Μυρτώ Αλικάκη: «Έκρυβα τον πόνο μου, τον θυμό μου, την οργή μου…»

Μυρτώ Αλικάκη

«…για να μη στεναχωρήσω τα δικά μου άτομα ή να μη δείξω ευάλωτη. Έτσι, αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό».

Η Μυρτώ Αλικάκη έδωσε συνέντευξη στο ένθετο “ENJOY” της Κυριακάτικης δημοκρατίας και τη Μαρία Ανδρέου, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την απόφασή της να ξεκινήσει ψυχανάλυση, όταν “έχασε” τον μπαμπά της.

Διάβασα σε μια συνέντευξή σου ότι έχεις κάνει ψυχανάλυση μετά την απώλεια του πατέρα σου. Όσο κουβεντιάζουμε, καταλαβαίνω ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με αυτό που λέμε αυτογνωσία.

Ναι, την ψυχανάλυση την ξεκίνησα στα 27, ύστερα από την απώλεια του πατέρα μου. Έβλεπα ότι μέσα στην καθημερινότητά μου δεν λειτουργούσα σωστά γιατί έκρυβα τον πόνο μου, τον θυμό μου, την οργή μου για να μη στεναχωρήσω τα δικά μου άτομα ή να μη δείξω ευάλωτη. Έτσι, αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό.

Έκανα επτά χρόνια ψυχανάλυση και θα πω με το χέρι στην καρδιά ότι ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Είχα βάρη που κουβαλούσα μέσα μου. Η ψυχανάλυση είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αντιληφθούμε τι μας συμβαίνει, να το λύσουμε και να προχωρήσουμε. Θα έλεγα ότι η ψυχανάλυση είναι σαν τα μαθηματικά. Η ψυχή δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Χρειάζεται τη λογική.

Λοιπόν, όταν επαναλαμβανόμενα κάνουμε τα ίδια λάθη, πρέπει να δούμε τα σημάδια. Έτσι, έχω παρατηρήσει ότι όταν αρχίζω και αυτοσαρκάζομαι, καταλαβαίνω ότι έχω πέσει στα ίδια λάθη και έχω τις ίδιες αντιδράσεις. Όταν ξεπεράσω λοιπόν το δράμα, ξεκινώ την αυτοκριτική μου και λέω «αφού με ξέρω… Ας το ζήσω σαν να μην υπάρχει αύριο». Αλλά η ψυχανάλυση με έχει κάνει να ξέρω ότι υπάρχει αύριο και αμέσως ανασυντάσσομαι.

Χρειάστηκες πρόσφατα τη γνώμη ενός ειδικού

Ναι, όταν χωρίσαμε με τον άνδρα μου, τον Πέτρο Λαγούτη, πήγαμε μαζί σε μια ψυχολόγο για να μας συμβουλεύσει πώς θα χειριστούμε το θέμα του διαζυγίου και τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Με την ψυχολόγο έχουμε ανοικτή σχέση μαζί της και όταν υπάρχει ανάγκη, θα τη συμβουλευτούμε για το καλό των αγοριών μας.