Μπήλιω Τσουκαλά : «Η απαξίωση της ΕΡΤ έγινε με ευθύνη πολλών !»

Διαβάστε τι είπε σε συνέντευξη της η γνωστή παρουσιάστρια.

Σε συνέντευξη της στο Έθνος και την Νατάσα Παπανικολάου, η Μπήλιω Τσουκαλά απαντά για όλα όσα αφορούν την εκπομπή της και φυσικά την ΕΡΤ. Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα: 

– Φέτος, το «Eχει Γούστο», το μοναδικό πολιτιστικό μαγκαζίνο της ελληνικής τηλεόρασης, ξεκίνησε αργότερα από όλες τις προηγούμενες χρονιές.
– Είναι αλήθεια ότι καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει η εκπομπή. Κανονικά θα έπρεπε να ήμαστε στον αέρα από πέρυσι τον Οκτώβριο, και φτάσαμε να κάνουμε την πρώτη εκπομπή της σεζόν στις 21 Μαρτίου! Οι λόγοι οφείλονται σε διαδικασίες και προβλήματα που έπρεπε να επιλύσει η ΕΡΤ σε σχέση με τους συμβασιούχους. Αφορούσε όλες τις εκπομπές εσωτερικής παραγωγής, δηλαδή τον βασικό κορμό του προγράμματός της, άρα και το «Εχει Γούστο». Ηταν πραγματικά κουραστικοί για όλους μας αυτοί οι μήνες της αναμονής.

– Με ποια ψυχολογία μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να κάνει τη δουλειά του όταν κάνει πρεμιέρα δυο μήνες πριν τελειώσει η σεζόν;
– Εχουμε το ίδιο κέφι και την ίδια όρεξη σαν να ήμαστε στην αρχή της σεζόν! Οταν είσαι επαγγελματίας και αγαπάς τη δουλειά σου, βάζεις τα προβλήματα στην άκρη και κοιτάς να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

– Είχε αντίκτυπο αυτή η καθυστέρηση στην ανταπόκριση του κοινού;
– Η ΕΡΤ έχει χάσει ένα 3% περίπου της συνολικής της τηλεθέασης από πέρυσι. Οταν δεν έβγαζε ουσιαστικά πρόγραμμα τόσους μήνες, το κοινό εκ των πραγμάτων στράφηκε σε άλλες τηλεοπτικές συνήθειες. Θα πρέπει η ΕΡΤ να ξαναβρεί το κοινό της και να ξαναμπεί στην καθημερινότητα του τηλεθεατή.

– Εσείς συμφωνείτε με τη λογική του «όλα στα φως» ή θεωρείτε ότι υπάρχει μια υπερβολή;
– Ημουν πάντα υπέρ της διαφάνειας. Αρκεί αυτή να γίνεται με πραγματικό γνώμονα την αξιοκρατία και την προστασία όλων μας από αδιαφανείς διαδικασίες που προωθούν συμφέροντα και διαιωνίζουν αδικίες.

– Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει όμως η εικόνα που έχει αρκετός κόσμος για την ΕΡΤ, που θεωρούσε όλα τα χρόνια πως υπήρχαν άνθρωποι σε νευραλγικές θέσεις που έπαιρναν τζάμπα λεφτά; Μπορεί να πειστεί από τη μια μέρα στην άλλη ότι όλα άλλαξαν;
– Τίποτα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Η απαξίωση της ΕΡΤ έγινε με ευθύνη πολλών. Η αντιστροφή του κλίματος θέλει χρόνο, μα κυρίως θέλει ανθρώπους που να αγαπούν την ΕΡΤ, να την πιστεύουν και να θέλουν να την αλλάξουν. Και δεν μιλώ μόνο για τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά για όλο τον μηχανισμό της.

– Ποια είναι η γνώμη σου για το δελτίο της ΝΕΤ με την Ελλη Στάη; Πρόσφατα είπες πως η Ελλη Στάη «ξέρει πολύ καλά να κάνει δελτίο ειδήσεων. Εχει μεγάλη εμπειρία. Φαίνεται όμως αγχωμένη. Και δικαίως, αφού λέγονται και γράφονται τόσα». Κάποιοι το ερμήνευσαν αυτό σαν έμμεση επίθεση…
– Eπίθεση γιατί; Είπα αυτό που πιστεύω. Είπα επίσης ότι ένα δελτίο δεν μπορεί να κριθεί μόνο από το πρόσωπο που το παρουσιάζει. Είναι μια συνολική δουλειά, με πολλές παραμέτρους. Οι ειδήσεις της ΝΕΤ και η πορεία τους πρέπει να κριθούν μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο και είναι πολύ σημαντικό ότι η διοίκηση της ΕΡΤ στηρίζει την επιλογή της.

– Αλήθεια, υπήρξαν φορές που διάφορες διοικήσεις της ΕΡΤ σας είχαν προτείνει να αλλάξετε στυλ; Να γίνει το «Εχει Γούστο» πιο διασκεδαστικό, πιο ελαφρύ ίσως;
– H EΡΤ, τόσο στο παρελθόν όσο και στις πρόσφατες συζητήσεις που έκανα με τη διοίκηση, είναι ικανοποιημένη με το «Εχει Γούστο» και το ύφος της εκπομπής. Η άποψη του Λάμπη Ταγματάρχη για το πώς ο πολιτισμός πρέπει να διαπερνά ολόκληρο το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης είναι ακριβώς η στήριξη μιας δίωρης εκπομπής πολιτισμού που να είναι μέσα στη ζωή και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο τρόπος που η εκπομπή συνδυάζει τα διάφορα θέματα κάθε μέρα, από τη μουσική, το θέατρο, το βιβλίο, έως την υγεία, την οικολογία, τη γαστρονομία, φέρνει στην καθημερινότητα του τηλεθεατή ενημέρωση, αλλά και ψυχαγωγία. Και το κοινό έχει επιβραβεύσει αυτή την άποψη.