Νίκος Μίχας: Ο ξαφνικός γάμος και το παιδί που περιμένει

Νίκος Μίχας

"Το αποφασίσαμε με την Άννα, τη σύζυγό μου, το κάναμε, και τέλος. Τόσο απλά. Μου άρεσε που ήταν έτσι αυθόρμητο και είπαμε: «Πάμε να το κάνουμε!».

Ο Νίκος Μίχας έφερε τη ζωή του τούμπα και έκανε μεγάλες ανατροπές. Άφησε επαγγελματικά το τραγούδι και ασχολήθηκε με την ιατρική, παντρεύτηκε πριν από λίγες μέρες και σε λίγους μήνες περιμένει το πρώτο του παιδί. Ο Νίκος Μίχας μιλά για όλα αυτά πρώτη φορά, στο Down Town Κύπρου και τον Αλέξανδρο Πρίφτη.

Νίκο, μας ξάφνιασες! Παντρεύτηκες γρήγορα και μυστικά…
Μη προσχεδιασμένα θα έλεγα, και σίγουρα όχι μυστικά. Από την άλλη, δεν μου αρέσει να κοινοποιώ την προσωπική μου ζωή. Παρόλα αυτά, θα παραδεχτώ πως ήταν από τα ευτυχέστερα συμβάντα της ζωής μου και δεν σου κρύβω ότι την αγαπώ πολύ αυτή την αλλαγή -όπως και τη γυναίκα μου- και πως περιμένω με ανυπομονησία να έρθει το μωράκι μας στον κόσμο.

Γιατί αποφάσισες να παντρευτείς τώρα;
Δεν είμαι κι από τους πιο οργανωτικούς ανθρώπους στον κόσμο, ούτε θα μπορούσα να το «επεξεργάζομαι» και να το οργανώνω μήνες πριν. Το αποφασίσαμε με την Άννα, τη σύζυγό μου, το κάναμε, και τέλος. Τόσο απλά. Μου άρεσε που ήταν έτσι αυθόρμητο και είπαμε: «Πάμε να το κάνουμε!».

Νίκος Μίχας

Πώς γνωριστήκατε με την Άννα;
Γνωριστήκαμε πριν από πέντε χρόνια, μέσω ενός κοινού μας φίλου και ταιριάξαμε.

Θες να μου πεις, πώς της έκανες πρόταση γάμου;
Η πρόταση γάμου ήρθε το περσινό καλοκαίρι, στα Αντικύθηρα. Ήμασταν στη θάλασσα και μαζεύαμε θαλασσινό αλάτι από τα βράχια. Της την έκανα εκεί!

Ανέκαθεν σε αφορούσε η πατρότητα;
Ανέκαθεν με αφορούσε, αλλά ποτέ δεν το πίεσα. Θεωρώ πως αυτά γίνονται κάπως πιο αυθόρμητα. Για μένα είναι μια πολύ όμορφη αλλαγή στη ζωή μου που με γεμίζει χαρά!

Όταν η Άννα σού ανακοίνωσε πως θα γίνετε γονείς, ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση;
Ένιωσα μεγάλη χαρά! Η χαρά ήταν το πρώτο και το κύριο πράγμα που αισθάνθηκα. Μετά ήρθαν όλα τα επόμενα… (γελάμε). Έπειτα ήρθε το άγχος – ήταν πολύ ξαφνικό και φυσιολογικό το να αγχωθώ και να έχω φοβίες.

Τι είδους φοβίες έχεις;
Τις κλασικές, τις «ωραίες φοβίες», που έχει ο κάθε άνθρωπος, όταν είναι να γίνει γονιός. Τις λέω, όμως, «ωραίες φοβίες» επειδή σε ενεργοποιούν, σε κάνουν να σκέφτεσαι πώς θα αποφύγεις διάφορα πράγματα. Δεν έχω άλλο παιδί για να ξέρω τι θα κάνω και πώς θα το κάνω. Όμως, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για το παιδί μου. Σε όλους τους τομείς!

Νίκος Μίχας

Πλέον, η βάση σου είναι η Αθήνα;
Ναι, τώρα πια είμαι στην Αθήνα κι εργάζομαι σε μεγάλο νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης ως Γενικός Ιατρός.

Για δύο χρόνια ήσουν εκτός Αθήνας, ως γιατρός στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, έτσι;
Ναι. Έκανα το «αγροτικό» μου εκεί. Είχα τη χαρά να διαλέξω ένα μέρος, όχι κεντρικό, στην ελληνική περιφέρεια. Τα Αντικύθηρα είναι το νησί της γιαγιάς μου. Δεν είχα πάει, όμως, ποτέ πριν από την θητεία μου. Ήταν το θέλημά της να με δει γιατρό στο νησί της, αλλά δεν πρόλαβε. Φαντάζομαι, με βλέπει από εκεί ψηλά και ξέρω πως είναι υπερήφανη για μένα.

Εξήγησέ μου, ωστόσο: Γιατί θέλησες να απομακρυνθείς από την πόλη, τα φώτα και τη δημοσιότητα;
Επέλεξα να ζήσω για ένα χρονικό διάστημα σε ένα μικρό νησί, να γνωρίσω έναν διαφορετικό τρόπο ζωής προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες μου σαν αγροτικός ιατρός σε έναν τόπο που το είχε πραγματικά ανάγκη. Επιπλέον, ήταν και ένας τρόπος να τεστάρω τον εαυτό μου σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής.

Και, τελικά, τι έδειξε το «τεστ»;
(γελάμε) Εντάξει, τα κατάφερα. Κοίτα, εγώ πήγα σε μία περιοχή, με ελάχιστους κατοίκους, πιο απομονωμένη, γνωρίζοντας το πώς περίπου θα είναι. Δεν με ξένισε το περιβάλλον λόγω του ότι γνώριζα πού πάω. Από την πρώτη στιγμή, η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί γνώριζα πως εκεί που πάω θα έχω την τιμή να προσφέρω και να βοηθήσω. Σίγουρα, για κάποιους, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, αλλά για μένα ήταν από την πρώτη στιγμή μια πρόκληση και μια καινούρια εμπειρία που ίσως και να την επαναλάβω.

Θα ζούσες, δηλαδή, μόνιμα, με την οικογένειά σου, σε μία απομακρυσμένη περιοχή;
Ναι, φυσικά, γιατί όχι; Θεωρώ πως είναι ένα πολύ ωραίο περιβάλλον -και κυρίως ασφαλές- για να μεγαλώσει ένα παιδί. Να είναι μέσα στη φύση, τον καθαρό αέρα.

Τι είναι για σένα η οικογένεια;
Για μένα η οικογένεια είναι κάτι που μπορεί να σε αγκαλιάσει, να σου δώσει δύναμη και να σε εμπνεύσει.