και την Ελληνική Λύση, είναι και το Μακεδονικό… αλλά δεν θα το αναπτύξω τώρα… το κρατάω για την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε!