Μαρία Ματσούκα: «Διαγνώστηκα με διαβήτη κύησης, τρόμαξα με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει»

Μαρία Ματσούκα

"Απέφυγα την ινσουλίνη και τα χάπια και μετριόμουν καθημερινά με ένα ειδικό μηχάνημα ύστερα από κάθε γεύμα, αλλά και το πρωί μόλις ξυπνούσα" δήλωσε η Μαρία Ματσούκα.

Στην Φανή Πλατσατούρα και στο ΟΚ! μίλησε η Μαρία Ματσούκα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνη της, αφού διαγνώστηκε με διαβήτη κύησης κι είχε υψηλές τιμές σακχάρου.

Πώς άλλαξαν οι δικές σου προτεραιότητες;

Επειδή από την αρχή της εγκυμοσύνης διαγνώστηκα με διαβήτη, άλλαξε όλη μου η καθημερινότητα. Βρήκαμε την διαταραχή στις πρώτες εξετάσεις που μου έδωσε να κάνω ο γυναικολόγος. Οι τιμές σακχάρου ήταν πολύ υψηλές, έπρεπε λοιπόν να αλλάξω την διατροφή και να ασκούμαι καθημερινά. Κάτι που δεν έκανα στο παρελθόν.

Το καλλίγραμμο δηλαδή σώμα σου οφείλεται στο καλό DNA;

Ναι, το κορμί είναι κάπως κληρονομική υπόθεση. Αλλά και από τη  φύση μου είμαι λεπτή. Για να επανέλθω όμως σε αυτό που λέγαμε πριν, μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα υγείας, μου είπε ο διατροφολόγος ότι πρέπει να περπατώ καθημερινά 10 με 15 χιλιόμετρα. Έπαιρνα τους δρόμους, τα πάρκα τις θάλασσες και τα βουνά. Και έκανα κάθε βράδυ διάδρομο στο σπίτι. Ύστερα από κάθε γεύμα έπρεπε να κάνω τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο.

Τι άλλαξες στη διατροφή σου;

Άλλαξα όλη τη διατροφή. Γενικά μου αρέσει το junk food, τα μακαρόνια κ.ο.κ. Λόγω του διαβήτη κύησης έπρεπε να τρώω ελάχιστους υδατάνθρακες, καθόλου επεξεργασμένες τροφές ή τηγανητά. Θυμάμαι ότι μπέργκερ έφαγα μόνο προς το τέλος της εγκυμοσύνης, όταν πια είχα κάνει τις μετρήσεις κι είχα βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά. Και ύστερα ανέβηκα απευθείας στον διάδρομο.

Πώς αντέδρασες όταν διαγνώστηκες με διαβήτη κύησης;

Ο διαβήτης κύησης φαίνεται συνήθως στην 22η εβδομάδα. Εμένα φάνηκε από την 9η εβδομάδα. Δεν ξέρω που οφείλεται. Ήταν μια διαταραχή της εγκυμοσύνης, η οποία όμως με άγχωσε πάρα πολύ γιατί δεν είχα προηγούμενη εμπειρία και γνώση. Θυμάμαι ότι μπήκα στο Ίντερνετ κι άρχισα να διαβάζω άλλες περιπτώσεις γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 στην εγκυμοσύνη. Και εκεί τρόμαξα γιατί είδα επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον μπέμπη πρώτα κι ύστερα σε εμένα. Συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να δείξω μεγάλη πειθαρχία αν θα ήθελα να τα καταφέρω. Απέφυγα την ινσουλίνη και τα χάπια και μετριόμουν καθημερινά με ένα ειδικό μηχάνημα ύστερα από κάθε γεύμα, αλλά και το πρωί μόλις ξυπνούσα. Έκανα σίγουρα 4-5 μετρήσεις την ημέρα.