Ο Αργύρης Πανταζάρας για την τηλεθέαση: «Βγάζει ακόμη νόημα όλο αυτό;»

Αργύρης Πανταζάρας

"Για μας τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι κάτι χειροπιαστό" υπογραμμίζει, μέσα σε όλα, ο Αργύρης Πανταζάρας.

Με αφορμή την καθημερινή σειρά «Παράδεισος των κυριών» στον Alpha, ο Αργύρης Πανταζάρας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Hello και την δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα. Μεταξύ άλλων, δε, ο δημοφιλής πρωταγωνιστής αναφέρθηκε τόσο στην τηλεοπτική του διαδρομή όσο και στα νούμερα της τηλεθέασης.

Αν και έπαιζες κατά κύριο λόγο στο θέατρο, τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο έκανες το τηλεοπτικό σου ντεμπούτο αλλά έπαιξες στις μεγάλες επιτυχίες. «Κόκκινο ποτάμι», «Άγριες Μέλισσες», «Σασμός» και φέτος στη σειρά του Alpha «Παράδεισος των κυριών» καθώς και στο «Φλόγα και άνεμος» της ΕΡΤ. Ήταν να μην κάνεις την αρχή, μάλλον, αλλά γιατί αυτή η αρχή άργησε;

Δεν θεωρώ ότι άργησε, μη σου πω ότι ήρθε πολύ νωρίς. Όλα στη ζωή – ο έρωτας, ο χωρισμός, ο θάνατος, η επιτυχία, η αποτυχία, η ατυχία – έρχονται προτού νιώσεις πραγματικά έτοιμος. Η δική μας εργασία είναι μια συνεχής προετοιμασία για κάτι που πρόκειται να έρθει, ακόμα κι αν δεν έρθει ποτέ. Το ζήτημα είναι τι έκανες μέχρι να έρθει και τι κάνεις όταν έρθει, όλα τα άλλα είναι σχετικά και θεωρητικά. Κάποιοι έκαναν τηλεόραση στα 40 τους, άλλοι στα 60 τους και ορισμένοι δεν έχουν κάνει ακόμη. Χρειάζονται υπομονή, πίστη και ερκαρτέρηση.

Περνάς καλά ερμηνεύοντας τον πολύπαθο Ντίνο Παπακώστα στον «Παράδεισο των κυριών»;

Μόνο με έναν τρόπο μπορώ να αντέξω τον Ντίνο μέσα σε όλο αυτό το roller coaster που βιώνει. Με μεράκι και αυτοσαρκασμό.

Η σειρά έχει αποκτήσει μια εξαιρετική δυναμική στους πίνακες τηλεθέασης. Τα νούμερα σε αφορούν;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταλάβει. Δεν είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για μας, πάντως, δεν είναι κάτι χειροπιαστό. Το 2023 πραγματοποιούνται ακόμη μετρήσεις με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν πριν από δεκαετίες; Με αυτά τα ξακουστά «μηχανάκια» που είναι μοιρασμένα σε κάποια κατά προσέγγιση «σπιτικά», με πολλά τηλεκοντρόλ, όπου ο καθένας έχει το δικό του και που εγώ δεν έχω συναντήσει ποτέ μου; Βγάζει ακόμη νόημα όλο αυτό; Πλέον άλλοι βλέπουν τις σειρές ιντερνετικά, άλλοι live και άλλοι αργότερα ή ακόμα και διαφορετική ημέρα. Καταλαβαίνω, αν μη τι άλλο, ότι είναι ένας συντελεστής μέτρησης για να ρυθμίζει έναν τιμοκατάλογο στις διαφημίσεις. Ως «Παράδεισος», ωστόσο, χαιρόμαστε που πάμε καλά και με τα πάνω και με τα κάτω μας.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, εξαιρετικά επεισόδια με καταπληκτικές ερμηνείες που δεν πήγαν τόσο καλά. Τι σημαίνει αυτό; Για μας, τίποτα! Πολλές φορές τα νούμερα – ότι κι αν είναι αυτά, όπως κι αν μετριούνται – καθορίζουν ακόμα και τη δουλειά, δηλαδή την επιβίωση ενός μεγάλου συνόλου ατόμων. Αντί να τα μετράμε, λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε τι μετράμε και πως. Το ότι μια σειρά δεν πήγε καλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή. Το ουσιαστικό είναι να γίνονται ωραίες δουλειές και όχι να μας απασχολούν οι μετρήσεις. Η τηλεόραση έχει κι αυτή ευθύνη για τον πολιτισμό, για το τι ακούγεται, τι λέγεται και τι αναπαράγεται. Τώρα λοιπόν που η τηλεόραση πάει καλά, πρέπει να ανέβει ο πήχης.