Ο Πέτρος Γαϊτάνος συμφωνεί με το κλείσιμο των εκκλησιών και «μένει σπίτι» αυτό το Πάσχα

Πέτρος Γαϊτάνος

"Αυτό το Πάσχα δεν θα μεταλάβω. Όμως, θα έρθει ο καιρός και γι’ αυτό, όταν η Εκκλησία μας θα το ευλογήσει"

Την καρδιά του άνοιξε ο Πέτρος Γαϊτάνος στη Σάσα Σταμάτη και τα Παραπολιτικά. Ο ταλαντούχος τραγουδιστής που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μεγάλη Εβδομάδα της Ορθοδοξίας μίλησε για το διαφορετικό, λόγω συνθηκών, φετινό Πάσχα.

«Αυτό το Πάσχα θα παραμείνω στο σπίτι μου και θα παρακολουθώ τις Ακολουθίες μέσω της τηλεόρασης. Δεν θα μεταλάβω. Όμως, θα έρθει ο καιρός και γι’ αυτό, όταν η Εκκλησία μας θα το ευλογήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ υπογραμμίζει ότι «έπειτα από αυτήν τη δοκιμασία, οι ευσεβείς και καλοπροαίρετοι θα γίνουν ευσεβέστεροι, πιο σοφοί και αγαθοί, ενώ οι πονηροί και κακοπροαίρετοι πονηρότεροι και πιο προκομένοι προς την κακία».

Πώς βιώνετε όλο αυτό που συμβαίνει στην ανθρωπότητα με τον κορονοϊό;

Το καταλαβαίνω ως μια ευλογία και ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τους στόχους και τη φυσική κατάσταση των πραγμάτων.

Είστε ένας άνθρωπος που σας έχουμε ταυτίσει με το Πάσχα. Για εσάς αυτό το Πάσχα πώς θα είναι;

Κάθε στιγμή και έκφραση του έτους με ταυτίζει με κάτι από όσα έκανα και κάνω στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, την παραδοσιακή μουσική, αλλά και την εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές μου με τους ύμνους, εκτός των εκατοντάδων ύμνων όλου του έτους, με αφορμή τα κύρια άγια πρόσωπα της Ορθοδοξίας, αλλά και των εορτών της Εκκλησίας μας, που έχω ηχογραφήσει και έχουν φτάσει σε εκατομμύρια σπίτια, ιδιαιτέρως έχω χαρακτηριστεί και με τη μεγαλύτερη και αγιότερη εορτή της ανθρωπότητας, που είναι τα Αγια Πάθη του Χριστού και η Ανάστασή Του. Αυτό το Πάσχα, λοιπόν, θα παραμείνω στο σπίτι μου και θα παρακολουθώ τις Ακολουθίες μέσω της τηλεόρασης. Δεν θα μεταλάβω, όμως θα έρθει ο καιρός και γι’ αυτό, όταν η Εκκλησία μας θα το ευλογήσει.

Συμφωνείτε με την απόφαση να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς;

Εφόσον είναι εντολή του κράτους και της Εκκλησίας, βεβαίως και συμφωνώ. Χρειάζεται να έχουμε διάκριση και ζωντανή φυσική λογική, ώστε να μπορούμε να διαχωρίζουμε τα άυλα από τα υλικά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υλική δυσαρμονία, που, όμως, καθορίζεται από άυλες δυνάμεις, ενώ φέρει το θέλημα του Θεού.

Για τη Θεία Κοινωνία ποια είναι η γνώμη σας;

Αν και είναι η κορυφαία πράξη στη ζωή μέσα στην Εκκλησία, ενώ αποτελεί και Μυστήριο, φαίνεται πως είναι ένας τρόπος και όχι ο στόχος. Εχω την αίσθηση πως ό,τι μπορεί να επηρεαστεί σε αυτήν τη ζωή είναι ο τρόπος, όχι ο στόχος. Π.χ., η πρόσληψη της Θείας Κοινωνίας μπορεί να διακοπεί και έπειτα από εντολή του πνευματικού μας. Η προσευχή και η τάση της καρδιάς μας προς τον Θεό ποτέ, γιατί είναι δωρεάν και αυθόρμητη εσωτερική κίνηση, ενώ η Θεία Κοινωνία είναι άυλη μέσω ύλης, ενώ για πολλούς λόγους μπορεί να διακοπεί, χωρίς να σταματάει την επικοινωνία με τον Θεό, κάτι που είναι και ο στόχος της πίστης και της θείας καθημερινής συνήθειας.

Έχετε σκεφθεί να κάνετε κάτι για τους πιστούς που θέλουν να ακούσουν τους ύμνους σας;

Θα έκανα, αν προέκυπτε κάτι προσεγμένο και δυνατό, όχι με ημίμετρα και ερασιτεχνικά. Ο καθένας έχει τον ρόλο και τη θέση που έχει επιλέξει να έχει.