Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Ούτε μπορούσα να τα φανταστώ, ήταν μπουνιά στο στομάχι»

Ντορέττα Παπαδημητρίου

"Με σόκαραν. Πού να τα γνωρίζω; Όταν βγήκαν άνδρες και γυναίκες να μιλήσουν μετά την Σοφία Μπεκατώρου, άνθρωποι από τον δικό μου χώρο, όσα είπαν δεν μπορούσα να τα φανταστώ ούτε κατά διάνοια" δήλωσε η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Στο Enjoy και στην Μαρία Ανδρέου παραχώρησε συνέντευξη η Ντορέττα Παπαδημητρίου κι ανάμεσα σε άλλα μίλησε για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο ελληνικό θέατρο.

Το θέατρο φέτος συγκλονίστηκε από όσα βγήκαν στο φως. Βία καθολική. Είχαν πέσει στην αντίληψή σου όσα ακούστηκαν;

Όχι, ούτε μπορούσα να φανταστώ όσα άκουγα. Μπουνιά στο στομάχι. Με σόκαραν. Πού να τα γνωρίζω; Όταν βγήκαν άνδρες και γυναίκες να μιλήσουν μετά την Σοφία Μπεκατώρου, άνθρωποι από τον δικό μου χώρο, όσα είπαν δεν μπορούσα να τα φανταστώ ούτε κατά διάνοια. Τώρα επιτέλους θα έρθει η κάθαρση και πιστεύω πολύ στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πρέπει βέβαια να αλλάξει και η νομοθεσία και να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι για αυτούς που επιχειρούν να βιάσουν το σώμα, το μυαλό και την ψυχή ενός ανθρώπου. Δεν με νοιάζει ποιοι είναι αυτοί, τι φήμη έχουν, τι εξουσία, τι οικονομικές απολαβές. Έκανες κακό; Θα πληρώσεις.

Η βία για εμένα είναι κάτι το αδιανόητο. Παρακολουθώ όλο το καλοκαίρι να μιλούν για δολοφονίες γυναικών και πάλι αυτήν την εβδομάδα είχαμε μια δολοφονία. Πρέπει κάτι να γίνει πλέον. Να δραστηριοποιηθούμε οι γυναίκες, να δημιουργήσουμε έναν φορέα, να γίνει γνωστό ότι είμαστε εδώ σαν γροθιά για όσες γυναίκες θέλουν να μιλήσουν και να τις προστατεύσουμε. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Δεν θα καθόμαστε και θα παρατηρούμε. Πρέπει να περάσουμε στην δράση κι η μία γυναίκα να βοηθήσει την άλλη. Είμαι έτοιμη μαζί με άλλες γυναίκες από το χώρο μου να δημιουργήσουμε μία ομάδα δράσης. Η βία δεν έχει χαρακτηριστικά, περιβάλλον, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική ή κοινωνική τάξη. Ο νομοθέτης πρέπει να είναι σκληρός τιμωρός και το θύμα να νιώσει προστατευμένο. Η βία όλο και κλιμακώνεται στην ελληνική κοινωνία. Η θέση της γυναίκας είναι τραγική λόγω της αδυναμίας της να αμυνθεί σωματικά. Χρειάζεται υποστήριξη.

Θέλω να μιλήσω για χάρη όλων των γυναικών και θα το κάνω για να ηρεμήσει η ψυχή τους αλλά και να ξέρουν ότι κάπου μπορούν να τα πουν και να προστατευθούν. Τέλος στον φόβο και στην κακοποίηση. Πλέον η βία είναι καθημερινό κοινωνικό φαινόμενο και χρειάζεται οργανωμένη υποστήριξη.