Νίκος Ορφανός: «Είναι το πρώτο σκαλί που θα πατήσει ο επίδοξος κακοποιητής»

Νίκος Ορφανός

"Πρέπει κάποια στιγμή να γνωριστούμε πραγματικά, ώστε να μην παραγνωριζόμαστε σ’ αυτή τη δουλειά" τονίζει ο Νίκος Ορφανός.

Με αφορμή την παράσταση «Κατά φαντασίαν ασθενής» μίλησε ο Νίκος Ορφανός στο περιοδικό Λοιπόν και τη δημοσιογράφο Μαρία Σοφιανού. Μεταξύ άλλων, ο δημοφιλής ηθοποιός αναφέρθηκε στις καταγγελίες που ήρθαν στο φως για κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου καθώς και την δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Για να είναι κάποιος σπουδαίος ηθοποιός, πρέπει να είναι και σπουδαίος άνθρωπος;

Κάθε άλλο. Άλλο το ταλέντο, άλλο ο χαρακτήρας. Απλώς είναι κρίμα κάποιος που καταπιάνεται με τα όρια του ανθρώπου, να παραμένει παλιοτόμαρο. Αναρωτιέσαι, τίποτα δεν κατάλαβε από όσα έπαιξε; Πάντως οι σπουδαιότεροι ηθοποιοί για μένα είχαν ανθρωπιά στην υποκριτική τους και αν αναρωτηθείτε γιατί μας αρέσουν διαχρονικά κάποιοι, θα δείτε ότι οι περισσότεροι ήταν τέτοιοι, γιατί ήταν και καλοί άνθρωποι.

Το κίνημα metoo πιστεύετε ότι θα κάνει καλό τελικά σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους;

Το ελπίζω, ειλικρινά δεν ξέρω. Πρέπει κάποια στιγμή να γνωριστούμε πραγματικά, ώστε να μην παραγνωριζόμαστε σ’ αυτή τη δουλειά. Και οι συνθήκες να γίνουν πιο επαγγελματικές. Η ανασφάλεια της δουλειάς είναι το πρώτο σκαλί που θα πατήσει ο επίδοξος κακοποιητής.

Ο Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς. Σοκαριστήκατε με την έκβαση της υπόθεσης;

Όχι, μια δίκη εγκυμονεί κάθε ενδεχόμενο. Γνώριζα τι λέει ο νόμος και δεν μου έκανε εντύπωση. Ξέρετε, παρακολουθώ ακόμη τι νομοσχέδια ψηφίζονται, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου, που ανακαλύπτουν τους νόμους όταν αυτοί ενεργοποιούνται. Άλλωστε η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικίσει, εκκρεμεί το εφετείο.