Λήδα Ματσάγγου: «Δεν διέρρευσαν φωτογραφίες του γάμου μου γιατί δεν υπήρχαν καλεσμένοι»

Λήδα Ματσάγγου

"Ηθελα ο γάμος μου να γίνει όσο πιο απλά γίνεται. Με τον άντρα μου κάναμε, λοιπόν, έναν πολιτικό γάμο, στο δημαρχείο, στον οποίο παρευρέθηκαν μόνο οι μάρτυρες".

Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Οργή», που βλέπουμε κάθε απόγευμα στον ΑΝΤ1, Λήδα Ματσάγγου, αποκαλύπτει για ποιο λόγο απείχε από την τηλεόραση έντεκα χρόνια, περιγράφει τις δυσκολίες που συνάντησε και εξηγεί γιατί δεν δημοσιεύτηκε ποτέ φωτογραφία από τον γάμο της, σε συνέντευξη που δίνει στο page2 και τον Γιάννη Πουλόπουλο.

Είχαμε πολλά χρόνια να σε δούμε σε σίριαλ. Ποιος ήταν ο λόγος που σε κράτησε μακριά από την τηλεόραση;
Πριν από δέκα χρόνια έγινα μαμά. Ηθελα να αφοσιωθώ στην ανατροφή του γιου μου, γιατί αυτά τα πρώτα χρόνια είναι πολύ σημαντικά, περνάνε και δεν ξαναγυρνάνε. Το διάστημα της αποχής μου συνέπεσε, βέβαια, και με την περίοδο της κρίσης, όπου τα σίριαλ που γίνονταν ήταν ελάχιστα, οπότε προτίμησα να δουλεύω κυρίως στο θέατρο.

Μπορεί ένας ηθοποιός να ζει αξιοπρεπώς δουλεύοντας μόνο στο θέατρο;
Δύσκολα. Αλλά και στην τηλεόραση δεν υπάρχουν πια τα χρήματα που δίνονταν κάποτε, οπότε είναι γενικότερα δύσκολα τα πράγματα.

Μήπως ένας λόγος που προτίμησες να απέχεις από την τηλεόραση είναι γιατί και οι οικονομικές απολαβές δεν έχουν σχέση με το παρελθόν;
Είναι αλήθεια ότι οι αμοιβές των ηθοποιών έχουν πέσει κάθετα, η πτώση είναι μεγαλύτερη του 50%, όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα. Σίγουρα, όταν το ποσό που σου μένει, αν υπολογίσεις τα έξοδα μετακίνησης και τον μισθό που θα πρέπει να δώσεις σε μια γυναίκα για να φροντίζει το παιδί σου όσο θα δουλεύεις, είναι ελάχιστο, κάπου λες ότι δεν αξίζει τον κόπο. Αλλά ο βασικός λόγος που προτίμησα να απέχω από την τηλεόραση είναι ότι ήθελα να είμαι δίπλα στο παιδί μου. Τώρα πια ο γιος μου είναι δέκα χρόνων, οπότε είναι διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα αισθάνθηκα την ανάγκη να δουλέψω. Θέλω κι εγώ, όπως και εκείνος, τον προσωπικό μου χρόνο.

Συνάντησες κλειστές πόρτες όταν αποφάσισες να επιστρέψεις στην τηλεόραση;
Σίγουρα είναι πιο δύσκολο. Αλλά νομίζω ότι γενικότερα υπήρχε δυσκολία για όλους τους ηθοποιούς, γιατί δεν γίνονταν παραγωγές. Τώρα άρχισε να αλλάζει αυτό και ελπίζω να συνεχιστεί.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να πεις το «ναι» στην «Οργή»;
Είχα μεγάλη εμπιστοσύνη στην Αντα Γκουρμπαλή που υπογράφει το σενάριο, με την οποία είχαμε συνεργαστεί στις «Αέρινες σιωπές». Με τον σκηνοθέτη της σειράς, τον Σταύρο Ποταμάρη, δεν είχα ξανασυνεργαστεί, αλλά δουλέψαμε πολύ καλά μαζί.

Πόσο διαφορετική είναι η τηλεόραση έντεκα χρόνια μετά;
Ως επαγγελματίας ακούω ότι οι παραγωγές δεν έχουν σχέση με αυτές που γίνονταν παλαιότερα, αλλά είναι λογικό και επόμενο όταν περάσαμε μέσα από αυτή την κρίση. Οταν έπαιζα στο «Δυο μέρες μόνο» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, δεν μας έφτανε μια εβδομάδα για να γυρίσουμε ένα επεισόδιο. Τώρα πια δεν υπάρχουν εβδομαδιαία σίριαλ. Τα περισσότερα προβάλλονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, οπότε στο ίδιο διάστημα γυρίζονται πια δύο ή τρία επεισόδια. Ως τηλεθεατής δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη, γιατί δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Η συσκευή της τηλεόρασης παρέμενε κλειστή το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας κι όταν την άνοιγα συνήθως έκανε κατάληψη ο γιος μου για να βλέπει παιδικά.

Δεν έχεις δει ούτε το «Survivor»;
Το πρώτο «Survivor» το είδα, από περιέργεια κυρίως, γιατί το έβλεπε όλος ο κόσμος. Αλλά ούτε κι αυτό το παρακολούθησα. Είδα κάποια αποσπάσματα.

Πάντα κρατούσες την προσωπική σου ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πώς κατάφερες να παντρευτείς και να μην δημοσιευτεί ούτε μία φωτογραφία από τον γάμο σου;
Δεν υπήρχαν καλεσμένοι στον γάμο, οπότε πώς να διαρρεύσει φωτογραφία;

Δεν ήταν ούτε συγγενείς ούτε καν οι γονείς σας στον γάμο;
Οχι, όχι. Ηθελα ο γάμος μου να γίνει όσο πιο απλά γίνεται. Με τον άντρα μου κάναμε, λοιπόν, έναν πολιτικό γάμο, στο δημαρχείο, στον οποίο παρευρέθηκαν μόνο οι μάρτυρες – κι αυτό ήταν όλο. Ετσι κι αλλιώς, ποτέ δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στον γάμο.

Δεν ονειρευόσουν, όπως πολλά κορίτσια, που κάνουν πρόβα μπροστά στον καθρέφτη με το τούλι, τη μέρα που θα φορούσες το νυφικό;
Καμία σχέση. Δεν ήμουν από αυτά τα κορίτσια που έκαναν πρόβες με το τούλι μπροστά στον καθρέφτη ούτε είχα περιέργεια να δω πώς θα είμαι με νυφικό (γελάει). Για να είμαι ειλικρινής, εμένα μου φαίνεται περίεργο που κάποιες κοπέλες ξοδεύουν μήνες για να προετοιμάσουν τον γάμο τους. Αν έπρεπε να περάσω από αυτή τη διαδικασία, πιθανότατα να το ξανασκεφτόμουν, γιατί θα με άγχωνε πάρα πολύ.

Ο κανόνας της σοουμπίζ θέλει τους ηθοποιούς να δίνουν λεπτομέρειες για την προσωπική τους ζωή, να φωτογραφίζονται μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Σου έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο;
Εννοείται ότι με έχουν πάρει από περιοδικά και μου έχουν ζητήσει να φωτογραφηθώ με το παιδί μου.

Και τι τους απάντησες;
Οτι δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Ξέρω ότι συμβαίνει, αλλά ρώτησε κανένας αυτό το παιδί αν θέλει να φωτογραφηθεί; Εγώ δεν νιώθω άνετα να προβάλλω την προσωπική μου ζωή. Ούτε θα προσπαθούσα να προωθήσω την καριέρα μου με αυτό τον τρόπο.