Ο Νίκος Βερλέκης εξομολογείται για την ταινία «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο»

Νίκος Βερλέκης

Όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Νίκος Βερλέκης.

Στο Λοιπόν και στην Έλενα Πολυχρονοπούλου παραχώρησε συνέντευξη ο Νίκος Βερλέκης κι έδωσε μια γεύση για το κλίμα που επικρατούσε στα παρασκήνια της ταινίας «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο».

Στην εν λόγω ταινία πρωταγωνίστησαν πολύ μεγάλα ονόματα της εποχής. Θα ήθελα να μου πείτε πώς αισθανθήκατε όταν σας έγινε η πρόταση για τον ρόλο και ποιος σας προσέγγισε.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης, που έκανε το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, ο οποίος με γνώριζε μέσα από τη συμμετοχή μου σε προγενέστερη ταινία του, με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε τον ρόλο. Εκείνη την εποχή είχα ξεκινήσει τη συνεργασία μου με τη Φίνος Φιλμ, της οποίας αρκετές ταινίες ανέλαβε ο Δαλιανίδης. Είχα παίξει ήδη σε δύο ταινίες , η μία εκ των οποίων ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του ίδιου και συγκεκριμένα ήταν το έργο «Μια κυρία στα Μπουζούκια», οπότε με είχε δει, του ταίριαζα για τον ρόλο και έτσι έγινε η πρόταση. Ο ρόλος μου ήταν ένας αντιστασιακός, διότι η ταινία παρουσίαζε την αντίσταση μιας παρέας νέων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και θυμάμαι όπως στο τέλος σκότωσα τον Κατράκη, ο οποίος υποδυόταν τον δωσίλογο. Μπορεί να μην ήταν πρωταγωνιστικός αλλά, ήταν ένας πολύ σημαντικός ρόλος και για το έργο, αλλά και για την πορεία μου. Ήταν σημαντικό να παίζεις δίπλα στα μεγάλα ονόματα της εποχής, άρα καταλαβαίνεις πώς μπορεί να αισθανόμουν, όντας μάλιστα στην αρχή της καριέρας μου!

 Θέλετε να μου πείτε δυο λόγια για τη συνεργασία σας με τον Χρόνη Εξαρχάκο, που ήταν από τις ελάχιστες φορές που τον είδαμε σε δραματικό ρόλο;

Tον Χρόνη τον ήξερα πολύ καλά. Είχα κάνει δυο-τρεις ταινίες που είχαμε συνεργαστεί και αργότερα κάναμε και άλλες μαζί. Λίγο πολύ, όσοι συνεργαζόμασταν με τη Φίνος Φιλμ μεταξύ μας γνωριζόμασταν. Τότε τα έργα στον κινηματογράφο ήταν λίγα και οι ηθοποιοί επίσης. Τώρα υπάρχει πληθώρα έργων λόγω της τηλεόρασης και δεν είναι εφικτό όλοι αυτοί οι ηθοποιοί να γνωρίζονται. Τότε να γυρίζονταν 25 έργα το χρόνο και ίσως λέω και πολλά…Εκείνη την εποχή το αστέρι του Χρόνη Εξαρχάκου ήταν στην ανατολή του. Ήταν ένας πολύ καλός και ευχάριστος τύπος και είχε απίστευτο χιούμορ! Αυτό που έβγαζε στις κωμωδίες, το έβγαζε και στη ζωή του! Η συνεργασία μας ήταν άψογη!