Λεωνίδας Κακούρης: Τι σημαίνει εξιλέωση για τον Δούκα στις Άγριες Μέλισσες;

Λεωνίδας Κακούρης

"Είναι σύνθετος ο Δούκας. Μπορεί κάποιος να τον συμπονέσει σε μια στιγμή μεγάλης αδυναμίας του" δηλώνει ο Λεωνίδας Κακούρης.

Στο περιοδικό Hello και την δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα παραχώρησε συνέντευξη ο Λεωνίδας Κακούρης με αφορμή τις «Άγριες Μέλισσες». Ο δημοφιλής καλλιτέχνης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην συμπάθεια που ο ίδιος τρέφει στον ήρωα που υποδύεται καθώς και στην εξιλέωση του Δούκα Σεβαστού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λεωνίδας Κακούρης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τον Δούκα τον υποδύομαι με αρκετά στοιχεία καλοσύνης. Δεν είναι ολοκληρωτικά σκοτεινός. Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με έναν εντελώς δικό του κώδικα ηθικής, τον οποίο όμως ακολουθεί πιστά. Υπάρχουν όλα αυτά που τον κάνουν αντιπαθητικό – ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσε τα παιδιά του, το ότι είναι συγκεντρωτικός, αυταρχικός, δεσποτικός και κυρίαρχο μαζί με την Μυρσίνη, την οποία γνωρίζει από τα πρώτα νεανικά του χρόνια, θαύμαζε και αργότερα κατέκτησε και με την οποία μεγάλωσαν μαζί και άπλωσαν τη σκιά τους σε ολόκληρο το Διαφάνι, σε ζωές ανθρώπων με πολλές δολοπλοκίες – αλλά ουσιαστικά οδηγήθηκε εκί λόγω των πολύ άσχημων παιδικών βιωμάτων του. Παρ’ όλα αυτά, είδαμε στους δύο προηγούμενους κύκλους ότι όταν κάποιος του ζητούσε βοήθεια, την προσέφερε, όταν μια γυναίκα κακοποιούνταν από τον άντρα της, τη φυγάδευε, την οδηγούσε στην ασφάλεια. Έχει μια δικαιοσύνη σε κάποια ρπάγματα, αλλά έχει μια στρεβλή βλάβη. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Ο συγκεκριμένος ήρωας έχει δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, που του προκαλεί ενοχές με το χαμό των δύο αγαπημένων του ανθρώπων».

«Είναι σύνθετος ο Δούκας. Μπορεί κάποιος να τον συμπονέσει σε μια στιγμή μεγάλης αδυναμίας του ή όταν τα παιδιά του να φερθούν με πολύ σκληρό τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τον δικαιολογεί. Προσωπικά, νιώθω συμπόνοια για αυτόν αλλιώς δεν θα μπορούσα να τον αγαπήσω – ως ρόλο, όχι ως χαρακτήρα».

Θέλετε να εξιλεωθεί στο τέλος;

Τι μπορεί να σημαίνει «εξιλέωση»; Η σειρά έχει σχεδιαστεί από τους πρωτομάστορες, που είναι οι σεναριογράφοι, με πολύ σύνθετη δομή που της επιτρέπει να ανασταίνει, σαν δέντρο, πολλές ιστορίες. Τώρα, στον τρίτο κύκλο, έχοντας αποδοθεί κατά κάποιον τρόπο δικαιοσύνη με την παραπομπή του Δούκα σε δίκη και την πολύ πιθανή καταδίκη του ενώ ταυτόχρονα έχει απωλέσει την Ανέτ, τον Μιλτιάδη και τα παιδιά του, ανατρέπονται τα δεδομένα. Είμαστε στην περίοδο της δικτατορίας, κατά την οποία επικράτησαν οι ισχυροί, αυτοί που συνεργάστηκαν και σώθηκαν όσοι είχαν συναλλαγές με το καθεστώς. Ο Δούκας έχει στο πλευρό του ένα νέο ήρωα, τον Ακύλλα Μεγαρίτη, αλλά δεν τον συμπαθεί, απλώς πιάνεται από το χείλος του γκρεμού. Δεν έχει σταθεί στρα πόδια του, δεν θα παραδοθεί όμως εύκολα.