Μανίνα Ζουμπουλάκη: «Ο καρκίνος έχει ψυχοσωματικές αιτίες»

Μανίνα Ζουμπουλάκη

"Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί"

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος, Μανίνα Ζουμπουλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό DownTown και με τον Πανό Ζόγκα, μίλησε για την θεωρία του καρκίνου.

Υπάρχει η θεωρία ότι ο καρκίνος έχει ψυχοσωματικές αιτίες.

Ωραία να το δεχτώ. Αλλά τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στο Παίδων, 4 και 5 χρονών, έχουν προκαλέσει στον εαυτό τους την ασθένεια; Δεν είναι παραλογισμός; Άσε με, καλέ. Βλακείες. Νομίζω τα λέμε στον εαυτό μας – εγώ δεν τα λέω – για να αισθανθούμε ότι «Εγώ δεν τα το κάνω αυτό, άρα δεν θα πάθω καρκίνο». Το οποίο είναι το ίδιο αφελές με το να λες: «Εγώ πλένω τα δόντια μου, άρα δεν θα χαλάσει ποτέ κανένα δόντι μου». θα χαλάσουν τα δόντια σου, δεν πα’ να τα πλένεις και να τα φροντίζεις! Δεν υπάρχει αιτία και αιτιατό, δηλαδή ότι «άμα κάνω αυτό δεν θα πάθω εκείνο», είναι απλές προλήψεις. Αλλά είναι ένας αφελής τρόπος να σκεφτόμαστε.

Και ποιος είναι ο έξυπνος τρόπος;

Το να σκεφτούμε ότι η ζωή δεν εξαρτάται από εμάς. Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί. Αυτό που έχει σημασία είναι η δική μας αντιμετώπιση σε όλα αυτά που ούτως ή άλλως θα γίνουν. Και η δική μου εκτόνωση είναι το γράψιμο. Το γράψιμο, οι φίλοι και τα παιδιά μου.