Νίκος Μάνεσης: «Ήταν ένα μεγάλο χαστούκι! Δεν λύνονται έτσι τα θέματα»

Νίκος Μάνεσης

"Εξουθενώθηκα πέντε χρόνια"

Ο Νίκος Μάνεσης, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Enjoy και στη Μαρία Ανδρέου και αποκάλυψε αν θα ξανά έκανε την εκπομπή «60’ Ελλάδα».

Θα έκανες ξανά μια εκπομπή σαν το «60’ Ελλάδα»;

Εξουθενώθηκα πέντε χρόνια. Δεν ξέρω αν έχω τις δυνάμεις. Αυτό το ταξίδι το έκανα και δεν μίλησα για χρήματα. Ήθελα απλά να την κάνω.

Κατάφερες τίποτα; Λύθηκαν προβλήματα;

Όχι. Και αυτό ήταν ένα μεγάλο χαστούκι. Γιατί πίστευα ότι, αν πάω σε όλα τα νησάκια και τις ακριτικές περιοχές, αν νιαστώ και να αναδείξω τα προβλήματά τους, θα νοιαστούν και ο κόσμος και η Πολιτεία και οι φορείς. Φαύλος κύκλος. Εδώ οι τοπικοί παράγοντες σε αυτές τις περιοχές και στα νησιά τρώγονται μεταξύ τους. Δεν λύνονται έτσι τα θέματα. Όπως με το να κάθονται οι νέοι στα τσιπουράδικα και στα καφέ και να περιμένουν μια εξάμηνη σύμβαση από το Δημόσιο παρά να ψαρεύουν, να καλλιεργούν τη γη, τι νόημα έχει όλο αυτό; Δεν γίνεται να ζούμε με τη νοοτροπία του 2000. Των δανεικών, της εύκολης ζωής, της τεμπελιάς, με τις στρατιές από συμβασιούχους. Η χαρά μου είναι όταν αντικρίζω προκομμένα παιδιά. Όταν βλέπω νέους επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν σε δύο μήνες ό,τι θα έβγαζαν σε δυο χρόνια αυτό με πληγώνει. Μέσα στην κρίση, με αυτούς τους μισθούς, τις κομμένες συντάξεις, και να υπάρχουν αυτές οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια; Στην Ελλάδα το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά και όχι μόνο από ξένους. Αλλά από Έλληνες που εξασκούν ακόμη το σπορ της φοροδιαφυγής. Κανένας οικονομικός έλεγχος. Τα μεγάλα κορόιδα αυτής της χώρας είναι οι μισθωτοί. Και να πέσει λίγο η φορολογία των μισθωτών, είναι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Γιατί δεν μιλάνε για τις κρατήσεις στις αποδοχές τους;