Νέλλη Παππά: «Έτσι χώρισαν ο Κώστας Χατζηχρήστος με τη Μάρθα Καραγιάννη»

Νέλλη Παππά

Η Νέλλη Παππά αποκαλύπτει για τον «Μπακαλόγατο» 60 χρόνια μετά.

Στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα έδωσε συνέντευξη η Νέλλη Παππά. Η ηθοποιός μίλησε, όπως ήταν φυσικό, για τον Κώστα Χατζηχρήστο και την ταινία «Της κακομοίρας», που σχεδόν όλοι την ξέρουμε ως… ο Μπακαλόγατος, ενώ αποκάλυψε και τον δεσμό που είχαν τότε ο Χατζηχρήστος με τη Μάρθα Καραγιάννη.

Να πάμε και στον «Μπακαλόγατο». Πώς σας βρήκε ο Χατζηχρήστος;

Δεν με βρήκε ο Χατζηχρήστος. Εκείνη την εποχή ο Κώστας είχε δεσμό με τη Μάρθα Καραγιάννη. Το έργο είχε ανέβει πρώτα στο θέατρο με τεράστια επιτυχία. Η Μάρθα λοιπόν ήθελε να παίξει τον ρόλο της άλλης κοπέλας, ενώ ο Κώστας τής είχε προτείνει να παίξει τον δικό μου ρόλο. Και εκεί, κουβέντα στην κουβέντα, τσακώθηκαν και η Μάρθα έφυγε από τον θίασο. Φεύγει η Μάρθα, και ο αδελφός του Χατζηχρήστου ανέλαβε να βρει μια κοπέλα τσαχπίνα και όμορφη για τον ρόλο στην ταινία. Με παίρνει τηλέφωνο ο αδελφός του Χατζηχρήστου και μου λέει: «Νέλλη μου, θέλω να παίξεις στην ταινία “Ο μπακαλόγατος”».

Αρα ο τσακωμός της Μάρθας με τον Χατζηχρήστο ήταν η αφορμή να μείνετε εσείς στην ιστορία ως Φιφίκα;

Ακριβώς. Λόγω αυτής της διαφωνίας μάλιστα χώρισαν οριστικά και η Μάρθα με τον Κώστα.

Τη βλέπετε ακόμα την ταινία;

Τρελαίνομαι να τη βλέπω. Πέφτω κάτω από τα γέλια. Μετά τον «Μπακαλόγατο», με τον Κώστα πήγαμε και στη Θεσσαλονίκη. Γυρίσαμε άλλη μια ταινία, παίξαμε και στο θέατρο μαζί.

Μέσα σε πόσο διάστημα γυρίστηκε ο «Μπακαλόγατος»;

Νομίζω μέσα σε έναν μήνα τη γυρίσαμε!

Ο «Μπακαλόγατος» για εσάς ήταν ευχή ή κατάρα λόγω της ταύτισή σας με τη Φιφίκα;

Ο «Μπακαλόγατος» μου άνοιξε πολλές πόρτες, αναμφισβήτητα. Τότε δεν είχε την επιτυχία που βλέπουμε να έχει τα επόμενα χρόνια. Τώρα με αναγνωρίζουν στον δρόμο και μου φωνάζουν «Γεια σου, Φιφικάρα»!

Ο «Μπακαλόγατος» από το ’63 μέχρι σήμερα έχει ανέβει πολλές φορές στο θέατρο. Σας καλούν να τιμήσετε την παράσταση; Πηγαίνετε;

Δεν μπορώ να πάω να δω πράγματα τα οποία δεν θα μου αρέσουν. Παλιότερα τον είχε παίξει ο Φιλιππίδης. Τώρα τον παίζει ο Ζουγανέλης. Είναι δυνατόν να δεχτώ να δω άλλον ηθοποιό να παίζει τον «Μπακαλόγατο» εκτός από τον ίδιο τον Χατζηχρήστο; Για όνομα του Θεού, δεν το δέχομαι! Ο Χατζηχρήστος είναι μορφή για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Τελεία και παύλα!