Μαριάννα Μασάδη: Σαν γερμανικό μουσικό παραμύθι με φωνή ελληνική

Μαριάννα Μασάδη

Η Μαριάννα Μασάδη είναι αποφασισμένη να ενώσει μουσικά την Ελλάδα με την Γερμανία.

Στο παραμυθένιο Tegernsee, δίπλα σε μια μαγική λίμνη της Βαυαρίας… Εκεί ζει η Μαριάννα Μασάδη (Marianna Masadi), η Ελληνίδα που μαγεύει με τη φωνή της τους Γερμανούς, με ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς της να κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Η μουσική την αγκάλιασε πριν καν γεννηθεί και από τότε τη συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής της, στα εύκολα και στα δύσκολα. Ο Μίκης Θεοδωράκης την αποκάλεσε «φωνή της Ελλάδας» και της έδειξε τον δρόμο. Μπορεί η ζωή στη συνέχεια να έπαιξε τα δικά της παιχνίδια, αλλά αλήθεια… υπάρχει η λέξη «αργά» όταν θες να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου;

Και ποιο είναι το όνειρο που έχει η Μαριάννα Μασάδη; Να καταφέρει να ενώσει μουσικά τις δύο πατρίδες της μέσα από τα τραγούδια της.

Την συναντήσαμε σε ένα ασυνήθιστα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου στις παρυφές των Άλπεων, στις όχθες μιας λίμνης που μοιάζει με πολύχρωμο πίνακα ζωγραφικής. Σαν πολύχρωμος πίνακας είναι και η ζωή της Μαριάννας, μέρος της οποίας ξεδιπλώσαμε μαζί εκείνο το κυριακάτικο ηλιόλουστο πρωινό στο Tegernsee…

Πότε ξεκίνησε η επαφή σου με τη μουσική; Ποιες ήταν οι πρώτες σου επιρροές;

Από τα πρώτα μου παιδικά χρόνια, όταν ήμουν 2-3 ετών. Μεγάλωσα με μουσική. Είχαμε κάθε μέρα μουσική στο σπίτι. Μέναμε σε ένα χωριουδάκι μέχρι τα 12 μου χρόνια, όπου είχε ελληνικό σχολείο και κάθε Σαββατοκύριακο είχαμε ελληνικούς χορούς. Όταν μετακομίσαμε άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με το τραγούδι, έπαιζα πιάνο, έκανα μαθήματα φωνητικής και παράλληλα έγραφα στίχους, Μεγάλωσα με ελληνική μουσική, όμως άκουγα και Μπετόβεν, Σούμπερτ και τραγούδια που ήταν κοντά στην κλασική μουσική.

Ποιοι άνθρωποι σε ώθησαν στην πορεία της ζωής σου, ώστε να αρχίσει να σκέφτεσαι την επαγγελματική σου ενασχόληση με το τραγούδι;

Όταν ήμουν μικρή με άκουσε ο Μίκης Θεοδωράκης και μου είπε «θα κάνεις καριέρα αν το συνεχίσεις αυτό». Το σκεφτόμουν αυτό τα χρόνια που ακολούθησαν. Με τη μουσική επαγγελματικά άρχισα να ασχολούμαι το 2009, όταν συνεργάστηκα με έναν μουσικό του Μίκη Θεοδωράκη. Άκουσε τα τραγούδια που είχαμε ηχογραφήσει και μου είπε «κάνε κάτι, είσαι η φωνή της Ελλάδας. Θα σου δώσω τραγούδια”. Όταν κάναμε, λοιπόν, την αρχή, συνέβη ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο παιδί μου και σταμάτησα. Σαν μητέρα είπα ότι θα θυσιαστώ για την οικογένειά μου. Ευτυχώς, το ξεπέρασε και είναι πλέον μια χαρά, δόξα τω Θεώ.

Ήταν αυτή η δυσκολότερη περίοδος της ζωής σου;

Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Έχουν περάσει πια 10 χρόνια από το ατύχημα και θέλω να στείλω ένα μήνυμα… Ποτέ δεν είναι αργά να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Πρέπει να ξεπερνάμε τα προβλήματα για να κάνουμε ένα βήμα, το πνεύμα πρέπει να είναι ελεύθερο. Είμαι καλά, έχω έναν υπέροχο σύζυγο δίπλα μου, δύο καταπληκτικά παιδιά, τους γονείς μου, τις αδελφές μου… Πατάω γερά στα πόδια μου και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό που έρχεται. Μπορώ απερίσπαστη να ασχοληθώ με τη μεγάλη μου αγάπη, τη μουσική.

Γιατί αποφάσισες να γυρίσεις το βίντεο κλιπ στην Κέρκυρα;

Διάλεξα την Κέρκυρα γιατί για μένα ήταν το ιδανικό σκηνικό, είναι ένα υπέροχο νησί, είναι παράδοση, ζωντανός πολιτισμός και ό,τι ορίζει την Ελλάδα. Γι’ αυτό είπα το πρώτο κλιπ θα γίνει στην Κέρκυρα και το επόμενο σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.

Είναι όνειρό σου να γεφυρώσεις μουσικά τις δύο χώρες, Ελλάδα – Γερμανία;

Το πιστεύω αυτό και δουλεύω και στη Γερμανία και στην Ελλάδα με αξιόλογους ανθρώπους που με οδηγούν σε σωστά μονοπάτια και προχωράμε με προσεκτικές κινήσεις. Θέλω να γίνω μουσική πρέσβειρα και να ενώσω τις δύο χώρες. Οι Γερμανοί αγαπούν την Ελλάδα, αυτό το βλέπω, το νιώθω και μου το λένε κιόλας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό, δεν κυκλοφορεί ελληνική μουσική στη Γερμανία και οι κάτοικοι εδώ το ζητούν αυτό. Είμαι σίγουρη ότι θα βγει κάτι πάρα πολύ όμορφο.

Ζεις σε μια παραμυθένια περιοχή της Γερμανίας με τον σύζυγό σου Ραλφ. Πώς είναι η καθημερινότητά σου στο Tegernsee;

Στην καθημερινότητά μου γράφω στίχους, ακούω πολύ μουσική, κάνω μαθήματα ερμηνείας, κάνω μπαλέτο, συνεργάζομαι με τον σύζυγό μου τον Ραλφ, τον φύλακα άγγελό μου. Με υποστηρίζει πολύ στα όνειρά μου, είναι δίπλα μου σε ό,τι χρειαστώ και χαίρεται πολύ όταν με βλέπει χαρούμενη κι ευτυχισμένη.

Ποια είναι η Μαριάννα Μασάδη…

Είμαι μια δυνατή αιγοκερίνα με ωροσκόπο καρκίνο και ό,τι έχω βάλει ως τώρα στόχο στη ζωή μου, το έχω κάνει. Είμαι πολύ θετικό άτομο, μου αρέσει η επικοινωνία με θετικά άτομα. Στην οργάνωση μπορώ να πω ότι είμαι Γερμανίδα. Ωστόσο, έχω πολλά στοιχεία από το ελληνικό dna, είμαι πολύ εκφραστική, εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου. Αντιμετωπίζω τα πάντα με χαμόγελο. Έχω μεγάλη πίστη στον Θεό και στον εαυτό μου.

Η Μαριάννα Μασάδη (Marianna Masadi) θα πραγματοποιήσει στις 28 Νοεμβρίου μια συναυλία σε αίθουσα του παλατιού, στο Tegernsse. Ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι και οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες της Βαυαρίας. Στις 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματίσει μια χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Κέρκυρα μαζί με την τραγουδίστρια Ιωάννα Βλάχου και τη φιλαρμονική του νησιού. Το επόμενο πολύ σημαντικό βήμα της, ωστόσο, είναι η ετοιμασία μιας σειράς τραγουδιών για την Ελλάδα. Συνεργάτες της θα είναι ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης και ο σπουδαίος Λέο Λέανδρος.