Νίκος Ψαρράς: «Ήμασταν όλοι οι ηθοποιοί σούζα, γιατί έτσι έπρεπε να είμαστε»

Νίκος Ψαρράς

«Έτσι μάς διδάξανε στις δραματικές σχολές. Ξέραμε ότι ο σκηνοθέτης είναι ο απόλυτος αρχηγός, ότι όλοι πρέπει να είμαστε σούζα και να τον ακολουθούμε», είπε ο Νίκος Ψαρράς.

Συνέντευξη στην εφημερίδα On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου παραχώρησε ο Νίκος Ψαρράς. Ο γνωστός ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, για το κίνημα metoo και τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο.

Έχεις βιώσει κακοποιητική συμπεριφορά στο σανίδι;

Ναι. Εγώ όταν ξεκίνησα τη δουλειά, ήμασταν όλοι οι ηθοποιοί σούζα, γιατί έτσι έπρεπε να είμαστε. Γιατί έτσι μάς διδάξανε στις δραματικές σχολές. Ξέραμε ότι ο σκηνοθέτης είναι ο απόλυτος αρχηγός, ότι όλοι πρέπει να είμαστε σούζα και να τον ακολουθούμε. Αυτό με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλάξει. Αυτό δεν υπάρχει στη νέα γενιά των ηθοποιών, δεν το έχουν δει, δεν το ξέρουν και δεν το δέχονται. Και πολύ καλά κάνουν.

Το θέατρο είναι ομαδική δουλειά. Δεν γίνεται να είσαι μόνος σου ή να είσαι τρομαγμένος. Τρομαγμένος δεν μπορεί να είσαι πουθενά καλός. Ότι δουλειά και να κάνεις. Πρέπει να είσαι χαλαρός και ήρεμος για να δημιουργείς. Στη δική μας τη δουλειά, δε, επειδή παίζεις με το νευρικό σου σύστημα και με την ψυχή σου, είναι πολύ πιο επώδυνο, ψυχοφθόρο.

Σεξουαλική παρενόχληση έχεις δεχτεί στη δουλειά σου;

Όχι, γιατί πάντα το αντιμετώπιζα με χιούμορ. Άλλωστε, κινήθηκα σε θεατρικές ομάδες όπου δεν υπήρχε αυτό.

Από όλο αυτό που έγινε με το ελληνικό metoo και την εξέλιξη που είχε, πιστεύεις ότι ωφελήθηκε το θέατρο;

Θα δείξει.